Wzmocnienie ściany z winobluszczem trójklapowym
- vins
- 50p
- Od: 9 mar 2006, o 00:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wzmocnienie ściany z winobluszczem trójklapowym
Witam bardzo serdecznie. Chciałbym poprosić Was o pomoc. Posiadam dom na którym rośnie bardzo duże pnącze. Generalnie jest to jedna ogromna część budynku wys. ok 15 m i szer. ok 10 m, na której rośnie sobie już od bardzo dawna piękny przebarwiający się jesienią winobluszcz trójklapowy. Jest to ogromna powierzchnia i ciężar dla ściany. Zastanawiam się jak wzmocnić ścianę budynku, żeby nie usuwać winobluszczu i żeby winobluszcz nie oderwał któregoś dnia elewacji budynku (tynku). Nie wiem jak do tego się zabrać. Jeśli ktoś ma doświadczenie w temacie bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wzmocnienie ściany z winobluszczem trójklapowym
Bez obawy, nie zerwie tynku, ponieważ cały ciężar roślina rozkłada na poszczególne przylgi które są rozmieszczone na całej powierzchni ściany. A trudno by było aby runął tynk na całości. Na moim osiedlu, rosną na tynkach na blokach, od ponad 19 lat takie same pnącza i nie zdarzyło się aby któreś spadło z tynkiem, a jest ich kilkadziesiąt. - http://www.fotosik.pl/slideshow.php?id= ... dd1=pwoyno
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Mój na oko 20-30 letni winobluszcz runął rok temu z muru i zostały po nim na murze tylko ciemniejsze miejsca.
Tynk nienaruszony choć winobluszcz był tak stary i wielki że dołem miał pędy grubości ręki w przegubie.
A tynk słaby bo to ściana magazynów i nikt się specjalnie nie przykładał :P
Tynk nienaruszony choć winobluszcz był tak stary i wielki że dołem miał pędy grubości ręki w przegubie.
A tynk słaby bo to ściana magazynów i nikt się specjalnie nie przykładał :P
Też widziałem takie zjawisko.... Po prostu stary tynk cementowo-wapienny, z wierzchu zwietrzały. I przylgi po prostu nie są w stanie się dobrze "przykleić' a zewnętrzna warstwa słaba....
Oczywiście tynku nie zerwie, jak pisze Paweł, niemniej zlecieć może, to jest jednak duża masa. Wszystko zależy jaka ściana. Zresztą łatwo sprawdzić- na dobrym tynku przy próbie oderwania prędzej urwie się "wąs", niż puszczą przylgi.
Oczywiście tynku nie zerwie, jak pisze Paweł, niemniej zlecieć może, to jest jednak duża masa. Wszystko zależy jaka ściana. Zresztą łatwo sprawdzić- na dobrym tynku przy próbie oderwania prędzej urwie się "wąs", niż puszczą przylgi.
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Trzeba by było wykonać stalowe stelaże mocowane bezpośrednio do konstrukcji ściany od zewnątrz.
- jacekbielsko
- Od: 15 maja 2011, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A nawet jak spadnie to szybko odrasta Wydaje mi się, ze wtedy włącza jakiś atomowy napęd
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Czy winobluszcz trójklapowy będzie wspinał się po drewnianej, malowanej olejną farbą ścianie?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- jacekbielsko
Po wszystkim tym, czego tylko jego przylgi dotkną
- Krakowiaki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 maja 2012, o 15:23
i mam problem mój trójklapowy nie łapie się ściany z metalu a w tym celu go posadziłam, żeby pieroństwo od sąsiada zakrył , co robić co robić ? kratownice z drewna ?
pozdrawiamy Bożena i Paweł
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Winobluszcz dzięki swoim "wąsikom" przyczepia się do powierzchni ale nie do gładkich krata lub siatka , w zależności ile masz kasy
- jacekbielsko
Na metalu przemarznie. Kratownica będzie lepsza.
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
jacekbielsko pisze:Na metalu przemarznie. Kratownica będzie lepsza.
U mnie 12 lat rośnie i nic nie wymarzło
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Winobluszcz pięcioklapowy ma wąsy i wspina się po powierzchniach nierównych, siatkach, pniach itp. Winobluszcz trójklapowy ma wąsy zakończone przylgami, które jakby przyklejają się nawet do gladkich powierzchni.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."