Sosny- odmiany,wymagania,ogólne dyskusje

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Fotka sosny czarnej, takiej nietypowej o dłuższych igłach, przywieziona z Węgier, wysokość ok. 4 metry.

Obrazek
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli jesteśmy w temacie sosen to ja skorzystam i zadam pytanie. Wczoraj sąsiad przycinał dolne gałęzie sosenek w młodym lasku. Sosny są około 3 metrowe i bardzo gęsto posadzone. Gdy zapytałem go czy nie za wcześnie to robi on odpowiedział, że za późno. My mamy podobny lasek sosnowy, gdzie drzewka są bardzo blisko siebie. Powiedzcie mi kiedy jest najlepsza pora na takie zabiegi?
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

fotoartysci pisze:Jeśli jesteśmy w temacie sosen to ja skorzystam i zadam pytanie. Wczoraj sąsiad przycinał dolne gałęzie sosenek w młodym lasku. Sosny są około 3 metrowe i bardzo gęsto posadzone. Gdy zapytałem go czy nie za wcześnie to robi on odpowiedział, że za późno. My mamy podobny lasek sosnowy, gdzie drzewka są bardzo blisko siebie. Powiedzcie mi kiedy jest najlepsza pora na takie zabiegi?
Cięcie :
- zachowawcze - zanim ruszą soki , czyli w okresie spoczynku - luty/ marzec,
- formujące/ zagęszczające - ok. maja, połowę nowej świeczki/ przyrostu
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękujemy bardzo hania55. W takim razie jest jeszcze czas by nasze sosenki poprzycinać. Pozdrawiamy.
Awatar użytkownika
petris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 mar 2008, o 21:35

Post »

Witajcie!! Jestem nowa na tym Forum i bardzo zielona. :? Wstyd mi troszeczke,że zaraz prosze o informacje.Właśnie ...sosny i ich ciecie.Może najpierw ja, napisze co zrozumialam z przeczytanych na forum tematów.A wiec ciecie -marzec-połowe przyrostów.I ciecie w maju, zagęszczajace też połowe przyrostów.?? I kiedy na jakiej wysokości ściąć przewodnik?Czy w ogóle to sie praktykuje.Nie mam ciekawych sosen po prostu samosiejki ,kilka czarnych ,dwie wydmowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Sosny

Post »

Witam wszystkich serdecznie :D tez jestem nowa na forum i zielona :oops: Przyłączam się do prośby Petris i proszę o jakieś bardziej szczrgółowe informacje na temat cięcia sosenek . U mnie rośnie dużo samosiejek sosny pospolitej, którą zaczęłam już w tym roku wycinać bo urosły sporo, ale znalazłam przypadkiem wasze forum i ten temat i zaczęłam się zastanawiać czy dobrze zrobiłam :cry: Sosenki są ładne, ale obawiam się, że sobie z nimi nie poradzę gdy będą za wysokie....
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p

Sosny

Post »

Petris masz piękny widok ze swojej działki :lol:
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U sosen można obcinać zbędne gałęzie np. zimą.

Jeśli chodzi o formowanie to sosen się nie tnie, tylko ok. końca maja [gdy młode przyrosty nie rosną już na długość] można obłamywać młode pędy, tak by została 1/3 pędu.
Roman
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p

Sosny

Post »

Dziękuję! to już jakiś konkret :D tylko jakie to są zbędne gałęzie? suche , połamane, te od dołu, za gęste? Trochę czytałam o prześwietlaniu liściastych drzew i krzewów, ale o iglakach słyszałam,że tego nie lubią :?:
pozdrawiam :lol:
Awatar użytkownika
petris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

babeczka03 dziekuje-to jest zalew na rzeczce Żeglinie, ktora wpada do Warty w Sieradzu.
Ja tez, jak idzisz mam jedna działke na ktorej przeważnie są samosiejki sosen i brzózek to wszystko a lewej strony zdjecia.Z prawej posadziłam sosny czarne,dwie wydmowe.

ros :) dziekuje! przyrosty sosen ścinałam sekatorem :? ,tak na wyczucie,nie tylko jak przestały rosnać :? ale także po zimie zdrewniałe. :?
w ogóle nie wiedziałam, że coś z tego może być. W jednym roku miały tak długie przeszkadzajace juz ,zdrewniale przyrosty, i przyrosty miedzy sasiadujacymi z soba drzewkami,aby to jakos wygladalo skracałam je .Ale na drugi rok drzewka w miejscach ciecia slicznie sie zadęściły tworząc pukle z igieł.Dla tgo dziekuje Ci bardzo za informacje,mam nadzieję,że juz nie bedę robić głupstw,po prostu będę wyłamywać zostawiajac 1/3 przyrostu.

Pozdrawiam Was i zycze wspaniałych osiagnieć i wielkich przyjemnosci w tworzeniu slicznych ogrodów. petris
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przy cięciu pędów zdrewniałych nie każda sosna wytwarza 'ładne' pączki, dlatego zaleca się sposób z obłamywaniem młodych pędów w końcu maja/ pocz. czerwca.

Pod określeniem 'zbędne gałęzie' należy rozumieć gałęzie które nam nie pasują, lub są brzydkie, czy uschnięte - wiadomo są różne gusta niektórzy chcieliby mieć sosnę z gałęziami do ziemi, a inni z odsłoniętym pieńkiem itp.
Pozdrawiam
Roman
Awatar użytkownika
petris
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mam problem z sosnami ,mają bardzo duże przyrosty, tak,ze gałęzie wyginają się niesamowicie.
Czy mozna je przyciac do 1/3 długosci?

:) petris
tomek81c
50p
50p
Od: 15 mar 2007, o 13:30

Post »

z tego co wiem to sosny i świerki niedługo będą kończyć fazę wzrostu i zaczną powoli drewnieć, a co za tym idzie powiginane przyrosty same się naprostują, więc ja bym ich nie ciął....
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”