Krzewy na kwieciste żywopłoty

Drzewa ozdobne
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Krzewy na kwieciste żywopłoty

Post »

Witajcie,
Zapraszam do przyłączenia się do wątku i wymianę ciekawych krzewów na kwitnące żywopłoty.
Ciekawie wyglądają żywopłoty mieszane tzn. po 3 szt. jednego gatunku + 1 szt. innego + 3 szt. + 1 szt....itd.
Dzięki takiemu urozmaiceniu ramy naszego ogrodu nie są monotonne.
Na początek polecam Krzewuszkę (Weigela florida) + Tawułę 'Snowmound' :)
A Wy co polecicie? :D - Zapraszam!
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Krzewy na kwieciste żywopłoty

Post »

Ja niezmiennie pęcherznicę 'Diabolo" :heja

Obrazek

Obrazek
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Polecam także Żylistki i Jaśminowce :)
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
patkaza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2010, o 23:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit panie Wojtku czy przy siatce ogrodzeniowej można by posadzić jakieś róże krzewiaste(jakie?) z berberysami np?-ciągle za mną chodzą....
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08

Post »

Ja niezmiennie pęcherznicę 'Diabolo" :heja

jak gęsto i w jakiej odległości od płotu trzeba ją sadzic ?
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit a mnie się bardziej podoba Pęcherznica 'Lady in Red'' co o niej sądzicie ? albo na przemian Lady in Red i Loteus ???
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

patkaza - oczywiście - to byłoby bardzo ładne zestawienie :) jednak nie można po takim żywopłocie spodziewać się bardzo wysokiego wzrostu - optymalna wysokość to 1,5 m. Nasadzenia rzędowe z Berberysa 'Atropurpurea' lub 'Golden Ring' poprzeplatane pojedyńczymi nasadzeniami z Róży SCHNEEWITTCHEN wyglądałyby bardzo elegancko - bordowe zabarwienie liści berberysu kontrastowałoby z bielą kwiatów róży.
rogo - nie przycinana Pęcherznica rośnie duża - dorasta nawet do 3 m wysokości i 2-2,5 m szerokości. Aby uzyskać z czasem gęsty żywopłot należy posadzić ją w rozstawie co 0,8 m oraz w odległości 1 m od ogrodzenia.
bina12 - takie zestawienie Pęcherznicy bordowolistnej i żółtolistnej jest bardzo odważne i nie dla każdego - to mocny kontrast, ale w niektórych miejscach pasuje :)
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
dora74
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 wrz 2007, o 20:59

Post »

Witam,mam pod płotem pasek o wymiarach 0,30m-35m(raczej słoneczne ).Aktualnie rosna tam kanny,chciałabym posadzić tam coś wieloletniego,najlepiej liściastego.Myślałam o tawule japońskiej.Czy to dobry pomysł?Od strony sąsiadki rosną szmaragdy.Będzie miło jak podpowiecie jakieś roślinki nadające się na takie miejsce(może byś do cięcia).
dora74
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ktoś ma może żywopłot z clematisa?
Awatar użytkownika
rogo
200p
200p
Od: 22 maja 2011, o 14:08

Post »

nie przycinana Pęcherznica rośnie duża - dorasta nawet do 3 m wysokości i 2-2,5 m szerokości

jakie zatem propozycje na nieco "węższy" żywopłot ? :D
moje skromne początki

pozdrawiam Robert
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

dora74 - Na tak wąskim pasie sprawdziłyby się właśnie pnącza - Powojniki jednak wymagają podpór do owijania się typu siatka i wtedy mogą z powodzeniem służyć jako przesłona (jednak trzeba im podsadzić podstawy bylinami- lubią je mieć w cieniu) lub tawuły japońskie np. 'Japanese Dwarf' lub 'Golden Princess' . Wymienione odmiany tawuł rosną bardzo niewielkie - na wys. 30-50 cm jedynie.
rogo - To zależy na jakie stanowisko i jaki efekt chcemy uzyskać (przesłona czy tylko ozdobny?) :) Na ''typowe'' żywopłoty najlepsze są krzewy o pokroju lekko kolumnowym np. Berberys Julianny, Ogniki, Żywotniki, Jałowce kolumnowe lub Irga błyszcząca. Z reguły dobrze znoszą przycinanie, jednak same z siebie nie rozrastają się zbytnio na szerokość.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
dora74
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję bardzo za podpowiedz.Zdecydowałam powojniki(jest siatka 1,50m),zastanawiam się teraz jakie odmiany wybrać,aby były najmniej kłopotliwe a ładnie kwitły.Czy można teraz jeszcze sadzić ?
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Powojniki są piękne ale lubi je uwiąd,który potrafi zniszczyć roślinę do stanu zerowego.Poczytaj o kłopotach ich posiadaczy.Zdecydowanie polecałabym krzewy,albo inne pnącza.
Halina
LeroyMerlin
200p
200p

Post »

Jeżeli Powojniki to polecam te z Grupy Atragene - nie wymagające cięcia, a przy tym kwitnące długo i obficie. Są to odmiany: 'Cecile' (ma fioletowe kwiaty) i 'Constance' (ma mocno purpuroworóżowe kwiaty).
Dobrym pomysłem jest posadzenie przy siatce na przemian Winobluszczu pięciolistkowego i Powojnika - będą ozdobne na przemian - po kwitnieniu powojnika nastąpi przebarwienie jesienne liści winobluszczu. Poza tym w razie problemów zdrowotnych z powojnikiem winobluszcz zarośnie przestrzeń tworząc barierę wzrokową.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Winobluszcz jest bardzo ekspansywny, zdominuje z biegiem czasu całe ogrodzenie, trudno potem będzie się go pozbyć z siatki. Ale jest piękna odmiana winobluszczu Star Showers o liściach ozdobnych przez cały sezon wegetacyjny, nie jest to odmiana tak ekspansywna jak zwyczajny winobluszcz, do tego polecam akebię pięciolistkową, która ma wyjątkowo oryginalne liście. Mam wszystkie wymienione tu rośliny i wszystkie są piękne, ale na zwykły winobluszcz lepiej uważać.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”