Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Pasteryzowałaś sok z gruszek? Jak długo? Raz czy dwa razy?
- ewikk77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pasteryzowałam (sok z gruszek) jeden raz około 30 minut, ale nie dlatego, że tak na pewno trzeba, tylko miałam tego soku aż
jeden słoik i musiał dopasować się do reszty. Tak jak pisałam, ten sok był niejako przy okazji robienia dżemu gruszkowego, ale pierwszy raz tak robiłam przyznaję, więc zobaczymy jak będzie się trzymał. Jestem dobrej myśli.
![Wink :wink:](./images/smiles/icon_wink.gif)
pozdrawiam Ewa
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zrobiłam dzisiaj "dżem wschodni" podany kilka stron temu. Wyszedł pyszny, ale bardzo słodki mimo, że dałam o 200 gram mniej cukru, niż jest w przepisie. Ale i tak pychotka. aha, dodałam jedną brzoskwinię i małą garstkę malin, bo w lodówce było i nikt już jeść nie chciał. Jak tylko dopadnę jakieś śliwki, to zrobię jeszcze jedną porcję.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Cieszę się,że smakuje.
W tym roku mnie też wyszedł wyjątkowo słodki,a cukru zawsze daję mniej niż w przepisie.
W moim przypadku pewnie dlatego,że wykorzystałam nie skórkę pomarańczową a wcześniej zrobione całe plastry smażone w cukrze.
Warto spróbować zrobić w ogóle bez cukru.Tak zawsze robię powidła i dobrze się przechowują.
W tym roku mnie też wyszedł wyjątkowo słodki,a cukru zawsze daję mniej niż w przepisie.
W moim przypadku pewnie dlatego,że wykorzystałam nie skórkę pomarańczową a wcześniej zrobione całe plastry smażone w cukrze.
Warto spróbować zrobić w ogóle bez cukru.Tak zawsze robię powidła i dobrze się przechowują.
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
A, ja skórki nie dałam bo nie mam. A goździki mam całe, to przywiązałam do nitki i wyciagnęłam przed pakowaniem do słoików.
Bez cukru mówisz.... Warto spróbować. Przetwory robię głównie dla córy, ze "swoich" owoców z niepryskanych drzew. Jakby jeszcze cukru nie dać (bo córcia szczuplutka nie jest) to by było super... muszę spróbować. Zawsze myślałam, że bez cukru powidła się zepsują.
Bez cukru mówisz.... Warto spróbować. Przetwory robię głównie dla córy, ze "swoich" owoców z niepryskanych drzew. Jakby jeszcze cukru nie dać (bo córcia szczuplutka nie jest) to by było super... muszę spróbować. Zawsze myślałam, że bez cukru powidła się zepsują.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- romaszka
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Podpowiedzcie mi, na której stronie jest dżem z dyni? Wpisałam w wyszukiwarce ale nic nie wyskoczyło
A wiem, że na pewno gdzieś tu jest. Proooszeee! Bo dynie już rozbebeszyłam, słoiczki naszykowałam...a przepisu niet ![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
![Confused :?](./images/smiles/icon_confused.gif)
![Rolling Eyes :roll:](./images/smiles/icon_rolleyes.gif)
- Beatrice
- Od: 24 maja 2009, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ten??? lekki dżemik z dyniromaszka pisze:Podpowiedzcie mi, na której stronie jest dżem z dyni? Wpisałam w wyszukiwarce ale nic nie wyskoczyłoA wiem, że na pewno gdzieś tu jest. Proooszeee! Bo dynie już rozbebeszyłam, słoiczki naszykowałam...a przepisu niet
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... a&start=28
- romaszka
Nie, chyba nie ten, tam ten był, wydaje mi się z galaretkami pomarańczowymi. A może to gdzie indziej widziałam...sama już nie wiem.
- Beatrice
150. Dżem z dyni
Składniki
50 dag miąższu dyni,
60 dag cukru,
2 pomarańcze,
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 h.
Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pokrojone pomarańczr, oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować ok. 30 min.
Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.
Gorący wkładać do wyprażonych słoików . Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia
takie coś znalazłam w necie![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
albo:
1.5 kg dyni ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
8 łyżek cukru
1 galaretka pomarańczowa
Dynię pokroić, usunąć środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
Składniki
50 dag miąższu dyni,
60 dag cukru,
2 pomarańcze,
Dynię obrać, oczyścić z pestek i gąbczastego miąższu, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z cukrem i odstawić na 2 h.
Pomarańczę wyszorować w gorącej wodzie, osuszyć i otrzeć skórkę, następnie dokładnie oczyścić z albedo i pokroić na kawałki.
Gdy dynia puści sok, dodać pokrojone pomarańczr, oraz skórkę otartą z pomarańczy i na małym ogniu gotować ok. 30 min.
Dżem powinien stać się gęsty i szklisty.
Gorący wkładać do wyprażonych słoików . Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia
takie coś znalazłam w necie
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
albo:
1.5 kg dyni ( waga po obraniu i usunięciu pestek)
8 łyżek cukru
1 galaretka pomarańczowa
Dynię pokroić, usunąć środek wraz z pestkami. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Zetrzeć na tarce na drobne wiórki.
Smażyć z cukrem, mieszając, aż zmięknie.
Dodać galaretkę, dobrze wymieszać.
Smażyć jeszcze 10 minut.
Przekładać do słoików, od razu zakręcać.
Studzić postawione na zakrętkach.
- romaszka
Dzięki Chyba zrobię tak. Wezmę po kawałku z każdego przepisu i upichcę własny dżemik
Jutro zdam relacje z tego, co mi wyszło. Bo dzisiaj nie mam czym się chwalić, przypaliłam jabłka
Jabłka jak jabłka, nazbieram jeszcze (jak sarny nie zjedzą) ale przypaliłam garnek!!! Może zna ktoś sposób, jak doczyścić przypalony garnek?! Na razie nasypałam sody i zalałam wodą, zobaczymy co będzie jutro.
![kuchnia ;:137](./images/smiles/chef.gif)
![Crying or Very sad :cry:](./images/smiles/icon_cry.gif)
- Beatrice
Haha, to się narobiło. Garnek stalowy czy emaliowany? Wrzuć ściereczkę na dno, nasyp proszku do prania białych rzeczy i ....trochę sztućców dla obciążenia. I gotuj na małym ogniu ze dwie godzinki. Sprawdzone ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 29 lip 2008, o 20:49
Ja zamiast sody sypałam bardzo dużo soli.
na pewno pomoże piasek.
Barbara
na pewno pomoże piasek.
Barbara
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Popieram, sprawdzone.Beatrice pisze:Haha, to się narobiło. Garnek stalowy czy emaliowany? Wrzuć ściereczkę na dno, nasyp proszku do prania białych rzeczy i ....trochę sztućców dla obciążenia. I gotuj na małym ogniu ze dwie godzinki. Sprawdzone
Pozdrawiam - BabajAGA
- romaszka
Poszperałam w necie, wybrałam sposób z ryżem. Rewelacja!! Wsypujemy ryż, tyle żeby przykrył przypalone dno, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Po kilkunastu minutach dotknęłam łyżką spaleniznę a ona cała odeszła od dna. Super! Nie życzę nikomu przypalić garnek ale w razie czego, polecam ten sposób serdecznie.
- Miiriam
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
A ja własnie 3 godzinę smażę powidła bez mieszania - na razie suuper ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)