Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dwie trzecie kilograma cukru ? Ok. 650 gram ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x-U-ie
---
Posty: 2773
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Tula, jak napisałam, co do cukru to proponuję elastycznie dopasować względem siebie, czyli na smak. Ja naprawdę robiłam na oko, bo nie lubię za słodkich, z 2 strony pewne minimum musi byc zachowane. Z kolei jak dasz więcej cukru to i odrobinę wtedy więcej kwasku, będzie wyrównane.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki, chciałam się upewnić że nie chodzi o dwa - trzy kilogramy cukru. Spotkałam się już na forum z zapisywaniem tego za pomocą "/" więc dla pewności pytam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dziewczyny możecie mi jak dziecku, od początku, napisać jak się kisi kapustę? To będzie mój pierwszy raz ;:137 Mam już naszykowaną beczkę plastikową, szatkownicę i kamień...nu i kapustę oczywiście :D co teraz?!
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Posty: 588
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Górny Śląsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podpisuje się pod prośbą romaszki.
Ja bym chciała ukisić ale w słoikach litrowych. Nie planuję dużo, tylko kilka słoików na próbę.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 7885
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Okolice Dębicy

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Romaszka, przepisów w necie sporo, do wyboru do koloru; w beczce albo w słoikach.
W rodzinnym domu kisiliśmy kapustę cieniutko poszatkowaną (czasami ale raczej rzadko z dodatkiem kilku marchewek na całą beczkę), szczegółów takich jak ile soli się dodaje, nie pamiętam. Pamiętam za to, że wtedy ubijaliśmy w beczce kapustę nogami, dotąd aż pokazał się sok , oj zimno było w nogi okropnie. Mama dociskała czystą deską i ciężkim kamieniem. Co jakiś czas zbierała z wierzchu pianę .
I na naszym forum też coś znalazłam;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... y#p2110941
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3696
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja też nie pamiętam ile soli,jutro sprawdzę,ale na pewno trzeba tę beczkę i kamień dobre umyć i wyparzyć,a soku nie wylewać,bo potem czasem trzeba dolać.
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1107
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

U mnie również szatkuje się drobno kapustę, czasem tylko dodajemy odrobinę marchewki. Soli wydaje mi się, że dodaje się "do smaku". Potem w naczyniu, np. dużej misce ugniatam wałkiem do ciasta, takim jak uciera się ciasto w makotrze, aż puści sok. Jeden dzień trzymam w misce co jakiś czas mieszając, żeby zapaszek wywietrzał :lol: a następnego dnia do słoików razem z sokiem, bo po pierwsze lepiej się trzyma, a poza tym ten sok jest pyszny ;:137 .
pozdrawiam Ewa
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Proponuję zrobienie 149. dżemu "wschodniego",ponieważ teraz są wszystkie potrzebne składniki,a zwłaszcza jabłka i gruszki ze spadów.
Przepis pochodzi z książki-Kompoty.Marynaty.Ddżemy autorstwa Zdzisławy Skrodzkiej.
Od lat robię ten dżem,bo wszystkim smakuje.
1,5 kg śliwek węgierek
50 dag gruszek
50 dag antonówek
1 kg cukru
kilka goździków,łyżeczka cynamonu,1-2 kawałka laski wanilii,skórka pomarańczowa z połowy pomarańczy.
Wydrylowane śliwki,jabłka i gruszki obrane,pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki przesypać cukrem i zostawić na 12-14 godzin.następnie podgrzewać w rondlu przez 1,5 do 2 godzin,a wcześniej po 1 godzinie dodać przyprawy aromatyczne.
Skórkę pomarańczową (może być wyjęta z syropu)drobno pokroić i dodać pod koniec gotowania.
Tyle przepis,ale ja to właściwie nie trzymam się dokładnie podanych proporcji.
Nie mam antonówek i węgierek,a więc daję inne.Wtedy oczywiście trzeba dać mniej cukru.Gotuję tak jak konfitury tzn przez dwa , trzy dni po np 45 minut,bo nigdy nie mam czasu aby stać 2 godziny nad garnkiem.Wiadomo,że dżem lubi się przypalać.
Daję więcej dodatków korzennych,ponieważ lubimy.Dodaję też mielone goździki,bo udało mi się takie kupić.
X_j-a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 44
Od: 11 sie 2011, o 07:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

No,wygląda smakowicie ,a żelfiksu nie dodajesz?Będzie ten dżemik odpowiednio gęsty?Węgierki i jabłka mam,skórkę też jutro lecę po resztę składników.Będzie pyszotka na zimę
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Od dawna do niczego nie dodaję żelfiksu,ale można spróbować .
Robię metoda tradycyjną,aż zgęstnieje.Witamin pewnie mniej,ale ja wolę taki smak.
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Przepraszam,że dopiero teraz odpisałam i dżem pewnie jest już w słoikach,ale prawie cały dzień "walczę" z aronią.
Właśnie przed chwilą zrobiłam ostatnie 0,5 kg wg tego przepisu:
http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/aronia_do_miesa/ .
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3696
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

I ja nie używam żelfiksu,wiem co mam :D.Moim zdaniem z żelfiksem smakują jak sklepowe :(
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
X_j-a
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Posty: 44
Od: 11 sie 2011, o 07:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Przepis jest genialny,już zrobiłam beż żelfiksu, nie czekałam na odp, nie mogłam się doczekać jak wyjdzie.Wszystkim smakuje,ma niespotykany, ciekawy smaczek.Zaraz lecę na bazar zrobię drugą partię.
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1107
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podobnie jak dziewczyny też nie daję żelfixu, bo skoro mam zrobić zdrowe - domowe, to po co udziwniać. Jednak jakiś czas temu rozmawiałam z napotkaną starszą panią, która zdradziła mi swój sposób. Przyznam, że już wypróbowałam w kilku przetworach (m.in. wiśnie, maliny, a nawet gruszki) i jestem zadowolona z efektu.
Tak jak w przepisie na dżem wschodni, zasypuję owoce cukrem i zostawiam. U mnie zazwyczaj to jest 24h, bo zasypuję po pracy i dopiero następnego dnia po pracy się zabieram. Po tym czasie jak owoce puszczą sok, to tak "z grubsza" zlewam ten sok. Wymyśliłam,że -żeby się nie marnował -pasteryzuję go i mam do picia dla dzieci.
Natomiast owoce z niewielką ilością soku dopiero "smażę" na konfiturę lub dżem. Jest o wiele szybciej - nie trzeba tak długo odparowywać.
pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”