AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.3 - szkockie lato ;)
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: AgaNet - mój kawałek Szkocji, cz.3 - szkockie lato ;)
Nutka - Gosiu, powiem Ci że ta różyczka mnie bardzo miło zaskoczyła w tym sezonie Dostałam ją w zeszłym roku w prezencie.
Kolor kwiatów był bardzo wyblakły i nie zapowiadała się jakoś za ciekawie.
Wiosną ja przesadziłam do większej donicy, podsypałam jedzonkiem dla róż, mocno przycięłam. No i róża odżyła
Kwiaty co prawda w miarę przekwitania blakną i trochę brązowieją płatki na końcach, ale pąków ma bardzo dużo i co chwile rozkwitają kolejne
Annes77 - kolorek jest ciekawy, powiedziałabym że łososiowy Kwiaty bledną w miarę przekwitania, i stają się jasne i pastelowe. No i faktycznie u mnie bardzo zdrowa
Psiknęłam ją w zasadzie raz na początku sezonu uniwersalnym psikadłem przeciw chorobom róż, gdy psikałam i inne róże i potem raz na mszyce. Nic mi w tym sezonie nie chorowała !
Majka - ale wyszło to mi lepiej podeślij linka, żebym wiedziała gdzie te fotki wstawiać Myślałam że chodzi o jakiś wątek u nas na FO
Dawid - dzięki
Jola - i ja ją zaczynam coraz bardziej doceniać Niezawodnie kwitnie tymi drobnymi kwiatkami, deszcze jej niestraszne i nie choruje ! Cóż można chcieć więcej ?
A nie byłam do niej przekonana w zeszłym roku
Megi - goryczki teraz się pojawiają w sklepach bo to ich sezon, tak jak i wrzosy Więc pewnie jeszcze gdzieś je spotkasz
U mnie ta róża jest sprzedawana jako szczepiona na pniu, i w donicach jako róża na patio
Kolor kwiatów był bardzo wyblakły i nie zapowiadała się jakoś za ciekawie.
Wiosną ja przesadziłam do większej donicy, podsypałam jedzonkiem dla róż, mocno przycięłam. No i róża odżyła
Kwiaty co prawda w miarę przekwitania blakną i trochę brązowieją płatki na końcach, ale pąków ma bardzo dużo i co chwile rozkwitają kolejne
Annes77 - kolorek jest ciekawy, powiedziałabym że łososiowy Kwiaty bledną w miarę przekwitania, i stają się jasne i pastelowe. No i faktycznie u mnie bardzo zdrowa
Psiknęłam ją w zasadzie raz na początku sezonu uniwersalnym psikadłem przeciw chorobom róż, gdy psikałam i inne róże i potem raz na mszyce. Nic mi w tym sezonie nie chorowała !
Majka - ale wyszło to mi lepiej podeślij linka, żebym wiedziała gdzie te fotki wstawiać Myślałam że chodzi o jakiś wątek u nas na FO
Dawid - dzięki
Jola - i ja ją zaczynam coraz bardziej doceniać Niezawodnie kwitnie tymi drobnymi kwiatkami, deszcze jej niestraszne i nie choruje ! Cóż można chcieć więcej ?
A nie byłam do niej przekonana w zeszłym roku
Megi - goryczki teraz się pojawiają w sklepach bo to ich sezon, tak jak i wrzosy Więc pewnie jeszcze gdzieś je spotkasz
U mnie ta róża jest sprzedawana jako szczepiona na pniu, i w donicach jako róża na patio
- AgaNet
Dziś kilka słów o trawach Bo i mnie dopadła ta choroba
Strasznie mi się podoba 'Aureola' i 'All Gold' - mam nadzieję że gdzieś kupię jedną z nich
Z ciekawych traw które bardzo mi się podobają mam jeszcze mikroskopijnych rozmiarów 'Ophiopogon nigra'.
Na razie posadzony w ogrodzie, żeby miał szansę się rozrosnąć choć docelowo chciałabym posadzić tą trawę na rabacie przed domem.
Nie wiem tylko jak szybko ta trawa się rozrasta ??? Mam sprzeczne informacje.... gdzieś wyczytałam że rośnie dość szybko, w innych źródłach podają że bardzo wolno
A chciałabym mieć ze dwie - trzy kępy tej trawy żeby było ja widać na tle jaśniejszych kamyków... No i nie wiem czy sie rozrośnie, czy zamiast czekać lata świetlne to lepiej dokupić ???
Macie z nią jakieś doświadczenia ???
Już widzę że w przyszłym roku będę musiała uporządkować moje rabaty ! Bo dosadzałam niedawno parę kolejnych żurawek i trawy no i zrobiło mi się pomieszanie z poplątaniem
Ale z przeprowadzkami kwiatów czekam na wiosnę
Póki co bieżące fotki
Niedawno posadzone żuraweczki i trawa 'Pony Tail'
- AgaNet
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aguś , , dziękuję . Miło , aż się zaczerwieniłam , ale powiem Ci , że uwielbiam wiedzieć jaka to odmiana danej rośliny , bo to pozwala uniknąć wielu rozczarowań .
Ja mam goryczkę krzyżową , tybetańską i wąskolistną .
Mam Konwalnika ' Niger ' - Ophiopogon planiscapus ' Niger ' , w zasadzie nie jest trawą , ale ze względu na trawokształtne liście jest nazywana Czarną Trawą .
Lubi ziemię próchniczną , lekko kwaśną , stanowisko słoneczne lub półcieniste , nie rozrasta się szybko .
Mam ją drugi sezon , zakwitła bladorózowymi kwiatkami , podobnymi do konwalii . Jest warta tego , by ją mieć w ogrodzie .
Na zimę należy ją okryć , jeżeli są zimy bezśnieżne .
