Kolory usychania iglaków Cz.1
Re: Kolory usychania iglaków
7. usychanie z powodu pozawijanych korzeni w przerośniętej bryle korzeniowej, jeśli przed posadzeniem jej nie rozluźniłeś (sorki, zawsze to piszę )
Dowód na istnienie reinkarnacji.pamelka pisze:Oooo Asia zniknęła i pojawiła się z nowym nickiem - 1 post \
Dorzucę do listy:
- pędraki
- UFO (nie mam PEWNOŚCI, że to nie ono, więc też dopiszę)
- pamelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ooooco do pędraków muszę się z koleżanka zgodzić, potrafia migiem złatwoić roślinkę
To co trzeba by wykopać i korzenie obejrzeć?
To co trzeba by wykopać i korzenie obejrzeć?
No tu akurat jak jest szmata to nie ma pędraków... niby jak ten chrabąszcz miał się zakopać żeby się wyłożyć?
złatwoić... podoba mi się
złatwoić... podoba mi się
- pamelka
Przypominam, że jednak "szmata" ma otworki jakoweś choćby przy roślinach
Mirku zapytałam o sposob postępowania przy podejrzeniu o pędraki Wykopywałam dzisiaj dużego zawilca i okazuje się zaplątły się w korzeniach tłuste robale
Niedaleko rośni malutki iglaczek i coś podsychać zaczął Ziemia sprawdzona wilgotna No i "szmaty" nie ma, kora tylko
Mirku zapytałam o sposob postępowania przy podejrzeniu o pędraki Wykopywałam dzisiaj dużego zawilca i okazuje się zaplątły się w korzeniach tłuste robale
Niedaleko rośni malutki iglaczek i coś podsychać zaczął Ziemia sprawdzona wilgotna No i "szmaty" nie ma, kora tylko
Niemniej podejrzewam że gałgan i warstwa kamyków na nim skutecznie chrabąszcza odstraszą.
Pędrak jest duży i do rozpoznania łatwy. Żer takoż- po prostu korzenie są zeżarte, do białego drewna.
A zwalczanie- tylko ciężka chemia. I to na jedno i dwulatka, bo starszego nic nie rusza, przynajmniej w zalecanych, dopuszczonych stężeniach. Ba, podejrzewam że wrzucony do cieczy roboczej prędzej się utopi niż zdechnie od trucizny...
Pędrak jest duży i do rozpoznania łatwy. Żer takoż- po prostu korzenie są zeżarte, do białego drewna.
A zwalczanie- tylko ciężka chemia. I to na jedno i dwulatka, bo starszego nic nie rusza, przynajmniej w zalecanych, dopuszczonych stężeniach. Ba, podejrzewam że wrzucony do cieczy roboczej prędzej się utopi niż zdechnie od trucizny...
- bishop
- Od: 4 cze 2008, o 22:54
- Kontakt:
Więc jeden punkt z teorii spiskowej odpada
A jak już jesteśmy przy diagnozie, to ten zwrot dał mi trochę do myślenia:
A jak już jesteśmy przy diagnozie, to ten zwrot dał mi trochę do myślenia:
Mógłbym prosić o jakiś bryk, na co zwracać uwagę, kiedy iglaki brązowieją? Bo jak nie, to będę musiał przekopywać forum i xiążki i spisywać uwagi. A to takie czasochłonne...MirekL pisze:[...] To tak jakbyś chciał zdiagnozowania choroby podając info, że masz podwyższoną temperaturę.
[...]
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Mój czasopożeracz
Się nie da...
To objaw niespecyficzny. Najpierw żółknięcie, później brązowienie.
Owszem, są choroby dość charakterystyczne i łatwe do rozpoznania... w określonej fazie.
Zapomniałem:
8. niewłaściwe pH
9. niedobór składników pokarmowych (Mg, Fe) lub zaburzenia w ich pobieraniu (z powodu pkt. 8)
Dziś jadąc samochodem zauważyłem pięknego, złocistożółtego świerka kłującego. Roślina wys ok 3m, pięknie złota igła od południowej, co ciekawe, strony.
