Klon (Acer ) dyskusje ogólne

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Klon (Acer ) dyskusje ogólne

Post »

Czy Klon pospolity (Acer plantanoides) 'Princeton Gold' utrzymuje kolor żółty liści przez cały sezon? Jaka jest jego barwa liści w porównaniu z klonem jesionolistnym 'Odessanum"?

I jeszcze czy 'Princeton Gold' = 'Summer Gold' ?
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Kontakt:

Post »

Widziałem tę odmianę u znajomych, barwa liści jest głęboka. Oglądałem ją w lipcu.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Czyli wynika z tego, że cały sezon jest żółta...
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Z tego, co pamiętam, to na brzegu blaski liściowej barwa żółta przechodziła w delikatny pomarańcz.
magangs
100p
100p
Od: 20 sie 2008, o 12:45

Klon pospolity - ciąć?

Post »

Przesadziłem kilka klonów, które wcześniej rosły dość gęsto i w cieniu. Są wysokie na 2-3m, cieniutkie w pniu i mają tylko u góry kilka gałązek z listkami. Teraz znalazłem im nasłonecznione miejsce i mam nadzieję, że będą ładnie rosły. Chciałbym, żeby korona i pień poszły trochę wszerz. Czy powinienem je jakoś przyciąć, czy same w słońcu ograniczą patykowaty wzrost w górę i pójdą w bok?
Awatar użytkownika
grzesiek_z
200p
200p
Od: 13 paź 2008, o 12:19
Kontakt:

Post »

Proponuję zrobić im kosmetyczne cięcie ( przyciąć delikatnie i możesz podformować i korony) spowoduje to lekkie zagęszczenie, ale podcięcie zrób wczesną wiosną aby nie zostawić niezabliźnionej rany na zimę. Wiosną mimo niewielkiego kapania soków z cięć nastąpi szybkie zabliźnienie (odradzam cięcie na zimę) co ograniczy dostęp patogenu do rośliny.
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

A czy chodzi o klon pospolity?Pomimo cięcia nie należy jednak liczyć na duże rozgałęzienie się klonów w bok. Z natury mają one raczej smukły pokrój.
Awatar użytkownika
Mania
500p
500p
Od: 18 lut 2008, o 22:35

Post »

U mnie historia z cięciem klonu pojawiła się wbraw mojej woli - Panowie robiący porządek na działce (prace techniczne) wywalili mój 4-letni klon łopatą po prostu a przy okazji jakoś jeszcze skrócili go "centralnie". Sprawa, jak pisałam, wyszła przypadkowo, przesadziłam go, i rozrósł się pięknie wszerz i jakoś tak nawet ... lepiej wygląda, bo się ładnie zagęścił.
Pozdrawiam
gregorusp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 kwie 2007, o 09:21

Klon pospolity 'Golden Globe'

Post »

Witam!

Posiada ktoś może powyższy klon (pospolity Golden globe)? Interesują mnie nast. rzeczy:
- do jakiej wysokości urośnie (jest zaszczepiony (chyba) na wysokości 1,4m) i jaką ma średnicę korony
- czy może rosnąć w pełnym słońcu? (ma żółte liście i boję się, że będą 'popalone').

Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :)
Grzegorz
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pień do miejsca szczepienia urośnie nieznacznie, lecz zgrubieje.Koronę i tak trzeba przycinać (szczególnie, jak jest kulista) Myślę,że powinien być na słońcu ( w cieniu kolorowe liście mogą zzielenieć) ;:46 Pozdrawiam.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
donna
200p
200p
Od: 14 sie 2008, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Klony żółtolistne na słońcu przypalają się, a najlepsze jest stanowisko półcieniste.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Wg moich danych, a jest tego sporo dla ponad 1,2 tyś. drzew i krzewów zbieranych przez kilka lat z literatury i rzeczywistości, Acer platanoides 'Golden Globe' ma podobną siłę wzrostu co odmiana 'Globosum' czyli osiągnie od 3-6m srednicy korony i od 2-4m wysokości ponad punkt szczepienia.
gregorusp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

OK - dzięki!
Wielkość odpowiadała by mi bardzo,boję się tylko o poparzenia od słońca. Klon byłby w pełnym słońcu cały dzień (dookoła nie ma jeszcze większych drzew).

Globosum może rosnąć chyba w pełnym słońcu, ale może znacie jakieś inne drzewka o kulistej koronie i podobnych wymiarach?

Grzegorz
tomgroch
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 14:00
Kontakt:

Post »

Nie wszystkie sie przypalają. Golden Glob na odpowiednim stanowisku nie będzie miał problemów. Trzeba pamiętać, że klony nie lubia suszy. Ciąć trzeba bo korona ma tendencje do "łysienia" od środka.
Mam żółtolistną odm. 'Princeton Gold' i nie przypala się (ale gleba jest ok.)
Tomek
gregorusp
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Ok. - chyba się na niego zdecyduję. Marzy mi się jeszcze Głóg Paul's scarlet, ale na innym forum piszą, że jest on podatny na choroby.

No nic, dzięki,
Grzegorz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”