Mam Konwalnika ' Niger ' - Ophiopogon planiscapus ' Niger ' , w zasadzie nie jest trawą , ale ze względu na trawokształtne liście jest nazywana Czarną Trawą .
Lubi ziemię próchniczną , lekko kwaśną , stanowisko słoneczne lub półcieniste , nie rozrasta się szybko .
Mam ją drugi sezon , zakwitła bladorózowymi kwiatkami , podobnymi do konwalii . Jest warta tego , by ją mieć w ogrodzie .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Oczywiście przeczytałem ?Dziewczyny, lecę dziecia wykopać? i przez dobrą chwilę czasu zastanawiałem się, jak też kwitnie dzieć i czy wytwarza bulwy czy może cebulki...AgaNet pisze:Dziewczyny, lecę dziecia wykąpać (...)
...ogrodnicze zboczenie...
Pozdrawiam!
LOKI
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loki , to jeszcze nic . Moja siostra czytając lokalną gazetę przeczytała ... " zabił księdza kółkiem , bo mu sie nudziło " . Potem przychodzi do mnie i mówi ; ' popatrz jak czytałam , tu chodziło o łabędzia , zabitego kołkiem , przez stróża , któremu się nudziło " . No , ale reasumując - czyn godny potępienia .
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Ja Was bardzo rozumiem, bo tez mam jakieś problemy z widzeniem. Ostatnio wydaje mi się, ze większość billboardów na ulicy dotyczy ogrodnictwa!
Agatko, masz rację, zestawienie żurawek z trawkami wygląda bardzo fajnie!
Agatko, masz rację, zestawienie żurawek z trawkami wygląda bardzo fajnie!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Aga wpadłam z rewizytą i... przepadłam w Twoim ogrodzie! zachwyciły mnie kolory i poszczególne rośliny: oczywiście na pierwszym miejscu róże, ale też fuksje, lobelie, wrzosy, żurawki, trawy... będę stałym gościem Twojego wypielęgnowanego zakątka, jeśli pozwolisz... to cudowne miejsce, jakiego mogę Ci tylko pogratulować
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam konwalnika ale wydaje mi się,że ma węższe listki i przyrasta baaardzo wolno , przesadziłam go z cienia do półcienia i troszkę jakby przyśpieszył i nawet zakwitł jednym kwiatkiem...ale w sumie marnota...jak na 3 latka to słabo... spróbuję go jeszcze dokarmić torfem kwaśnym...
a tak w ogóle to trawy różne nawet z lasu są u mnie od zawsze...
a tak w ogóle to trawy różne nawet z lasu są u mnie od zawsze...
Witaj Agnieszko! Widze ze mieszkasz w Szkocji, tak jak i moi rodzice
"Przelecialam biegusiem" przez Twoj kawalek Szkocji i powiem Ci ze spadlas mi z nieba z ta kompozycja roslin cebulowych w donicy Genialna sprawa!!!! Dzięki wielkie!!!! Zrobie takie kompozycje koniecznie, tylko moze byc ciezko znalezc tu u mnie w sklepie dobra do tego donice.
PS: Oooo! Widze, ze u Ciebie hebe dobrze sie czuja w ogrodzie, to moze u mnie w Belgii tez hebe przetrwa zime w ogrodzie...
"Przelecialam biegusiem" przez Twoj kawalek Szkocji i powiem Ci ze spadlas mi z nieba z ta kompozycja roslin cebulowych w donicy Genialna sprawa!!!! Dzięki wielkie!!!! Zrobie takie kompozycje koniecznie, tylko moze byc ciezko znalezc tu u mnie w sklepie dobra do tego donice.
PS: Oooo! Widze, ze u Ciebie hebe dobrze sie czuja w ogrodzie, to moze u mnie w Belgii tez hebe przetrwa zime w ogrodzie...
Moj ogrod czyli potrzebna mi dobra rada
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=47302" onclick="window.open(this.href);return false;
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Jagodka & Sure ? No to widzę, że nie jestem osamotniony. Czasami mam naprawdę ubaw, jak sobie zdam sprawę z różnicy pomiędzy tym, co przeczytałem, a tym, co było naprawdę napisane... Nie tak dawno czytałem artykuł po angielsku o papugach żako, ale oczywiście zamiast żako, widziałem tam afrykańskie papugi gejowskie. (przeczytałem ?african gay parrot? zamiast ?african grey parrot?).
@ Meggi ? Widzę, że forumowicze są tu rozsiani po czterech stronach świata. :-P
Pozdrowienia spod Paryża!
LOKI
@ Meggi ? Widzę, że forumowicze są tu rozsiani po czterech stronach świata. :-P
Pozdrowienia spod Paryża!
LOKI
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aguś przecudne żurawkowo-trawkowe widoczki.....uwielbiam to zestawienie U mnie żurawek troszkę jest, ale traweczek maleńko.....koniecznie muszę sobie dosadzić.......tylko u mnie taka masakra w zaopatrzeniu ogrodniczych Jestem skazana na alleg..... a tam róznie bywa
- AgaNet
Jagódko, a podejrzewałam że masz jakieś kierunkowe wykształcenieJagodka pisze:Aguś , , dziękuję . Miło , aż się zaczerwieniłam , ale powiem Ci , że uwielbiam wiedzieć jaka to odmiana danej rośliny , bo to pozwala uniknąć wielu rozczarowań .
Bo ja też szukam często w necie informacji o roślince którą kupiłam itp, tyle że nazwy niekoniecznie mi sie w głowie trzymają
A z konwalikiem.... hmmm... cóż - czyli jednak rośnie wolno Nie zależy mi na kwiatach, podobają mi się te czarne liście !
Czyli wychodzi na to że jak chce mieć wiosną ze dwie kępy to muszę je po prostu kupić.