I się zastanawiam, co go bierze... i dlaczego od południa?
To objaw niespecyficzny. Najpierw żółknięcie, później brązowienie.
Owszem, są choroby dość charakterystyczne i łatwe do rozpoznania... w określonej fazie.
Zapomniałem:
8. niewłaściwe pH
9. niedobór składników pokarmowych (Mg, Fe) lub zaburzenia w ich pobieraniu (z powodu pkt. 8)
Dziś jadąc samochodem zauważyłem pięknego, złocistożółtego świerka kłującego. Roślina wys ok 3m, pięknie złota igła od południowej, co ciekawe, strony.
I się zastanawiam, co go bierze... i dlaczego od południa?
- pamelka
Mirku, a jak to jest z białymi igłami?
Sprawdzać korzenie?
Sprawdzać korzenie?
Fakt, z żalem wycofuję pędraki.MirekL pisze:Niemniej podejrzewam że gałgan i warstwa kamyków na nim skutecznie chrabąszcza odstraszą.
Niewłaściwe pH podziałałoby też na sąsiednie iglaki, więc punkt 8. odpada.
Świerk kłujący - pewnie niewielki niedobór składników pokarmowych. Jest silny, nie chce zrzucać igieł, wzmacnia tylko te słabiej naświetlone kosztem pozostałych żeby fotosynteza była wystarczająca.
//W ramach eksperymentu podrzuć mu cichcem na wiosnę trochę azofoski. Ciekawe, czy zzielenieje.
Witam,
bardzo proszę o pomoc w ustaleniu co dzieje się z moimi szmaragdami.
Cały sezon wyglądały dobrze, w sierpniu dosyć sporo urosły ale teraz zauważyłam, że na tych nowych przyrostach niektóre gałązki brązowieją?
Uploaded with ImageShack.us
bardzo proszę o pomoc w ustaleniu co dzieje się z moimi szmaragdami.
Cały sezon wyglądały dobrze, w sierpniu dosyć sporo urosły ale teraz zauważyłam, że na tych nowych przyrostach niektóre gałązki brązowieją?
Uploaded with ImageShack.us
Mirek, tak w ogóle to duże dzięki za wyczerpującą listę tego co może być z moją sosną
Tylko utopienie korzeni i przenawożenie na pierwszy rzut oka mogę wykluczyć. A pędraki w trawniku 10 metrow dalej stwierdziłem niedawno w ilościach hurtowych Agro mam położoną tylko po pół metra w każdą stronę od pnia, dalej - trawnik. Więc kto tam wie te piekielne pędraki ?
Tylko utopienie korzeni i przenawożenie na pierwszy rzut oka mogę wykluczyć. A pędraki w trawniku 10 metrow dalej stwierdziłem niedawno w ilościach hurtowych Agro mam położoną tylko po pół metra w każdą stronę od pnia, dalej - trawnik. Więc kto tam wie te piekielne pędraki ?
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
Asia o zmiennym nicku trolluje tak, że aż buczyasia11 pisze:Jaki wyrok?
Poprosiłeś o zdiagnozowanie przyczyny usychania sosny, dostałeś odpowiedź (w dodatku z obszernym uzasadnieniem), koniec tematu.
Rada nie przypadła ci do gustu? To jej nie stosuj.
I byłoby miło, gdybyś dalsze rozważania o agro snuł jednak gdzie indziej, bo troszkę odbiegasz od tematu wątku. Peace!
Asiaxxxx, właściwym miejscem dla trolli jest np. Onet. A tu zanim klikniesz Wyślij - przeczytaj może co napisałaś. A w ogóle, to przejdź na kawę bezkofeinową, może to jakoś pomoże ....
To jest Forum Ogrodniczo Działkowe a nie Forum Strzelania Focha dla Trolli
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu