Ukorzeniacz- uniwersalny,AB,inne
ukorzeniaczy jest kilka rodzajów, musisz w sklepie zapytać bo to zależy jaką roślinkę masz do ukorzenienia, w ogrodniczym na pewno Ci pomogą ; ) z tych roślinek to ukorzeniałem jedynie bukszpan i cis ;) Jeśli chodzi o bukszpan to naokoło 60 sadzonek przyjęło mi się około 40 ale nie mogłem codziennie doglądać roślinek więc to zrozumiałe ;) Do ukorzeniania bukszpanów użyłem mieszanki torfu i piasku 1:1. Jeśli chodzi o cis to ukorzeniałem w zwykłej ziemi ogrodowej, również z ukorzeniaczem, strasznie powoli to trwa, około roku ale udało mi się ;)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 12 wrz 2009, o 23:40
Ukorzeniacz - jakie ma działanie
Witam
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi więc proszę o pomoc jakiegoś doświadczonego ogrodnika.
Co się stanie gdy zadam żywą roślinę (nie klona) ukorzeniaczem. Najprościej jak można: rośnie sobie roślinka w donicy, a ja rozpuszczam niewielką ilość ukorzeniacza w wodzie i podlewam ją tym roztworem. Co się stanie? Czy pomoże ten zabieg rozbudować jej system korzeniowy i przyspieszyć wzrost, a może ją zniszczy? Chodzi tu o rośliny ozdobne (zielone?). Proszę o prostą odpowiedź - jestem totalnym laikiem.
Pozdrawiam
Proszę pisać tematy normalną czcionką, a nie wersalikami, pisanie tylko dużymi literami nie jest w necie najlepiej widziane. Proszę też zapoznać się z naszym regulaminem, gdzie jest to zapisane. Dziękuję. Nalewka
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem odpowiedzi więc proszę o pomoc jakiegoś doświadczonego ogrodnika.
Co się stanie gdy zadam żywą roślinę (nie klona) ukorzeniaczem. Najprościej jak można: rośnie sobie roślinka w donicy, a ja rozpuszczam niewielką ilość ukorzeniacza w wodzie i podlewam ją tym roztworem. Co się stanie? Czy pomoże ten zabieg rozbudować jej system korzeniowy i przyspieszyć wzrost, a może ją zniszczy? Chodzi tu o rośliny ozdobne (zielone?). Proszę o prostą odpowiedź - jestem totalnym laikiem.
Pozdrawiam
Proszę pisać tematy normalną czcionką, a nie wersalikami, pisanie tylko dużymi literami nie jest w necie najlepiej widziane. Proszę też zapoznać się z naszym regulaminem, gdzie jest to zapisane. Dziękuję. Nalewka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przeterminowany ukorzeniacz
Nie wiem, czy to odpowiedni dział, ale mam problem z przeterminowanym ukorzeniaczem, a raczej z tym co z nim zrobić, bo zostało go niemało, w końcu ukorzeniałam roślinki na własne potrzeby, a nie na skalę przemysłową. Teraz mam problem, co z nim zrobić, bo na opakowaniu nie ma żadnej informacji na ten temat. Do śmieci chyba nie powinien trafić, a w takim razie gdzie?
Wiem, ze przeterminowane leki można odnieść do apteki, baterie już prawie wszędzie zbierają, a coś takiego gdzie odnieść nie mam pojęcia. Z góry dzięki za podpowiedź
Wiem, ze przeterminowane leki można odnieść do apteki, baterie już prawie wszędzie zbierają, a coś takiego gdzie odnieść nie mam pojęcia. Z góry dzięki za podpowiedź
Re: Przeterminowany ukorzeniacz i co dalej?
A ileż tego masz?
Opakowanie starcza na parę tys. sadzonek...
Toż to puder i troszkę hormonów wzrostu. Wywal bodaj na kompostownik. Zresztą, tam nie ma co się przeterminować, najwyżej hormon się rozłoży.
Opakowanie starcza na parę tys. sadzonek...
Toż to puder i troszkę hormonów wzrostu. Wywal bodaj na kompostownik. Zresztą, tam nie ma co się przeterminować, najwyżej hormon się rozłoży.
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
no właśnie problem w tym, że nie mam kompostownika
Wydawało mi się, że to jakaś straszna substancja, bo nawet w LM pod kluczem trzymają, a mi tego zostało prawie całe opakowanie, no bo ile ja zrobiłam tych sadzonek z 15 sztuk? Ważność jest do sierpnia tego roku. No to może jeszcze na razie sobie go potrzymam, najwyżej nie zadziała
Wydawało mi się, że to jakaś straszna substancja, bo nawet w LM pod kluczem trzymają, a mi tego zostało prawie całe opakowanie, no bo ile ja zrobiłam tych sadzonek z 15 sztuk? Ważność jest do sierpnia tego roku. No to może jeszcze na razie sobie go potrzymam, najwyżej nie zadziała
Toż nawet spożycie tego poza może niezbyt przyjemnymi doznaniami smakowymi by nie zaszkodziło... Ale nie namawiam
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wykop dziurę w ziemi i wysyp potem zakop i po sprawie
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najgorszy sposób z tą dziurą,bo bardzo szybko może się przedostać do wód gruntowych ,a potem krok do ujęć wodnych. dawniej zalecali, żeby nie zużyte środki rozprowadzić po ugorze.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny