Storczykowe radości i trudności...
Storczykowe radości i trudności...
Witajcie!
Od jakiegoś roku jestem obserwatorem na tym forum. Wiele się od Was nauczyłam i dzięki temu moje storczyki jeszcze żyją Dziś wkońcu się odważyłam i postanowiłam podzielić się z Wami moimi radościami i trudnościami w uprawie tych pięknych kwiatów. Jak na razie niestety żaden okaz nie kwitnie, dlatego pokażę tylko "zielone" zdjęcia. Jeśli komuś z Was starczy cierpliwości być może doczeka się, razem ze mną, kwiatów...
Moja przygoda ze storczykami zaczęła się ponad rok temu, kiedy z okazji ślubu dostałam dwie piękne białe hybrydy phalaenopsis. Zaczęłam wtedy szukać więcej informacji o ich uprawie i tak trafiłam tutaj. Od tego czasu moja kolekcja powiększyła się o jeszcze 7 okazów. Wiem, że to malutko, bo widzę jak niektórzy forumowicze szybko poszerzają swoją kolekcję i jak wiele różnych okazów mają. U mnie na razie jest wiele marzeń storczykowych, które mam nadzeję, przy pomyślnych wiatrach, kiedyś się spełnią :)Powolutku do przodu
A oto moje storczyki:
Biała hybryda - ma jeden duży pęd i jeden malutki schowany między listkami
Druga biała hybryda - na razie pięknie rosną jej liście i korzenie:
Hybryda - chyba różowa. Pewności nie mam, bo dawno nie kwitła. Myślę , że już niedługo sobie przypomnę jaki ma kolor
I ostatnia hybryda phalaenopsis - fioletowa. Z nią miała spory kłopot , bo zgniło jej część korzeni po tym jak ją przelałam. Dzięki wam ocalała . Jak wyglądała w czasie reanimacji można zobaczyć tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98
Teraz ma trzy nowe listki
Dendrobium Berry Oda - od jakiegoś czasu stoi na balkonie i zaczyna się coś dziać z uśpionymi oczkami. Mam nadzieję, że będą to pędy kwiatowe... Jedno keiki już mam i przydałaby sie odmiana
Cambria - nic więcej o niej nie wiem. Kupiona na przecenie, już była przekwitnięta. Będzie niespodzianka. Na razie ma dwa nowe przyrosty.
No i Miltoniopsis Red Tide - mam nadzieję że nie pomyliłam się w oznaczaniu. Na podstawie porównywania zdjęć, doszłam do wniosku, że to ten okaz. Na razie jest w kiepskim stanie, bo spaliło go trochę słońce, gdy stał na balkonie Ma 4 nowe przyrosty, ale ostatnio jakoś stanęły i nie rosną. Stoi na parapecie wychodzącym na zachód. W osłonce na dnie ma wilgotny kermazyt. Podlewana jest kiedy przeschnie podłoże i doiniczka jest wyraźnie lżejsza. Może macie jakieś pomysły ?
Cymbidium - hybryda. Prezent urodzinowy.
Na koniec maluch. Phal. Guadalupe Pineda x venosa
Od jakiegoś roku jestem obserwatorem na tym forum. Wiele się od Was nauczyłam i dzięki temu moje storczyki jeszcze żyją Dziś wkońcu się odważyłam i postanowiłam podzielić się z Wami moimi radościami i trudnościami w uprawie tych pięknych kwiatów. Jak na razie niestety żaden okaz nie kwitnie, dlatego pokażę tylko "zielone" zdjęcia. Jeśli komuś z Was starczy cierpliwości być może doczeka się, razem ze mną, kwiatów...
Moja przygoda ze storczykami zaczęła się ponad rok temu, kiedy z okazji ślubu dostałam dwie piękne białe hybrydy phalaenopsis. Zaczęłam wtedy szukać więcej informacji o ich uprawie i tak trafiłam tutaj. Od tego czasu moja kolekcja powiększyła się o jeszcze 7 okazów. Wiem, że to malutko, bo widzę jak niektórzy forumowicze szybko poszerzają swoją kolekcję i jak wiele różnych okazów mają. U mnie na razie jest wiele marzeń storczykowych, które mam nadzeję, przy pomyślnych wiatrach, kiedyś się spełnią :)Powolutku do przodu
A oto moje storczyki:
Biała hybryda - ma jeden duży pęd i jeden malutki schowany między listkami
Druga biała hybryda - na razie pięknie rosną jej liście i korzenie:
Hybryda - chyba różowa. Pewności nie mam, bo dawno nie kwitła. Myślę , że już niedługo sobie przypomnę jaki ma kolor
I ostatnia hybryda phalaenopsis - fioletowa. Z nią miała spory kłopot , bo zgniło jej część korzeni po tym jak ją przelałam. Dzięki wam ocalała . Jak wyglądała w czasie reanimacji można zobaczyć tutaj : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=98
Teraz ma trzy nowe listki
Dendrobium Berry Oda - od jakiegoś czasu stoi na balkonie i zaczyna się coś dziać z uśpionymi oczkami. Mam nadzieję, że będą to pędy kwiatowe... Jedno keiki już mam i przydałaby sie odmiana
Cambria - nic więcej o niej nie wiem. Kupiona na przecenie, już była przekwitnięta. Będzie niespodzianka. Na razie ma dwa nowe przyrosty.
