Moja różanka - rok 2011 - Gosia.
- Annes 77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja różanka - rok 2011 - Gosia.
Biedermeier piekna,ale wciąż nie mogę się do niej przekonać.Podoba mi się,że na brzegach płatków ma różowe obrzeże...słodka róża
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Biedermeier to jest bardzo dziwna róża - liście ma bardzo ładne, ciemno zielone, młode są czerwone, jest bardzo zdrowa - przynajmniej u mnie nie choruje. Kwiaty ma bardzo duże, płatki ma kanciaste z wzorem różowym - który potem lekko się rozmazuje na płatkach - bardzo romantycznie to wygląda. Nie rośnie za wysoko - u mnie ma może 40 cm wysokości cały krzew i na szerokość też zbytnio się nie rozrasta - dlatego pisałam kiedyś, że jest to dobra róża do wsadzenia na taras do donicy. Ogólnie - kwiat wygląda przy tej budowie krzewu na bardzo duży, czasem zastanawiam się czy łodyga się nie złamie.
Ten krzew to moje 2 podejście do tej odmiany, 2 pierwsze sztuki kupiłam jeszcze jak R, sprzedawało 2 wybór - niestety te sadzonki mi padły. Potem postanowiłam kupić w innej szkółce - krzew ładnie rośnie i kwitnie ale jest minus - wypuszcza dziczki co mnie strasznie denerwuje.
Ten krzew to moje 2 podejście do tej odmiany, 2 pierwsze sztuki kupiłam jeszcze jak R, sprzedawało 2 wybór - niestety te sadzonki mi padły. Potem postanowiłam kupić w innej szkółce - krzew ładnie rośnie i kwitnie ale jest minus - wypuszcza dziczki co mnie strasznie denerwuje.
- Annes 77
Gosiu właśnie się zastanawiałam nad różą do donicy.Jeśli bym się zdecydowała to byłaby to Biedermeier.
Podobna lekko do dolce Vita...Zdecyduję się na nią na wiosnę.To postanowione Dobrze,że nie choruje.
Podobna lekko do dolce Vita...Zdecyduję się na nią na wiosnę.To postanowione Dobrze,że nie choruje.
- Deirde
Aniu - dobra do donicy byłaby też
Pastella i Heidi Klum - Pastella często jest nawet sprzedawana jako róża patio - przynajmniej ja widziałam ja z takim opisem w LM.
Pastella i Heidi Klum - Pastella często jest nawet sprzedawana jako róża patio - przynajmniej ja widziałam ja z takim opisem w LM.
- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu, przepraszam, że się wypowiem w kwesti róży do donicy. Zdecydowanie Pastella. Ona praktycznie ciągle kwitnie, a Bidermeier ma długie przerwy. Pastellę w donicy ma moja siostrzenica, jest zjawiskowa.
Donica głęboka musu być i ciągle podlewana.
Donica głęboka musu być i ciągle podlewana.
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
To ja proponuję hydrożel, tylko dobrej jakości . Mam posadzone dwie róże w donicach z tym czymś i nie muszę się martwić o systematyczne podlewanie. Szczególnie podczas dłuższych wyjazdów. Polecam !
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Kontakt:
Z tego co o niej piszą może mieć szerokość większą od wysokości. To będzie ładna, parkowa róża!Deirde pisze:Bouquet w pierwszym roku wypuścił jeden pęd który osiągnął wysokość 170 cm - większy o kilka cm ode mnie, ma rosnąć bardzo silnie nawet osiągając wysokość do 200 cm. Ciekawa jestem tylko jaką osiągnie szerokość - dobrze że powtarza kwitnienie.
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Biedermeier zamówiony -już sie cieszę, bo dobrze o niej piszesz
Gosiu i jak z tymi Francuzami? będą różyczki?
Przesyłka droga ale z innych szkółek chyba nie mniejsza?
Gosiu i jak z tymi Francuzami? będą różyczki?
Przesyłka droga ale z innych szkółek chyba nie mniejsza?
Pozdrawiam Ida
- Annes 77
Dzięki dziewczyny za typy...może posadzę na wiosnę Pastellę i Biedermeier? Zamiast begonii co wyrosły mi do nieba bedę miała cudne różyczki,które kocham
- Rozeta
- Od: 30 paź 2010, o 20:02
No! I to się nazywa podjąć właściwą decyzję ... .
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Obiecałam powiedzieć, jeśli wstawię zdjęcie Dolce Vita. Dziś wstawiłam
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Dobrze, że zajrzałaś, bo to nie może być Dolce Vita Raczej sugerowana przez Ciebie Honore de Balzac. Dla przezimowania to chyba lepsza wróżba Zamówiłam klasztorną
- Deirde
Ewa - mam tylko nadzieję, że BP się zmieści w miejscu gdzie ją posadziłam.
Lemka - napisałam już na PW ale napiszę tu wszystkim - róże wykopują pod koniec października i potem wysyłają. Przesyłka będzie ekspresowa i pójdzie 5 dni, w niemieckich szkółkach zwykle płaci się do 30 euro - przy dużej liczbie róż - powyżej jakiejś sumy przesyłka jest darmowa.
Aniu - obie róże to dobry wybór - i obie są bardzo zdrowe.
Ewamaj - tak się obu różom przyglądałam - są drobne różnice chyba w kolorze liści i Balzac ma bardziej różowe paski na kwiatach
Będzie na pewno wymagał dobrego kopczyka.
Teraz Hermitage
Lemka - napisałam już na PW ale napiszę tu wszystkim - róże wykopują pod koniec października i potem wysyłają. Przesyłka będzie ekspresowa i pójdzie 5 dni, w niemieckich szkółkach zwykle płaci się do 30 euro - przy dużej liczbie róż - powyżej jakiejś sumy przesyłka jest darmowa.
Aniu - obie róże to dobry wybór - i obie są bardzo zdrowe.
Ewamaj - tak się obu różom przyglądałam - są drobne różnice chyba w kolorze liści i Balzac ma bardziej różowe paski na kwiatach
Będzie na pewno wymagał dobrego kopczyka.
Teraz Hermitage