Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
To się muszę pochwalić za odwagę.
Oprócz zrobienia dżemu jabłkowego (takiego min do ciasta) do którego dodałam podwiędnięte 3 gruszki i 2 przejrzałe banany - jakimś takim impulsem, zrobiłam dżem z cukinii ala pomarańczowy. Spróbowałam u koleżanki, i przerobiłam czekające po zbiorze 3 cukinie.
Oprócz zrobienia dżemu jabłkowego (takiego min do ciasta) do którego dodałam podwiędnięte 3 gruszki i 2 przejrzałe banany - jakimś takim impulsem, zrobiłam dżem z cukinii ala pomarańczowy. Spróbowałam u koleżanki, i przerobiłam czekające po zbiorze 3 cukinie.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3695
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ulka,a gdzie przepis na ten dżem z cukinii?
147. Papryka konserwowa
ziele
gorczyca
pieprz w ziarnach
liście laurowe
czosnek
sól1,5 Łyzki
olej
1szkl octu
1szkl cukru
4szkl wody
paprykę umyć usunąć nasiona,pokroić w cząstki,wkładać do słoików przyprawy i po 3 łyżki oleju(około na słoik)
zagotować wodę z solą, cukrem i octem
zalać paprykę, pasteryzować 20 minut.
smacznego;)
147. Papryka konserwowa
ziele
gorczyca
pieprz w ziarnach
liście laurowe
czosnek
sól1,5 Łyzki
olej
1szkl octu
1szkl cukru
4szkl wody
paprykę umyć usunąć nasiona,pokroić w cząstki,wkładać do słoików przyprawy i po 3 łyżki oleju(około na słoik)
zagotować wodę z solą, cukrem i octem
zalać paprykę, pasteryzować 20 minut.
smacznego;)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie wiedziałam, czy kogo kolwiek zainteresuje.
148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)
5kg obranej i startej na tarce o większych oczkach
2/3 kg cukru ( ja na oko i na smak dałam)
10-20 dkg skórki pomarańczowej
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Gotować pół godziny, gorące nakładać o słoików, zakręcać i do góry nogami i pod kocyk.
148. Dżem z cukini a'la pomarańczowy (lub cytrynowy)
5kg obranej i startej na tarce o większych oczkach
2/3 kg cukru ( ja na oko i na smak dałam)
10-20 dkg skórki pomarańczowej
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Gotować pół godziny, gorące nakładać o słoików, zakręcać i do góry nogami i pod kocyk.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dwie trzecie kilograma cukru ? Ok. 650 gram ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Tula, jak napisałam, co do cukru to proponuję elastycznie dopasować względem siebie, czyli na smak. Ja naprawdę robiłam na oko, bo nie lubię za słodkich, z 2 strony pewne minimum musi byc zachowane. Z kolei jak dasz więcej cukru to i odrobinę wtedy więcej kwasku, będzie wyrównane.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dzięki, chciałam się upewnić że nie chodzi o dwa - trzy kilogramy cukru. Spotkałam się już na forum z zapisywaniem tego za pomocą "/" więc dla pewności pytam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1411
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Dziewczyny możecie mi jak dziecku, od początku, napisać jak się kisi kapustę? To będzie mój pierwszy raz Mam już naszykowaną beczkę plastikową, szatkownicę i kamień...nu i kapustę oczywiście co teraz?!
- Anna29
- 500p
- Posty: 588
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Górny Śląsk
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podpisuje się pod prośbą romaszki.
Ja bym chciała ukisić ale w słoikach litrowych. Nie planuję dużo, tylko kilka słoików na próbę.
Ja bym chciała ukisić ale w słoikach litrowych. Nie planuję dużo, tylko kilka słoików na próbę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7882
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Okolice Dębicy
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Romaszka, przepisów w necie sporo, do wyboru do koloru; w beczce albo w słoikach.
W rodzinnym domu kisiliśmy kapustę cieniutko poszatkowaną (czasami ale raczej rzadko z dodatkiem kilku marchewek na całą beczkę), szczegółów takich jak ile soli się dodaje, nie pamiętam. Pamiętam za to, że wtedy ubijaliśmy w beczce kapustę nogami, dotąd aż pokazał się sok , oj zimno było w nogi okropnie. Mama dociskała czystą deską i ciężkim kamieniem. Co jakiś czas zbierała z wierzchu pianę .
