Obiela (Exochorda)

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Obiela

Post »

Trochę z opóźnieniem trafiłem na ten wątek ale moje rady może komuś przydadzą się na rok następny.
Obiela jest krzewem o ścielących się pędach i trudno by sama utworzyła ładną formę bez naszej pomocy. Moja rośnie w ogrodzie ponad 10 lat i też pierwsze lata rozłaziła się po ziemi i była mało widoczna. Postanowiłem utworzyć sztuczny pień przy pomocy tyczki bambusowej.
Splątałem luźno płożące gałązki jak na zdjęciu i przywiązałem do tyczki. Po latach gałązki zgrubiały i wytworzyły dostatecznie sztywny pień by mogły utrzymać całą roślinę. Tyczka w ziemi już zgniła a obiela stoi sztywno. Potwierdzam wcześniejsze wypowiedzi - jest to krzew bezproblemowy nie wymagający szczególnego dokarmiania (przynajmniej u mnie I klasa ziemi) Zimuje dobrze i nie przemarzają pąki kwiatowe.

Obrazek

Podczas kwitnienia

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Dzięki Januszu za radę.W tygodniu nabyłam właśnie obielę i tak zrobię na wiosnę.A co tam kwitnie na fotce na fioletowo za obielą?
Halina
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Januszu! Jeśli masz chwilkę, zajrzyj na koniec trzeciej strony wątku - tam podawałam link do innego forum ogrodniczego, z podobnym zdjęciem - czy to aby nie Twoje?

Jeśli tak, to jaki mały ten świat... :-)

Mam nadzieję, że i moja sztuka kiedyś dorówna choćby połowie tego, co u Ciebie :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko. Będzie mi bardzo miło,jak choć jedna osoba skorzysta z moich rad. Warto poświęcić odrobinę czasu Obieli i wyprowadzić ją w drzewko. Korzyść podwójna: będzie bardziej wyeksponowana i unikniemy plątaniny długich płożących pędów co utrudnia prace pielęgnacyjne w okół niej.
Aguś. Witam serdecznie. Fakt ten świat mały. Tak to są te same lilaki. Minęło już parę lat od tamtej pory i lilak złapał 90- tkę. Tak niedawno zupełnie przypadkiem dowiedziałem się, że jest rówieśnikiem mojej mamy. Powiedziała mi,że mąż a mój ojciec często jej mówił że są z jednego miesiąca i roku 1921. Nadal zainteresowanie nim jest duże. Niektórzy mogli oglądać na żywo podczas spotkania forumowiczów u mnie w maju br.
Wybrałem takie zdjęcie by jak najmniej było twarzy, bo może nie wszyscy życzyliby sobie pokazywania ich na forum.

Obrazek

..a tak wyglądał w całości w tym jubileuszowym roku.

Obrazek
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pierwszą sadzonkę milinu amerykańskiego dostałam od osoby,która prowadziła to pnącze w formie krzewu.Po latach pień zgrubiał, a corocznie przycinane wierzchołkowe przyrosty miały piękne,pomarańczowe kwiaty.Właśnie dobrze jest skorzystać z takich podpowiedzi.
Halina
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja na pewno skorzystam z podpowiedzi Janusza. Bardzo mi się podoba taka forma krzewu, ale miejsce w takim wypadku mam nieodpowiednie. Rośnie w tym miejscu 2 rok, mogę go jeszcze przesadzić? I kiedy?
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko. Oczywiście,że można przesadzić. Dwuletnia Obiela nie jest jeszcze bardzo zakorzeniona. Najlepiej pod koniec września. Będzie miała dostatecznie dużo czasu przed zimą, by się ukorzenić na nowo. Gdyby liście nie opadły przed przesadzaniem -warto je usunąć- zmniejszy parowanie.
Posadź ją w widocznym miejscu bo nie tylko ładnie kwitnie ale i długo
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki Janusz za odpowiedź. W takim razie czekam do końca września i przesadzam.
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witam
Jako świeżo upieczony ogrodnik podpatruję co się da :wink:
Po przeczytaniu wątku, obiela prowadzona jako drzewko już znalazła miejsce w moim ogrodzie. Korzystając z okazji (choć może nie w tym miejscu) mam pytanie: Czy można tak samo poprowadzić kolkwicję? Januszu co Ty na to?
Pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ludka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lut 2011, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mi się podoba w najbliższym czasie będę o nią pytać u ogrodnika
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heleno. Poeksperymentować zawsze można choć kolkwicja jest bardziej wzniesiona od obieli ale jej łukowato wygięte pędy można spróbować spleść tylko luźno by nie wrastały w siebie nawzajem.
Mam udane próby stawiania płożących iglaków przy paliku jak Cię interesuje to zobacz tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=728
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Janusz eksperymenty na 6 -tkę.Iglaki chyba zadowolone,że im zmieniłeś pozycję bo prezentują się wspaniale,nie mówiąc o ogrodzie w głębi.
Halina
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to "obielowe odliczanie" czas zacząć :wink: .

Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”