Mój pierwszy storczyk

Zablokowany
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p
Od: 3 sie 2011, o 12:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój pierwszy storczyk

Post »

Dziękuję Julito za odwiedzenie mojej stronki. ;:138 . faktycznie to dendrobium od Rysi jest inne o tych co posiadam i widziałem. Bardzo delikatny kolor kwiatu. Zapraszam częściej, będzie mi bardzo miło.
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Mirku gdyby nie te "Malpie gaje" to gdzie byśmy pomieścili Naszych podopiecznych.Człowiek chce więcej i więcej a oddawać całych roslin szkoda-inaczej keiki podzielić.
Castorama obok Ciebie-będziesz tam zapewne stałym bywalcem - a nóż coś przecenią :D
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Zgodnie z obietnicą zamieszczam poniżej zdjęcia z rozwoju mojej hodowli. Nic nowego nie zakupiłem :oops: , mogę jednak pochwalić się kwitnieniem mojego przesadzonego miesiąc wcześniej dendrobium oraz oczywiście potężnym wzrostem mikrusa w kieliszku. Malec za wszelką cenę chce wzrostem dorównać swoim sąsiadom. ;:63

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

justus27 - faktycznie malec bardzo szybko dorasta, nie wiem czy to dzięki temu, że jest w kieliszku. Tak jak wspomniałem wcześniej, hoduję storczyki bezpośrednio w osłonkach więc może wytwarza się wewnątrz jakiś specyficzny klimat dla korzeni, który powoduje szybszy wzrost roślin. Bardzo ciekawe.

Sylki3 - dziękuję, że zajrzałaś do mojego wątku. Miło usłyszeć pochwały dotyczące moich kwiatków, jednak gdzie mi do Waszych hodowli, oooooooooo taki malutki jestem. ;:130
Mam chyba dobrą rękę do kwiatków, dendrobium tonie w kwiatach, maluchy rosną, tylko kolekcja tycia. :?
Wczoraj było otwarcie Castoramy, pojechałem z córką myśląc, że kupię storczyki i niestety........dziki tłum zawładnął sklepem. Nie mogłem się przedostać z dzieckiem na ręku przez kolejki kupujących. W naszym kraju matki z dzieckiem na ręku nie przepuszczą, a co tu mówić o facecie.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mireczek1965 pisze:Miło usłyszeć pochwały dotyczące moich kwiatków, jednak gdzie mi do Waszych hodowli, oooooooooo taki malutki jestem. ;:130
Mirku, co tam kolekcje, każdy może sobie storczyków nazbierać, liczy się serce i efekty, a z tym już gorzej bywa. Ale Twoje dotychczasowe osiągnięcia pokazują, że ten dział to zdecydowanie Twoje miejsce i o przyszłość jestem spokojna. A kolekcję sobie powolutku rozbudujesz i pewnie niektórych z nas jeszcze przeskoczysz ;)

Do castoramy wróć po prostu na spokojnie; dziś lub jutro, coś tam pewnie jeszcze zostało :D
[A z Agą się zgadzam całkowicie, dobrze prawi dziewczyna ;)]

A co do parapetów; u mnie to już małpi gaj do potęgi, rośliny stoją i wiszą piętrowo. Mi też się to nie podoba, ale co zrobić, kiedy miłość do storczyków zawsze wygrywa z rozsądkiem, a mieszkanie małe... :;230
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Agita - Agnieszko po twoim wpisie poczułem się jak prawdziwy hodowca. Staram się jak mogę, dbam o nie, nawet do nich zagaduję i faktycznie efekty nawet mnie samego zaskakują.
Tylko zauważyłem, że robię się coraz bardziej wybredny, wyszukuje innych odmian, a co za tym idzie droższych.
Odnośnie parapetów, już się z tym pogodziłem będę upychał gdzie się da. Mam jeszcze ten plus, że na piętrze jest drugi parapet, co prawda zajęty przez fiołki mojej żony ale takie malutkie przemeblowanie im nie zaszkodzi. :twisted: W każdym bądź razie rezerwa parapetowa jeszcze jest.
Do Castoramy właśnie tak myślałem pojechać w sobotę z żoną. Przyznam jednak, że z hipermarketów najlepiej zaopatrzone są w storczyki OBI i Ikea.

Nikitka - Koniaczku mu trochę podlej, nie za dużo żeby maluch nie zwiotczał, ale kilka kropelek, zobaczysz jak pójdzie w korzeń. :;230
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

miau - dziękuję za słowa wsparcia. Z moich spostrzeżeń wynika, że ojciec z dzieckiem wzbudza również sensację, ale tak jak napisałaś mężczyzna z dzieckiem na ręku ma większe szanse przebicia niż kobieta.

Kolekcja u mnie na pewno się rozrośnie, ja tak szybko nie rezygnuję. Pozostaje jeszcze sprzedaż wysyłkowa i oczywiście mój ulubiony sprzedawca ze sklepu ogrodniczego, na którym wymuszam obniżenie cen storczyków doprowadzając go swoim widokiem do szału. :twisted:
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Sylki3 - dendrobium faktycznie z roku na rok coraz piękniejsze, niedługo będę musiał go podzielić na połowę, osłonka jest pełna korzeni i chyba mu się robi trochę ciasno. Co najdziwniejsze,przez ten czas hodowli nie widziałem na moich kwiatkach żadnych robali lub chorób.

Uroku dodałyby jeszcze dwie Vandy wiszące w koszyczkach, tak w połowie okna, jednak jak to mawiają:.. "nie od razu Kraków zbudowano" ;:77
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Zgodnie z obietnicą zamieszczam zdjęcia mojego nowego storczyka ;:138

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Jego wysokość mierząc od parapetu do kwiatostanu wynosi 96 cm. Najwyższy z mojej kolekcji. Jutro przesadzę go w osłonkę ponieważ trochę ma ciasno. Kwiatki ma cudowne, uwielbiam te kropeczki i ciapki ;:63
Awatar użytkownika
-Maroka-
100p
100p
Od: 6 lut 2011, o 14:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam takie cudowne prezenty :D
Faktycznie jest "dość duży", ale co tam i tak jest wspaniały, a ten środek jest oszałamiający !
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Witaj Aga! :wit

Tak ja wcześniej napisałem, to jeszcze nie koniec nowości mojej kolekcji, po prostu same wskakują do koszyczka, aż strach wchodzić do hipermarketu :;230 Niedługo jesień, kwiatki przekwitają i stają się nieprzydatne, więc może jakieś wyprzedaże będą? :twisted:
Awatar użytkownika
Mireczek1965
200p
200p

Post »

Nie posiadam na razie nowości, ale załączam fotki z rozrostów mojej obecnej kolekcji.

Na początek zdemoralizowany koniakiem mikrus:

Obrazek

Obrazek

Pędzik i nowiutki listek mojego żółtaska:

Obrazek

Tu proszę o fachową pomoc co to jest pędzik czy korzonek. Na fotce jest żółty, jednak w rzeczywistości ma kolor zielony:

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”