Jabłoń 'Gold Milenium' ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gdzie mozna kupic jablon odmiany Gold Milenium?
Przemek-g... widzisz - moje pytanie nie jest tak całkiem bezpodstawne, bo my obserwujemy tą odmianę od 2001 roku i od czasu pierwszego kwitnienia prawie zawsze termin idealnie (w naszym rejonie) pokrywał się z odmianami średnio wczesnie kwitnącymi. Raz tylko się zdarzyło (w 2007 roku) że 'Gold Millenium' kwitła nieco wcześniej i mógłby wystąpić problem z zapyleniem. Dlatego Twoja informacja jest bardzo ważna - i powinna zostać sprawdzona oraz potwierdzona szczegółowymi badaniami fenologicznymi w regionie. Wówczas byłby to jakiś konkret...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Czy dobrze rozumiem, że jeżeli w najbliższym sąsiedztwie mam antonówki i papierówki, to w regionie łódzkim nie powinienem mieć problemów z zapylaniem Gold Millenium ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Pomologu cieszę się niezmiernie, że obserwujecie - ja też ale tak amatorsko:) Niestety u nas to wygląda nieciekawie (ja obserwuję w Białymstoku, pan Skibicki jakieś 5 km pod miastem). Ja (w przeciwieństwie do tego pana) nie jestem tak bardzo kategoryczny i wciąż kombinuję z owocowymi zapylaczami - w ostateczności zastosuję jabłoń ozdobną. No, ale ja mam tylko kilka drzewek a pan Skibicki hektary sadu:)pomolog pisze:Przemek-g... widzisz - moje pytanie nie jest tak całkiem bezpodstawne, bo my obserwujemy tą odmianę od 2001 roku i od czasu pierwszego kwitnienia prawie zawsze termin idealnie (w naszym rejonie) pokrywał się z odmianami średnio wczesnie kwitnącymi. Raz tylko się zdarzyło (w 2007 roku) że 'Gold Millenium' kwitła nieco wcześniej i mógłby wystąpić problem z zapyleniem. Dlatego Twoja informacja jest bardzo ważna - i powinna zostać sprawdzona oraz potwierdzona szczegółowymi badaniami fenologicznymi w regionie. Wówczas byłby to jakiś konkret...
Pozdrawiam serdecznie
Lex weź napisz do mnie na przemek-g@tlen.pl bo coś nie umiem skonfigurować skrzynki na forum żeby odpisać:)
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja wczoraj posadziłam gold milenium i jestem bardzo zadowolona. Jabłoneczka śliczna, na m26, wysoko szczepiona. Mam nadzieję w przyszłym roku spróbować smaku własnego jabłuszka.
ania1590
Witam!
Aniu gdzie Ci się udało kupić Gold Millenium?
Pozdrawiam. romekp
Aniu gdzie Ci się udało kupić Gold Millenium?
Pozdrawiam. romekp
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Znajoma ze Skierniewic wybłagała w Instytucie i przysłała mi kurierem.Posadziłam obok papierówki, w pobliżu rośnie koksa zaszczepiona też szampionem, celeste i witos. Mam nadzieję że coś ją zapyli.
ania1590
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
Czy ktoś z szanownych forumowiczów byłby wstanie zakupić dla mnie kilka (chociaż dwa!) drzewek jabłoni odmiany Gold Milenium tej jesieni? To kolejny rok kiedy próbuje dostać te odmianę i niestety jak na razie to bez sukcesu Dziękuję z góry,
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
No właśnie już kiedyś ktoś miał się zająć wiekszym zakupem tej odmiany. Jeśli byłby ktoś chętny to też pisałbym się na 2 sztuki.
Jestem zdziwiony, że temat zakupu Gold Milenium jeszcze ciągle w kontekście braku możliwości zakupu. Moje zdziwienie jest tym większe, że w telewizyjnym programie Rok w ogrodzie z 10 września akurat była mowa o jabłoniach, w tym o Gold Milenium. Mowa była również, że można już kupić te sadzonki w niektórych szkółkach. Może warto podzwonić jeszcze raz i popytać w różnych miejscach, może tym razem jabłonie są dostępne w innych szkółkach? Jeżeli nie, to chyba znowu będzie można pisać na murach "telewizja łże".
Link do programu: http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... 00/5129793
O Gold Milenium mowa od minuty 13:14
Link do programu: http://www.tvp.pl/styl-zycia/dom-i-ogro ... 00/5129793
O Gold Milenium mowa od minuty 13:14
- Lex
Rolnikt, ten temat był wałkowany parę razy. Nie może jej być w innej szkółce bo tylko Skibicki ma na nią licencje i bardzo jej broni. Wiem, ze w zeszłym roku miał problemy bo stracił 16 tys sadzonek. W tym roku nawet do niego się nie dobijam.
ponawiam prośbę i pozdrawiam serdecnzie
ponawiam prośbę i pozdrawiam serdecnzie
Ze względu na to, że mam najbliżej to spróbuję coś zadziałać ale sukcesów nie obiecuję
Więc proszę nie napalać się zbytnio - lepiej się pozytywnie "rozczarować"
odezwę się jak będę miał jakieś informacje
pozdrawiam
Więc proszę nie napalać się zbytnio - lepiej się pozytywnie "rozczarować"
odezwę się jak będę miał jakieś informacje
pozdrawiam
-
- 200p
- Od: 14 gru 2010, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mnie pan Skibicki odmówił sprzedaży
Chętnie bym kupił jedno drzewko. Może ktoś jeszcze chętny by się też znalazł.
- Lex
Winogrodek pisze:Mnie pan Skibicki odmówił sprzedaży
A kiedy rozmawiałeś z nim?
Pozdrawiam serdecznie