Wertykulator, areator.Jaka różnica?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Areator i wertykulator? Jaka różnica?

Post »

Witaj LESZKU, jeszcze raz piszę, najpierw nawozy wieloskładnikowe, bo one zaczynają dawać efekty dopiero po miesiącu- sześciu tygodniach, a później dopiero reszta prac przy trawniku.

Nawozy rozrzucać na trawniku tylko i wyłącznie gdy trawa jest sucha, a z deszczem to najlepiej by spadł w ciągu najbliższych 24 godzin po rozrzuceniu nawozu."Ziarnko" nawozu gdy upadnie na mokre źdźbło trawy ,to po prostu go" pali" swym silnym miejscowym stężeniem. stąd nigdy nie wolno rozrzucać nawozu na mokrą trawę,.......chyba że podczas ulewy, bo wtedy od razu deszcz spłucze nawóz z ździebeł trawy na ziemię, ale wtedy trzeba rozsiewać z parasolką by rozsiewany nawóz nie rozpuścił się nam w rękach
leszek_ogrodnik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 mar 2010, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Dzisiaj kupię polifoskę8 i posieję, jutro ma byc deszcz to bedzie dobrze.
Mam nadzieje, że polifoska jest lepsza niż gotowe nawozy do trawników z super marketu.
A jeszcze chciałem zapytać na temat oprysku, bo nie bardzo rozumiem.
Starane zmieszać z chwastoksem, czy samym starane opylić. Mam dużo koniczyny
pozdrawiam :D
Leszek
ewka0207
50p
50p
Od: 25 wrz 2008, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,wertykulacja zrobiona,robiliśmy to pierwszy raz, profesjonalnym sprzętem.Ale jak teraz oglądam zdjęcia Tadeusza po wertykulacji to mój trawnik nie jest taki ładny :( Jutro chcemy go jeszcze zwałować no i nawóz może jeszcze gdzieś dosiać trawę.Mam nadzieję,że za parę tygodni zrobi się też taki łady jak Tadeusza,pozdrawiam :D
Ewka
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ewo, nie martw się, mój trawnik po wertykulacji to obraz nędzy i rozpaczy, ale trawka szczęśliwa i po paru tygodniach to pokazuje :) Te najbardziej styrane miejsca trzeba tylko na nowo podsiać trawą.
ewka0207
50p
50p

Post »

Tak też zrobiłam,czekam na efekty :D
Ewka
ewka0207
50p
50p

Post »

Witam :D a ja znowu do Was po radę.Chcę kupić areator z wertykulatorem,Flora 1300.Czy teraz,mogłabym wykonać areację lub wertykulację,mój trawnik ma dużo uschniętej trawy.Próbowałam grabiami,ale nadal,ta sucha trawa pozostaje.Doradźcie :D
Ewka
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Dołączam się do pytania Ewy. Czy są części zamienne do tego aeratora i wertykulatora Flora 1300??
Jeśli ktoś ma to proszę o opinię
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Oczyścić trawnik z pozostałości, z koszenia można zawsze. Dobrze by było po oczyszczeniu, ale już lekko go nawieść nawozem mineralnym.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

aage pisze:Dołączam się do pytania Ewy. Czy są części zamienne do tego aeratora i wertykulatora Flora 1300??
Jeśli ktoś ma to proszę o opinię
Myślę że każdy sklep sprzedający takie aeratory, jest w stanie na Twoją prośbę
( może być poparta jakąś niedużą zaliczką) zamówić u producenta wałek do aeracji czy wałek do wertykulacji, bo to one pracując w ziemi najbardziej się zużywają .

Ja ,w ubiegłym roku w sklepie sprzedającym aeratory firmy Flora zamówiłem wałek ze szpilkami ( niestety nie da się kupić samych szpilek, które można samemu wymienić na wałku), za wałek zapłaciłem około 80 zł ( bez opłat za dostarczenie towaru, ale czekałem trochę, by moja przesyłka nadeszła z innym towarem zamówionym przez sklep tej firmy.

Poza wałkiem więcej tam nie ma się co psuć, no chyba żeby udało się zatrzeć silnik elektryczny, ale z tym to już do miejscowego zakładu naprawy silników.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

Ewa, Tadeusz !
W Łodzi w Castro były wałki ze sprężynami. Wiadomość prawie przedwczorajsza. Ceny nie pamiętam.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Słyszałam włąsnie że często się zdarza zatarcie silnika. Czy trzeba robić co jakiś czas przerwy aby coś takiego się nie stało?
unlimited1991
100p
100p
Od: 29 paź 2010, o 19:46

Post »

Zatarcie jest chyba w momencie, gdy chcemy zrobić coś, co jest ponad siły silnika.
Czyli zblokowany wałek do aeracji/wertykulacji, jeśli to aerator bez pojemnika, to jak się ciągle ''przesuwa'' zgarnięte resztki i w końcu jakoś zablokują wałek. Chociaż i z workiem czy innym pojemnikiem też się zapychać może bo wiem jak z moją kosiarką czasem mam jak chaszcze duże :D i wysokie.

Czyli nie robimy na siłę, co jakiś czas patrzymy jak to wygląda. Jak jest mokro to nie robimy ^.^
Chociaż aerację i wertykulację powinno się robić gdy ziemia nie jest sucha ani zbyt mokra, a wilgotna w dotyku.

A spalinówka to olej sprawdzać, lać dobre paliwko, regularne wymiany filtrów (jeśli są) i oleju. I przetrzeć silnik jeśli tego wymaga, przed mocnym ''piłowaniem'' (mój plecak spalinowy np. wymagał 24h przetarcia na niskich obrotach).
Awatar użytkownika
lukas93cs
200p
200p
Od: 29 maja 2009, o 10:46
Kontakt:

Post »

Witam a ja robię sam wertykulator,bo mam silnik nowy 750W no i spawarka jest to dziełam.No i mam pytanko z jak grubej blachy macie zrobione ostrza w waszych maszynach? Bo wałem już mam o średnicy fi 250mm no i łożyska już też są napęd na pasek klinowy od maszyny krawieckiej z kołami pasowymi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”