Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe)

Rośliny doniczkowe
stefan198003
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2011, o 14:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Castanospermum australe[kasztanowiec australijski]

Post »

Sprawdziłem liście pod lupą no i nic nie ma , jeżeli chodzi o korzenie próbowałem sprawdzić stan korzenia i delikatnie pociągnąć za pien ale doniczka jest dośc duza i bulwa korzeniowa nie chce wyjśc kwiat ma 110-120 cm wiec troche sie boje żeby mu nic nie zrobic złego , może już zaczne szukac nowej wiekszej doniczki i dokonam zmiany doniczki i ziemi tylko nie wiem czy pora roku jest do tego odpowiednia ? No ale jak trzeba to trzeba . A co do tych nawozów dolistnych to spróbuje poszukać ,mieszkam w Kopenhadze więc może mi sie uda.
Pzdr.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Castanospermum australe[kasztanowiec australijski]

Post »

Jeśli nie możesz wyjąć, to poczekaj na wiosnę. W końcu to roślina tropikalna, potrzebuje długiego dnia, nie ma co jej teraz stresować.

Przy okazji pokażę ci system korzeniowy, który dla rośliny może być zabójczy, mimo podlewania roślina nie ma możliwości pobierania wody ponieważ korzenie rosną do wewnątrz i tam zazwyczaj jest sucho, prędzej czy później roślina uschnie
Obrazek
zdjęcia -> http://www.canby.com/benwalker/SuperiorTrees.htm
Obrazek
z google -> http://www.google.pl/images?um=1&hl=pl& ... =&aql=&oq=

Może jeszcze spróbuj podlewać w taki sposób - nalej dużo wody do doniczki tak, żeby się przelała na podstawek, zostaw na 1-2 godziny, żeby ziemia podciągnęła wodę, resztę wylej. Oczywiście robisz to bardzo rzadko - do czasu przesuszenia górnej warstwy ziemi na 2-3 cm - żeby korzenie nie zalać korzeni. Wóczas w razie przerośniętej bryły korzeniowej cały system korzeniowy jest nawodniony.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Co to jest ???Kasztanowiec australijski

Post »

Dostałam od dobrych ludzi , ale ... co to jest ? Jak to to pielęgnować ??? Pomóżcie !

Obrazek Obrazek
Roślina w całej krasie i zbliżenie liścia , który jest skórzasty , nieco podobny do FIKUSA BENJAMINA , ale większy.

Obrazek Obrazek
No i wyrasta z takiego owocu , który przypomina mi kasztan jadalny ...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Co to jest ???

Post »

Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

To z pewnością Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe) . Moniko, dziękuję za identyfikację i linki - już poczytałam i wiem :)
irena-24
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lip 2011, o 12:55

Post »

Witam
Dostałam od koleżanki pewną śliczną roślinkę. Jest to chyba kasztanowiec doniczkowy. Jednak od kilku dni zauważyłam na jego liściach niepokojące zmiany. Nie mam pojęcia co z nimi robić Proszę o pomoc
Niektóre liście mają dziwne brązowe kreski a inne liście są pomarszczone. Obrazek Obrazek
gaga2233
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2011, o 15:11

Re: Kasztanowiec australijski (Castanospermum australe)

Post »

A ja się nic nie dowiedziałam za dużo na temat tej pięknej roślinki... Po za tym dawno nikt tutaj nic nie pisał.
Chciała bym się dowiedzieć co ile mozna podlewac tego kasztanowca jak i kiedy przesadzać, czy te kasztanki u dołu mają pozostać nie zakopane w ziemi i czy ma być w ziemi dla roślin zielonych i w ogóle takie tam rzeczy najważniejsze? Bo roślina jest przepiękna..! Czekam na odpowiedzi...
stefan198003
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 sty 2011, o 14:03

Post »

witam
Posiadam kasztanowca australijskiego juz cztery lata wiec cos tam moge powiedziec na jego temat.
Podlewam go teraz czyli latem raz w tygodniu w zime rzadziej tzn .wczesniej sprawdzam glebe czy nie jest za bardzo wysuzona i wtedy go podlewam , stoi on w miejscu jasnym ale nie wystawionym bezposrednio na promienie słoneczne , jezeli chodzi o kasztany ktore obecnie wystaja z nad powierzchni to po jakims czasie uschną i odpadną co do przesadzania możesz na wiosne przesadzic go do troche wiekszej doniczki .
pzdr.Daniel
gaga2233
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 10 kwie 2011, o 15:11

Post »

:( Kurcze nie wiem dlaczego ale w moim kasztanowcu zaczęły schnąć liście aż się zawijają :cry:
Kasztanki zżółkły i się skurczyły, nie mam pojęcia jaki moze być powód... podlewam go 1-2 razy w tygodniu delikatnie i stoi w pokoju na półcieniu gdzie okno jest od strony płdn-wsch. roslinka ma 40cm wysokosci...
Dlaczego tak się dzieje...?
presik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 paź 2011, o 13:22

Post »

Mam duży problem z kasztanowcem, kiedy rósł w malej doniczce było mu bardzo dobrze, bardzo szybko przyrastał, został 5 miesięcy temu przesuszony i postanowiłem go przesadzić do większej doniczki. Rośnie w niej już od 3 miesięcy niestety bardzo wolno przyrasta, te małe odrostki maja już prawie miesiąc i nic. Podlewam go dość często, kiedyś mu to służyło, raczej nie przesuszam ziemi, nawożę co dwa tygodnie, kasztanek stoi przy oknie północnym (dużym ale północnym).

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
presik
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 paź 2011, o 13:22

Post »

Minęło 10 dni od mojego ostatniego postu, a małe przyrosty stoją. Ktoś ma pomysł jak pomóc tej roślince?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

A czym nawozisz?
Jako,że już jesień, dałabym tylko jednorazowego kopa nawozem z dużą zawartością azotu.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

W czerwcu minionego roku (trzy posty wyżej) poprosiłam Was o identyfikację rośliny , która dostałam w prezencie.
Dzięki Wam już wiem ,że to KASZTANOWIEC ASTRALIJSKI (Castanospermum australe).

1.Obrazek 2.Obrazek
Po lewej w czerwcu ................................................................................ po prawej obecnie :)

Przyznam się ,że nie znając kompletnie tej rośliny bałam się , że raczej go ?zamorduję? niż uda mi się nim przez dłuższy czas cieszyć oczy. Całe lato stał na tarasie , gdzie co prawda nie zmarniał , ale też nie poczynił żadnych postępów. Wczesną jesienią , przesadzony do większej doniczki i zasilony porcją nowej ziemi, zamieszkał na parapecie okiennym. Od tego czasu wypuścił cztery nowe liście , ( na drugim zdjęciu to te większe i nieco jaśniejsze) , a kolejne zawiązki liściowe już widać przy koronie . Może spodobały mu się firanki ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”