Przypołudnik(Mesembryanthemum) - wysiew, uprawa,problemy
Gosiu ja wysiewałam do gruntu ok.10 maja, jeśli zrobisz rozsady, to będziesz miała wcześniej kwitnące przypołudniki. Nasionka można zbierać, a pan w ogrodniczym powiedział, że wysiewają się same, więc czekam co z tego wyniknie.
Nasionka są bardzi drobne więc wysiewam je pomieszane z piaskiem i nie przykrywam ziemią, delikatnie podlewam. Pozostawiam po dwie, trzy roślinki blisko siebie , a jak wzejdą gęściej, to część przesadzam w inne miejsce i rosną pięknie do przymrozków.
Pozdrawiam.
Nasionka są bardzi drobne więc wysiewam je pomieszane z piaskiem i nie przykrywam ziemią, delikatnie podlewam. Pozostawiam po dwie, trzy roślinki blisko siebie , a jak wzejdą gęściej, to część przesadzam w inne miejsce i rosną pięknie do przymrozków.
Pozdrawiam.
Anulka sadziłem pelargonie kaskadowe Owszem rosły bardzo ładnie, ale moja sąsiadka z dołu nie wytrzymała nerwowo jesienią, jak zaczęły płatki moich pelargonii pokrywać jej parapet. Wydzwaniała po straż miejska itp. Nikt mi nie nakazał likwidacji moich okiennych upraw, ale w tym roku chce uniknąć takich spotkań i nie chcę by moja sąsiadka dostała zawału, chcę mieć czyste sumienie Co do przypołudnika to już go wysiałem do kuwet. Zdziwiłem się bo po 4 dniach wykiełkował. Widocznie moje okno mu przypasowało.anulka pisze:A sadziłaś pelargonie kaskadowe?One tez ładnie rosną w słońcu.
- bogusia177
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2007, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie przypołudnik tez rosnie gęsto.Niestety te nasionka trzeba wysiewac do duzych pojemników to wtedy tak gęsto nie rosną.Przypołudników nie powinno się pikować po kilka sztuk-lepiej poprzerywać.Ja ,jak trochę podrosną przesadzam kępkami do nowej kuwety i tak sobie rosną aż do wysadzenia w gruncie.Przy przesadzaniu siewki wsadzam po same listki.
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.