Kolory usychania iglaków Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kolory usychania iglaków

Post »

W kwietniu, mówisz sadzone. Gdzie to kupione? Z doniczek czy z bryłą? Jaką, ile litrów? Nawożone czy nie? Podlewane jak sucho było czy nie?
Jaka gleba?
Fotki się nie powiększają...

Cudotwórcy szukasz czy proroka? :lol:
Nico
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2011, o 20:01

Post »

Fotki już poprawiłem. Kupione z olbrzymią bryłą w worku jutowym i z rozciętym workiem posadzone. Podlewane były regularnie, nie nawożone. Glebę ciężko mi ocenić, ale chyba w miarę dobra.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

To wygląda na jakieś problemy fizjologiczne. może faktycznie podtopione, choć tuja lubi mokro. Niemniej korzenie zostały zredukowane przy kopaniu- roślina odchorować musi. Raczej nie chorobowe- wygląda na normalne zrzucanie najstarszych gałązek.
To 'Columna'. Szyszkuje nader obficie, pędy ciężkie od szyszek potrafią się rozwalić po dobrej ulewie. Na zimę zwiąż, bo na wiosnę nie będzie czego oglądać. I jeszcze jedno- czy przy sadzeniu rozcięta juta dookoła szyi korzeniowej, czyli te wszystkie supły u góry bryły i dookoła pnia? I czy to na pewno było coś rozkładalnego w glebie?
Nico
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 sie 2011, o 20:01

Post »

Tak podejrzewam, że to woda, bo kilka tuj posadziłem w innym miejscu, gdzie jest sucho i nic się z nimi nie dzieje. Tam gdzie żółkną jest tak mokro, że jak mocniej nacisnę, to ziemia pod trawą się ugina i słychać lekki plusk. Juta była rozcięta lub rozwiązana dookoła pnia i wciśnięta wokół bryły jak najniżej do ziemi, na pewno jest rozkładalna bo tak mi powiedzieli w szkółce, zresztą na moje oko tak wyglądała. Jeżeli chodzi o związanie, to powinienem związać ze sobą pnie, czy raczej przywiązać tuje to ogrodzenia ?
bellissima
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sie 2011, o 12:01

Post »

Witam bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co dolega moim iglakom :cry: świerki pospolite mi żółkną ,brązowieją,a jodła kalifornijska ma przebarwienia i plamki.Zdjęcia może pomogą .Bardzo proszę o pomoc Panie Januszu ;:180 ;:180 ;:180
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wichura4ad
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 cze 2011, o 22:14

Borecznik Sosnowiec

Post »

Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu moje sosny zaatakował borecznik sosnowiec. Wycinam gałęzie na których żeruje ale nie wszędzie jestem w stanie dojść. Czy znacie jakiś inny sposób by go zwalczać ? Wiem że można Dimilionem 480 ale jest bardzo drogi. Może jakis inny w zastępstwie?
Piotr
ala_71
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 09:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mirku, czy zechciałbyś zajrzeć do mojego wątku w tym dziale pt. Jodła kalifornijska choruje? Proszę o podpowiedź czy to choroba czy fizjologiczne opadanie igieł.
Awatar użytkownika
pogotowie ogrodnicze
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 wrz 2005, o 18:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Borecznik Sosnowiec

Post »

Wichura4ad pisze:Witam serdecznie
Od jakiegoś czasu moje sosny zaatakował borecznik sosnowiec. Wycinam gałęzie na których żeruje ale nie wszędzie jestem w stanie dojść. Czy znacie jakiś inny sposób by go zwalczać ? Wiem że można Dimilionem 480 ale jest bardzo drogi. Może jakis inny w zastępstwie?
Każdy pyretroid (fastac,karate, decis)w temp do 18C a powyżej 15C każdy fosforoorganiczny(Pyrinex,dursban,rogor i in.)
Pozdrawiam. Janusz Ogrodowy Lekarz
diagnostyka na facebooku
Internetowe Pogotowie Ogrodnicze ...
morrori
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2011, o 12:27

Post »