I na naszym forum też coś znalazłam;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2110941
W rodzinnym domu kisiliśmy kapustę cieniutko poszatkowaną (czasami ale raczej rzadko z dodatkiem kilku marchewek na całą beczkę), szczegółów takich jak ile soli się dodaje, nie pamiętam. Pamiętam za to, że wtedy ubijaliśmy w beczce kapustę nogami, dotąd aż pokazał się sok , oj zimno było w nogi okropnie. Mama dociskała czystą deską i ciężkim kamieniem. Co jakiś czas zbierała z wierzchu pianę .
I na naszym forum też coś znalazłam;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2110941
Pozdrawiam! Gienia.
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3695
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ja też nie pamiętam ile soli,jutro sprawdzę,ale na pewno trzeba tę beczkę i kamień dobre umyć i wyparzyć,a soku nie wylewać,bo potem czasem trzeba dolać.
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1107
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
U mnie również szatkuje się drobno kapustę, czasem tylko dodajemy odrobinę marchewki. Soli wydaje mi się, że dodaje się "do smaku". Potem w naczyniu, np. dużej misce ugniatam wałkiem do ciasta, takim jak uciera się ciasto w makotrze, aż puści sok. Jeden dzień trzymam w misce co jakiś czas mieszając, żeby zapaszek wywietrzał a następnego dnia do słoików razem z sokiem, bo po pierwsze lepiej się trzyma, a poza tym ten sok jest pyszny .
pozdrawiam Ewa
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Proponuję zrobienie 149. dżemu "wschodniego",ponieważ teraz są wszystkie potrzebne składniki,a zwłaszcza jabłka i gruszki ze spadów.
Przepis pochodzi z książki-Kompoty.Marynaty.Ddżemy autorstwa Zdzisławy Skrodzkiej.
Od lat robię ten dżem,bo wszystkim smakuje.
1,5 kg śliwek węgierek
50 dag gruszek
50 dag antonówek
1 kg cukru
kilka goździków,łyżeczka cynamonu,1-2 kawałka laski wanilii,skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy.
Wydrylowane śliwki,jabłka i gruszki obrane,pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki przesypać cukrem i zostawić na 12-14 godzin.następnie podgrzewać w rondlu przez 1,5 do 2 godzin,a wcześniej po 1 godzinie dodać przyprawy aromatyczne.
Skórkę pomarańczową (może być wyjęta z syropu)drobno pokroić i dodać pod koniec gotowania.
Tyle przepis,ale ja to właściwie nie trzymam się dokładnie podanych proporcji.
Nie mam antonówek i węgierek,a więc daję inne.Wtedy oczywiście trzeba dać mniej cukru.Gotuję tak jak konfitury tzn przez dwa , trzy dni po np 45 minut,bo nigdy nie mam czasu aby stać 2 godziny nad garnkiem.Wiadomo,że dżem lubi się przypalać.
Daję więcej dodatków korzennych,ponieważ lubimy.Dodaję też mielone goździki,bo udało mi się takie kupić.
Przepis pochodzi z książki-Kompoty.Marynaty.Ddżemy autorstwa Zdzisławy Skrodzkiej.
Od lat robię ten dżem,bo wszystkim smakuje.
1,5 kg śliwek węgierek
50 dag gruszek
50 dag antonówek
1 kg cukru
kilka goździków,łyżeczka cynamonu,1-2 kawałka laski wanilii,skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy.
Wydrylowane śliwki,jabłka i gruszki obrane,pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki przesypać cukrem i zostawić na 12-14 godzin.następnie podgrzewać w rondlu przez 1,5 do 2 godzin,a wcześniej po 1 godzinie dodać przyprawy aromatyczne.
Skórkę pomarańczową (może być wyjęta z syropu)drobno pokroić i dodać pod koniec gotowania.
Tyle przepis,ale ja to właściwie nie trzymam się dokładnie podanych proporcji.
Nie mam antonówek i węgierek,a więc daję inne.Wtedy oczywiście trzeba dać mniej cukru.Gotuję tak jak konfitury tzn przez dwa , trzy dni po np 45 minut,bo nigdy nie mam czasu aby stać 2 godziny nad garnkiem.Wiadomo,że dżem lubi się przypalać.
Daję więcej dodatków korzennych,ponieważ lubimy.Dodaję też mielone goździki,bo udało mi się takie kupić.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
No,wygląda smakowicie ,a żelfiksu nie dodajesz?Będzie ten dżemik odpowiednio gęsty?Węgierki i jabłka mam,skórkę też jutro lecę po resztę składników.Będzie pyszotka na zimę