Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
11krzych

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Pasteryzowałaś sok z gruszek? Jak długo? Raz czy dwa razy?
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1107
Od: 8 sty 2010, o 21:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Pasteryzowałam (sok z gruszek) jeden raz około 30 minut, ale nie dlatego, że tak na pewno trzeba, tylko miałam tego soku aż :wink: jeden słoik i musiał dopasować się do reszty. Tak jak pisałam, ten sok był niejako przy okazji robienia dżemu gruszkowego, ale pierwszy raz tak robiłam przyznaję, więc zobaczymy jak będzie się trzymał. Jestem dobrej myśli.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Zrobiłam dzisiaj "dżem wschodni" podany kilka stron temu. Wyszedł pyszny, ale bardzo słodki mimo, że dałam o 200 gram mniej cukru, niż jest w przepisie. Ale i tak pychotka. aha, dodałam jedną brzoskwinię i małą garstkę malin, bo w lodówce było i nikt już jeść nie chciał. Jak tylko dopadnę jakieś śliwki, to zrobię jeszcze jedną porcję.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Kaja
500p
500p
Posty: 848
Od: 29 sie 2006, o 20:40
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Cieszę się,że smakuje.
W tym roku mnie też wyszedł wyjątkowo słodki,a cukru zawsze daję mniej niż w przepisie.
W moim przypadku pewnie dlatego,że wykorzystałam nie skórkę pomarańczową a wcześniej zrobione całe plastry smażone w cukrze.
Warto spróbować zrobić w ogóle bez cukru.Tak zawsze robię powidła i dobrze się przechowują.
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1228
Od: 7 lut 2009, o 15:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A, ja skórki nie dałam bo nie mam. A goździki mam całe, to przywiązałam do nitki i wyciagnęłam przed pakowaniem do słoików.

Bez cukru mówisz.... Warto spróbować. Przetwory robię głównie dla córy, ze "swoich" owoców z niepryskanych drzew. Jakby jeszcze cukru nie dać (bo córcia szczuplutka nie jest) to by było super... muszę spróbować. Zawsze myślałam, że bez cukru powidła się zepsują.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Podpowiedzcie mi, na której stronie jest dżem z dyni? Wpisałam w wyszukiwarce ale nic nie wyskoczyło :? A wiem, że na pewno gdzieś tu jest. Proooszeee! Bo dynie już rozbebeszyłam, słoiczki naszykowałam...a przepisu niet :roll:
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

romaszka pisze:Podpowiedzcie mi, na której stronie jest dżem z dyni? Wpisałam w wyszukiwarce ale nic nie wyskoczyło :? A wiem, że na pewno gdzieś tu jest. Proooszeee! Bo dynie już rozbebeszyłam, słoiczki naszykowałam...a przepisu niet :roll:
ten??? lekki dżemik z dyni
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... a&start=28
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Nie, chyba nie ten, tam ten był, wydaje mi się z galaretkami pomarańczowymi. A może to gdzie indziej widziałam...sama już nie wiem.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

150. Dżem z dyni

Składniki
50 dag miąższu dyni,
60 dag cukru,
2 pomarańcze,
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 h.
Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki.

Gdy dynia puści sok, dodać pokrojone pomarańczr, oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować ok. 30 min.
Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.
Gorący wkładać do wyprażonych słoików . Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia

takie coś znalazłam w necie :)
albo:
1.5 kg dyni ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
8 łyżek cukru
1 galaretka pomarańczowa

Dynię pokroić, usunąć środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.

Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.

Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Dzięki Chyba zrobię tak. Wezmę po kawałku z każdego przepisu i upichcę własny dżemik ;:137 Jutro zdam relacje z tego, co mi wyszło. Bo dzisiaj nie mam czym się chwalić, przypaliłam jabłka :cry: Jabłka jak jabłka, nazbieram jeszcze (jak sarny nie zjedzą) ale przypaliłam garnek!!! Może zna ktoś sposób, jak doczyścić przypalony garnek?! Na razie nasypałam sody i zalałam wodą, zobaczymy co będzie jutro.
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2036
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Haha, to się narobiło. Garnek stalowy czy emaliowany? Wrzuć ściereczkę na dno, nasyp proszku do prania białych rzeczy i ....trochę sztućców dla obciążenia. I gotuj na małym ogniu ze dwie godzinki. Sprawdzone :)
Barbara2000
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Posty: 688
Od: 29 lip 2008, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: opolskie

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Ja zamiast sody sypałam bardzo dużo soli.
na pewno pomoże piasek.
Barbara
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3302
Od: 5 sty 2010, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Beatrice pisze:Haha, to się narobiło. Garnek stalowy czy emaliowany? Wrzuć ściereczkę na dno, nasyp proszku do prania białych rzeczy i ....trochę sztućców dla obciążenia. I gotuj na małym ogniu ze dwie godzinki. Sprawdzone :)
Popieram, sprawdzone.
Pozdrawiam - BabajAGA
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1411
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubelskie. Wola Uhruska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

Poszperałam w necie, wybrałam sposób z ryżem. Rewelacja!! Wsypujemy ryż, tyle żeby przykrył przypalone dno, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Po kilkunastu minutach dotknęłam łyżką spaleniznę a ona cała odeszła od dna. Super! Nie życzę nikomu przypalić garnek ale w razie czego, polecam ten sposób serdecznie.
Awatar użytkownika
Miiriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 6148
Od: 13 maja 2007, o 00:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI

Post »

A ja własnie 3 godzinę smażę powidła bez mieszania - na razie suuper :)
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”