Dzień dobry,

przejrzałam wiele wątków, ale nie umiem sama zdiagnozować mojego iglaczka. W maju kupiłam 2 cyprysiki (niestety nie pamiętam jakie) i 2 tuje. Zostały posadzone w dużych donicach w ziemi do iglaków. Stoją na balkonie od strony północnej. Wszystkie 3 są zdrowe i zielone, jednak jeden cyprysik zaczął usychać(?) brunatnieć(?) - zauważyłam to ok. 3 tygodni temu. Kupiłam nawóz "jesienny", który miał przeciwdziałać brunatnieniu igieł (bodajże 30g na 1m drzewka). Jednak nic nie pomaga i iglak wygląda jakby usechł. Dzisiaj go dokładnie obejrzałam i nadal nie wiem, co mu jest, nie wygląda jakby miał jakieś szkodniki. Może to grzyb? Pomóżcie bardzo proszę, bo płakać mi się chce, gdy na niego patrzę. Aha nie wiem czy to ważne, ale cyprysik jest w ceramicznej donicy o wysokości ok. 30 cm i takiej samej średnicy. Zaraz po posadzeniu był bardzo mocno podlany, starałam się go później podlewać regularnie 2 razy w tygodniu. Ostatnio zauważyłam, że po tych deszczach ma ciągle mokro więc go nie podlewałam. Dodam jeszcze, że na balkonie od strony południowej też mam iglaki (4 tuje) i wszystkie są piękne poza właśnie tym jednym jedynym:( Ze wszystkimi postępuję tak samo, czyli podlewam jak maja sucho, niczym ich wcześniej nie nawoziłam, staram się jak najmniej ingerować w nie. Obrazek Obrazek Obrazek
jamiro
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2011, o 14:02

Post »

Witam, bardzo prosze o pomoc, posiadam 5 thuj posadzonych w drewnianych donicach z odplywem czywiscie, wylozonych agrowloknina oraz od dolu i gory keramzyt (bardziej dla ozdoby)
Thuje zostaly zakupione w kwietniu w takich materialowych donicach z raczkami, ponoc zimowaly w nich etc czyli nie byly z druntu
do rzeczy, zauwazylem ze zaczynaja usychac i odpadają, widzac pojedyncze zbrazowiale igly na zwenatrz zajrzalem do srodka-tu sprawa wyglada o wiele gorzej. Przez cale lato zagladalem do srodka i nie bylo zadnych uschnietych igiel, thuje bardzo ladnie sie trzymaly
podlewane sa co 2 dni po 1.5L na kazda donice w zasadzie od kwietnia-maja, nawozone byly w kwietniu nawozem na caly sezon zanim je jeszcze kupilem w szkolce
jedyne przewinienie to nie byly podlewane przez 9 dni kiedy bylo bardzo cieplo
zauwazylem tez duzo pajeczyn, tzn sa to na 100% pajaki ktore sobie rozwijaja siec miedzy thujami i lowia muszki ale moze jest cos na co te drzewka choruja i ich obecnosc o czyms swiadczy
w kazdym razie bardzo prosze o pomoc, moze one po prostu choruja

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

p.s. czy ktos wie co to dokladniej za odmiana?
morrori
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 wrz 2011, o 12:27

Post »

Ponieważ też mam problem z iglakami i troszeczkę czytałam, ale specjalistą nie jestem, jednak w przypadku twoich iglaków stawiałabym na przędziorka (?) można na to kupić jakieś opryski, sama nie wiem czy dla swoich nie kupię, bo nie mam pojęcia co to u mnie jest...
Pozdrawiam.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

U Ciebie Morrori to jest zdechły cyprysik do wywalenia. Dawno zdechły...z przyczyn raczej trudnych do ustalenia. Mógł był się zwyczajnie utopić....
A tuje- suche w środku nieszkodliwe, jesień, wytrzep i tyle. Natomiast toto rude wytnij sekatorem z 1-2 cm zdrowego i opryskaj chabazie Topsinem.
Nie mam zdrowia do ładowania się tych fotek z żaby :( ... pytasz o odmianę... może 'Woodwardii'?
Awatar użytkownika
vitoldo
500p
500p
Od: 6 cze 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pozwolę sobie podczepić się pod ten wątek.
Moja sosna szczepiona na pniu (do dnia dzisiejszego nie ustalona odmiana) traci bardzo dużo igieł. Praktycznie ma już tylko tegoroczne. Dostała na wiosnę garść nawozu wieloskaładnikowego Yara Mila. 2-3 razy w sezonie dostała nawóz magnezowy Pokon. Była pryskana Bravo, Topsin, Previcour, Score, Aliette, Amistar. W pierwszej połowie lata straciła sporo igieł, potem była cisza. Teraz spadło masę igieł. Żółkną a potem brązowieją raczej równomiernie, ale znalazłem takie o nierównomiernym przebarwieniu. Co jej jest ? Załączam zdjęcie :

Obrazek
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”