Paź królowej.... i inne owady. Cz.1
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paź królowej.... i inne owady.
Ja mam za to inne pytanie dotyczące owadów
mianowicie podczas ścinania przekwitniętych kwiatów budlei nagle na moich łydkach znalazło się kilkanaście malutkich czarnych owadów , pomyślałem że może spadły z kwiatów , ale dlaczego tak celnie się umiejscowiły ?
Strząsnąłem całe to towarzystwo i ścinałem dalej , chwile później znów miałem całe moje chude nóżki w tym czyś - to coś nawet troszkę skakało
Teraz mam na nogach kilkadziesiąt znaczków po ich ugryzieniach - i o ile ja to zniosę (choc nie bez terminowo) , to mój wielki lęk budzi to że tam mamy trasę wózkową z naszym małym 5-o miesięcznym szkrabem .
Nie chciałbym aby to coś dotarło do niego !!!!!!!!!!!!!!
Czy ktoś ma informację na temat takich owadów - co to w ogóle jest - nigdy nie było ich u nas ....
Na pewno nie są to pchły oraz kleszcze bo te bym rozpoznał .
Znalazłem info że może to być pchła ziemna , ale jest bardzo mało informacji na jej temat ....
pozdrawiam ....drapiąco
mianowicie podczas ścinania przekwitniętych kwiatów budlei nagle na moich łydkach znalazło się kilkanaście malutkich czarnych owadów , pomyślałem że może spadły z kwiatów , ale dlaczego tak celnie się umiejscowiły ?
Strząsnąłem całe to towarzystwo i ścinałem dalej , chwile później znów miałem całe moje chude nóżki w tym czyś - to coś nawet troszkę skakało
Teraz mam na nogach kilkadziesiąt znaczków po ich ugryzieniach - i o ile ja to zniosę (choc nie bez terminowo) , to mój wielki lęk budzi to że tam mamy trasę wózkową z naszym małym 5-o miesięcznym szkrabem .
Nie chciałbym aby to coś dotarło do niego !!!!!!!!!!!!!!
Czy ktoś ma informację na temat takich owadów - co to w ogóle jest - nigdy nie było ich u nas ....
Na pewno nie są to pchły oraz kleszcze bo te bym rozpoznał .
Znalazłem info że może to być pchła ziemna , ale jest bardzo mało informacji na jej temat ....
pozdrawiam ....drapiąco
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
MARKONIX......a nie są to u nas w Wielkopolsce nazywane meszki..po ich ukąszeniu można drapać się trzy dni i nieraz jeszcze mało.........tylko ratuje
-
- 1000p
- Od: 9 sie 2008, o 19:20
Od dziś zacznę i ja fotografować motyle, bo tak patrzę na Wasze zdjęcia i nie mogę wyjść z podziwu. Obiekty do fotografowania śliczne, ale jak widać i fotograf też dobry. Wreszcie wiem jak wygląda paź królowej
A ja ostatnio sfotografowałem taki okaz
A ja ostatnio sfotografowałem taki okaz
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Kontakt:
przecież to modliszka..modliszki!!! Czy one żyją u nas?
- bystrzanka
- Od: 26 wrz 2010, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W Europie środkowej żyją modliszki zwyczajne. Z tego co kojarzę to w Polsce można je spotkać tylko na południu, ja jeszcze osobiście nigdy nie spotkałam. Na wszelki wypadek napiszę jeszcze, że są chronione.
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
Takie "coś" rozsmakowało się w kwiatach rozchodnika.
Idzie jesień...wszędzie w ogrodzie mnóstwo pająków.
Idzie jesień...wszędzie w ogrodzie mnóstwo pająków.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika
Pozdrawiam Monika
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
No to dobrze obstawiłaś - (znalazłem fotki) --- tym bardziej , że u mnie jest ich zatrzęsienie..... są piękne
Tak - piękne są, pod ochroną, u mnie też jest ich zatrzęsienie ale powiem tylko jedno- ich dziabnięcie boli jak diabli.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aż się boję pomyśleć , ile pajęczego potomstwa może być wewnątrz ! Brrr.
Średnio podają ok. 300 (młodych, ślicznych pajączków ;:44) Niektóre źródła nawet ponad 400