No i Miltoniopsis Red Tide - mam nadzieję że nie pomyliłam się w oznaczaniu. Na podstawie porównywania zdjęć, doszłam do wniosku, że to ten okaz. Na razie jest w kiepskim stanie, bo spaliło go trochę słońce, gdy stał na balkonie Ma 4 nowe przyrosty, ale ostatnio jakoś stanęły i nie rosną. Stoi na parapecie wychodzącym na zachód. W osłonce na dnie ma wilgotny kermazyt. Podlewana jest kiedy przeschnie podłoże i doiniczka jest wyraźnie lżejsza. Może macie jakieś pomysły ?
Cymbidium - hybryda. Prezent urodzinowy.
Na koniec maluch. Phal. Guadalupe Pineda x venosa
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Storczykowe radości i trudności...
Ładna kolekcja, a już niedlugo będzie kolorowo (biało-kolorowo ) Super! Popisz trochę na forum, a kolekcja znacznie sie rozrośnie, to takie prawo naukowe. ;)
Magda
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witam wśród zarażonych
bardzo ładna kolekcja i na pewno razem z Tobą doczekamy się pięknych kwiatuszków, zwłaszcza że łodyżka na pierwszym zdjęciu jest już dośc duża na drugim zdjęciu obstawiam raczej że to korzonek ale z czasem się okaże
i oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wspomniałam o ostatnim maluszku uroczy!!!
życzę dużo cierpliwości, zadowolenia oraz wielu, wielu kwiatuszków!!!
bardzo ładna kolekcja i na pewno razem z Tobą doczekamy się pięknych kwiatuszków, zwłaszcza że łodyżka na pierwszym zdjęciu jest już dośc duża na drugim zdjęciu obstawiam raczej że to korzonek ale z czasem się okaże
i oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wspomniałam o ostatnim maluszku uroczy!!!
życzę dużo cierpliwości, zadowolenia oraz wielu, wielu kwiatuszków!!!
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Niektóre z moich storczyków ...
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam cudnie sie zaczyna
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Witam
Bardzo ciekawie się zaczyna - myślę że już niedługo będą u ciebie piękne kwiatki - tego życzę
Pozdrawiam
Bardzo ciekawie się zaczyna - myślę że już niedługo będą u ciebie piękne kwiatki - tego życzę
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Ależ u ciebie sie dzieje.... czekamy aż wszystkie zakwitną:)
Jak masz na imię ?
Zapowiada się ciekawy wątek
Lubię takie, które zaczynają się od opisu sposobów uprawy. Widać, że kolekcja rozwija się rozważnie, bez krzywdy dla roślin
i bez wariackiego tempa zakupów.
A ile zapowiedzi kwitnień i w jakiej dobrej kondycji są rośliny. Gratulacje dla Ciebie. Chętnie tu nieraz zajrzę
Zapowiada się ciekawy wątek
Lubię takie, które zaczynają się od opisu sposobów uprawy. Widać, że kolekcja rozwija się rozważnie, bez krzywdy dla roślin
i bez wariackiego tempa zakupów.
A ile zapowiedzi kwitnień i w jakiej dobrej kondycji są rośliny. Gratulacje dla Ciebie. Chętnie tu nieraz zajrzę
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa i ciepłe przywitanie. Mam na imię Renia
Zapraszam do zaglądania hmm... Kondycja roślin jest wynikiem nauki na błędach. Szczęśliwie wszystkie storczyki przetrwały na razie te moje wpadki Martwi mnie tylko Miltoniopsis...Art pisze: A ile zapowiedzi kwitnień i w jakiej dobrej kondycji są rośliny. Gratulacje dla Ciebie. Chętnie tu nieraz zajrzę
Oj, mam nadzieję, że to jednak pęd kwiatowy... Na pewno napiszę jak zagadka się rozwiąże.nina1611 pisze: na pewno razem z Tobą doczekamy się pięknych kwiatuszków, zwłaszcza że łodyżka na pierwszym zdjęciu jest już dośc duża na drugim zdjęciu obstawiam raczej że to korzonek ale z czasem się okaże
Pozdrawiam,
Renia
Renia
- Mireczek1965
- 200p
- Od: 3 sie 2011, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj!
Piękna kolekcja. Czekamy na rozwiązanie zagadki i oczywiście chcemy jeszcze!
Piękna kolekcja. Czekamy na rozwiązanie zagadki i oczywiście chcemy jeszcze!
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To i ja przyszłam się przywitać i zostawić tu ślad, by móc obserwować rozwój kolekcji.
Tyle pędów zapowiada piękną jesień i zimę U Ciebie będzie równie kolorowo jak u mnie ;)
Pozdrawiam
Tyle pędów zapowiada piękną jesień i zimę U Ciebie będzie równie kolorowo jak u mnie ;)
Pozdrawiam
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Piękny dostałas prezent na ślub - dwie białe hybrydy, ktoś miał ciekawy pomysł, zwykle królują kwiaty cięte...Twoja kolekcja wcale już nie jest taka skromna, a na pewno różnorodna bo masz i dendrobium i miltonię oraz botanicznego maluszka...Moja jest porównywalna, bo mam 8 okazów, ale na razie same phalaenospis, ale nastepne u mnie będa dendropia i brassada...Powolutku moja jak i Twoje marzenia storczykowe się spełnią...Nie od razu Rzym zbudowano...Teraz życzę obfitych kwitnień tych okazów co już masz...
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
- Wioleta
- Od: 20 lis 2007, o 18:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Reniu,
Bardzo ładny początek kolekcji
Bardzo ładny początek kolekcji
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54