Pomysły moje ! wykonanie męża
Re: pomysły moje ! wykonanie męża :)
Po zobaczeniu zdjęć zatkało mnie. Nie wiem co powiedzieć. Dla mnie rewelacja: pomysł i wykonanie. Życzę dalszych wspaniałych projektów i gotowych przedmiotów. Gratuluję męża, to b. dużo jak ma się zdolne ręce, wiem co nieco o tym. Izabela
Witaj izulka
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej
Dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej

Ale smacznie wygląda ten chlebek
Przepisik wrzucisz

najpierw robimy zakwas :
0,5 kg mąki żytniej mieszamy z wodą ( ciepłą ) do konsystencji ciasta naleśnikowego, następnie odstawiamy na 5- 7 dni w ciepłe miejsce mieszając rano i wieczorem. ( zakwas jest gotowy jak będzie widac w nim bąbelki powietrza albo bedzie czuć kwasem wzglednie tak jak ja próbować czy smakuje kwaśno)
jak zakwas jest juz gotowy bieżemy 2 kg maki żytniej dodajemy 4 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i mieszamy.
do maki dolewamy zakwas i tyle ciepłej wody ile trzeba aby zagnieść ciasto do konsystencji ciasta na np. pierożki ( nie wiem ile bo robie na oko )
gdy mamy gotowe ciasto wkładamy je do blachy i wstawiamy do piekarnika lekko podgrzanego ( 150 stopni przez 2 minuty) na całą noc
rano jak juz ciasto będzie wyrośnięte odpalamy piekarnik temp ok 170-180 stopni i pieczemy ok 1-1,5 godz sprawdzajac patyczkiem czy ciasto nie przylega.
po upieczeniu chlebek wyjmujemy natychmiast z foremki i stawiamy spodem na drewnianej kratce aby powietrze od spodu dochodziło
w trakcie pieczenia trzeba wstawić do piekarnika naczynko z wodą żeby chlebek zabardzo nie wysechł a sam chleb przed wyjęciem z piekarnika posmarować wodą i zostawic na kilka minut w piekarniku żeby skórka była chrupiaca i błyszczaca ( NIE SMARUJEMY CHLEBA JAJKAMI !!!!!)
po ostudzeniu kroimy i wcinamy ze smakiem
:):):):):)
0,5 kg mąki żytniej mieszamy z wodą ( ciepłą ) do konsystencji ciasta naleśnikowego, następnie odstawiamy na 5- 7 dni w ciepłe miejsce mieszając rano i wieczorem. ( zakwas jest gotowy jak będzie widac w nim bąbelki powietrza albo bedzie czuć kwasem wzglednie tak jak ja próbować czy smakuje kwaśno)
jak zakwas jest juz gotowy bieżemy 2 kg maki żytniej dodajemy 4 łyżeczki soli i łyżeczkę cukru i mieszamy.
do maki dolewamy zakwas i tyle ciepłej wody ile trzeba aby zagnieść ciasto do konsystencji ciasta na np. pierożki ( nie wiem ile bo robie na oko )
gdy mamy gotowe ciasto wkładamy je do blachy i wstawiamy do piekarnika lekko podgrzanego ( 150 stopni przez 2 minuty) na całą noc
rano jak juz ciasto będzie wyrośnięte odpalamy piekarnik temp ok 170-180 stopni i pieczemy ok 1-1,5 godz sprawdzajac patyczkiem czy ciasto nie przylega.
po upieczeniu chlebek wyjmujemy natychmiast z foremki i stawiamy spodem na drewnianej kratce aby powietrze od spodu dochodziło
w trakcie pieczenia trzeba wstawić do piekarnika naczynko z wodą żeby chlebek zabardzo nie wysechł a sam chleb przed wyjęciem z piekarnika posmarować wodą i zostawic na kilka minut w piekarniku żeby skórka była chrupiaca i błyszczaca ( NIE SMARUJEMY CHLEBA JAJKAMI !!!!!)
po ostudzeniu kroimy i wcinamy ze smakiem

Dziękjuę za przepis
ale chyba dla mnie za trudne
Ja tylko zakalca potrafię upiec 

-
- 50p
- Od: 7 wrz 2011, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
super pomysły! gratulacje! a chlebek to jak będę miała chwile czasu to sama spróbuje upiec. 

Joanna
Wpadłam na chwilkę i mnie zatkało.
Z wrażenia oczywiście.
Karmniki przecudowne i bardzo pomysłowe, wykonanie perfekcyjne, ptaszki są na pewno zadowolone.
Domek dla malucha
Ach co tu dużo pisać wszystkie pomysły świetne.
Z wrażenia oczywiście.
Karmniki przecudowne i bardzo pomysłowe, wykonanie perfekcyjne, ptaszki są na pewno zadowolone.
Domek dla malucha

Ach co tu dużo pisać wszystkie pomysły świetne.

asiula2706 życzę udanego wypieku
babojola - do nas ptaszków przylatuje bardzo mało(tylko sikorki i wróble ), skutecznie odstraszają je koty sąsiadki

Pozdrawiam
Amee ja też mam koty i co roku wieszam kilka karmników dla ptaków, tylko w taki sposób żeby koty nie mogły się do nich dostać, przylatuje mnóstwo róznych ptaków ( był nawet dzięcioł). Fakt, że w pierwszym roku było ich mało ale przez te kilka lat juz chyba wiedzą gdzie i przylatują, z czego cała moja rodzina jest zadowolona.
Życzę Ci żeby i Twoja ptasia stołówka pękała w szwach.
Życzę Ci żeby i Twoja ptasia stołówka pękała w szwach.
-
- 200p
- Od: 17 paź 2011, o 20:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój kot co prawda do karmnika nie mógł dostać ale jak tylko był na dworze to czatował pod nim oczekując na stołówkowiczów karmnika.
A karmniki Amee bardzo ładne, ptaki będą miały do wyboru do koloru stołówki .
A karmniki Amee bardzo ładne, ptaki będą miały do wyboru do koloru stołówki .
Pozdrawiam Paulina
Lucia - dziękuję 
babojola - mam nadzieję że u nas też się ptaszki zadomowią

babojola - mam nadzieję że u nas też się ptaszki zadomowią
Przepis na chlebek bardzo smakowity, aż ślinka cieknie. A na jak dużą blachę jest ta porcja?
- momotkab
- 200p
- Od: 22 mar 2012, o 12:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Świetny ten domek dla urwisa tez mam takiego w domu i chyba sprobuje mu cos takiego wykonac 

BASIA
Witam!
Obejrzałam wasze prace i muszę pochwalić!
Super donice i altanka.
Gratuluję pomysłowości i zazdroszczę męża, który ma czas, żeby tworzyć te wszystkie cuda.
Pozdrawiam!

Obejrzałam wasze prace i muszę pochwalić!

Gratuluję pomysłowości i zazdroszczę męża, który ma czas, żeby tworzyć te wszystkie cuda.

Pozdrawiam!