Malina - uprawa, nawożenie, cięcie cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
edyta_kk
100p
100p
Od: 12 maja 2011, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Malina - uprawa, nawożenie, cięcie

Post »

Zdjęłam włókninę. Czy tak będzie dobrze?

Obrazek Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Edytko, maliny powinno się sadzić w jednym rzędzie co 40-50 cm. Jeśli robisz dwa rzędy to odległość między nimi powinna być około 1,5 metra. Pisałaś, że to są letnie maliny, czyli te pędy będą owocowały w następnym sezonie i po owocowaniu usuwa się je wycinając przy ziemi. Dobrze byłoby gdybyś wkopała jakiś ogranicznik; płytki chodnikowe, kilkakrotnie złożoną grubą folię, może jakieś stare płyty plastikowe na jakieś 40 cm. Letnie maliny rozłażą się po ogródku, po kilku latach nagle ni stąd ni zowąd znajdziesz wyrastającą malinę 1,5 metra od rzędu, w środku jakiejś grządki. Maliny jesienne nie rozłażą się aż tak, moja 10-letnia Polana bez wkopywania zapory trzyma się w promieniu 50- 60 cm. Natomiast letnią już dawno zlikwidowałam, nie byłam w stanie jej opanować tak się pod ziemią rozkrzewiała i wyrastała w najmniej odpowiednich miejscach, no i te robale !
Pozdrawiam! Gienia.
edyta_kk
100p
100p

Post »

Gieniu, dziękuję za odpowiedź. Nie chcę Cię już dłużej męczyć, więc napiszę tylko, że maliny są posadzone w dwóch rzędach. 1,5 m odstępu w rzędzie i około 100 cm odstępu między rzędami, naprzemiennie. Zdjęcie zrobione pod kątem i może nie widać tych odległości.Zostawiłam kilka krzaczków bo mimo wszystko maliny były dość duże i słodkie, ale tylko na brzegach poletka. Dlatego wybrałam młode pędy z brzegu, te najmocniejsze. Stare wycięłam. No i nie znalazłam ani jednego robaczka, a jestem na tym punkcie dość obrzydliwa więc sprawdzałam każdy owoc. :)
Odnośnie ograniczników to właśnie się zastanawiałam co by tam wsadzić i dobrym pomysłem wydaje mi się poskładana na dwie warstwy gruba folia malarska. Dzięki za podpowiedź!
Jeszcze pytanko: Polkę i Polanę też w takich odstępach sadzić?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, co 40- 50 cm. Ja sadziłam gęściej bo miałam do dyspozycji rządek na 3 metry i musiałam zmieścić 10 sadzonek. Polana bardzo dobrze mi się rozkrzewia, Polka słabiej ale zdecydowanie Polka mi bardziej smakuje, a rodzince właśnie Polana bardziej podchodzi. Przy tych odmianach nie musisz wkopywać zapory, tylko przy letniej.
Folię malarką masz tę cieniutką czy jakąś grubszą? Tę cieniutką, choćbyś i złożyła na 4 warstwy- korzenie przebiją. No i bardzo niewygodnie się ją wkopuje, muszą być dwie osoby.
Pozdrawiam! Gienia.
edyta_kk
100p
100p

Post »

Też mam około 3 - 3,5 metra. Lepiej posadzić je gęściej w jednym rzędzie czy rzadziej w dwóch. Nie wiem czy na dwa rzędy nie będę miała problemu ze zbiorem od tyłu, bo jak widzisz na zdjęciach posadzę je przy samej siatce.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zrób sobie odstęp od siatki około 50-60 cm, byś mogła tam wejść, posadź w jednym rzędzie, mogą Ci nie wszystkie sadzonki odbić na wiosnę od korzenia, różnie może być zimą. O wiele łatwiej i wygodniej oplewić jeden rząd niż czołgać się pomiędzy dwoma rzędami, ale to jest moje zdanie.
Przy siatce miałam wyłożone połamanymi płytkami chodnikowymi, niestety wyciągnęli mi je gdy szukali gruzu na fundament pod domek na działce.
Pozdrawiam! Gienia.
edyta_kk
100p
100p

Post »

Łoj! A ja mam na działce kilka ton gruzu! Przyślij ich do mnie. :)
A tak na serio to jak posadzę w jednym rzędzie to wyjdzie około co 30-40 cm. Nie za ciasno? No ale już nie znajdę lepszego miejsca na nie. Może nie wszystkie wybiją. :)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sądzę, że nie będzie zbyt ciasno, ja sadziłam w jeszcze krótszych odstępach, potem i tak się zagęszczą. Wycinałam słabe, rachityczne pędy, część wypadło przez zamieranie pędów. Dobrze, że wtedy w porę opryskałam, a w tym roku wyjątkowo dobrze plonują.
Pozdrawiam! Gienia.
KrzysiekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2011, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich.

Czytam wypowiedzi rożnych osób o nawożeniu, pieleniu, wykładaniu włókniną, agrotkaniną i zastanawiam się dlaczego nie widzę żeby ktoś robił tak jak ja, czyli skoszona z trawnika trawę wyścielam w malinach. Pięknie rosną. A dodatkowo nie muszę pielić. Trawa utrzymuje wilgoć, a gnijąc daje pożywkę.

A może ja robię źle? Ale gdybym robił to coś by się z malinami działo.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ja tak robiłam jak jeszcze miałam trawnik :;230
KrzysiekS
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2011, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niewątpliwie dzięki temu unikam nawozów sztucznych.

Zastanawiam się też jaki wpływ miałby nawóz wytworzony z pokrzyw.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Krzysztofie !
Nawóz z pokrzyw, to sam miodzik !
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
cecylia
50p
50p
Od: 27 kwie 2007, o 21:26

Post »

Kochani kiedyś pisałam o moich wyrastających w malinach krzewinkach i pytałam co to jest, ale nie miałam zdjęcia. Teraz mam i wkleję, wiec proszę o rozpoznanie, bo to mi dużo tego rośnie, tak jakby jeżyna,albo zdziczała malina. Obrazek Obrazek
edyta_kk
100p
100p

Post »

Tak sobie myślę, że jak pociągniesz to korzeń doprowadzi Cię do najbliższego krzaka malin. :)
magnolia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 maja 2008, o 17:15

Post »

Mam pytanie,czy można uprawiać maliny w donicach wkopanych w ziemi,ponieważ mam mały ogród i nie chcę, aby zabrały mi cenne miejsca na kwiaty.
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”