Mój fijoł 2
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój fijoł 2
No patrzcie, u wszystkich Mary Rose pięknieje jesienią, a u mnie wręcz przeciwnie ;-) Balzac to też piękna róża...
Z historiami bazarowymi to mi się przypomniało, jak mama mojej sasiadki zachwycała sie u mnie na wiosnę jedną roślinką i prosiła o podanie nazwy, bo sobie taką kupi na bazarku ;-) Ja zaś stwierdziłam, że jej przecież ukopię, a poza tym, to kto na bazarku będzie wiedział, co to "smagliczka"? Prędzej już można pytać o "te żółte poduchy co kwitną w maju"
Z historiami bazarowymi to mi się przypomniało, jak mama mojej sasiadki zachwycała sie u mnie na wiosnę jedną roślinką i prosiła o podanie nazwy, bo sobie taką kupi na bazarku ;-) Ja zaś stwierdziłam, że jej przecież ukopię, a poza tym, to kto na bazarku będzie wiedział, co to "smagliczka"? Prędzej już można pytać o "te żółte poduchy co kwitną w maju"
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewo dlaczego napisałaś "straszliwy szczawik" ? Właśnie taki kupiłam sobie tego roku, czy on zimuje?
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Mirka, nie na bazarku, tylko na targach ogrodniczych (a właściwie rolnych ) w Olsztynie. Ta pani była tam wyjątkowo kompetentna
100krotko, spotykam się z takim nazewnictwem dosyć często Na ogół nie wiem, o czym mowa. Mary pokazuje, na co ją stać
Iwona, drobny zielony szczawik przynosi się razem z roślinami, a potem jest wszędzie U mnie rośnie drobny czerwony szczawik, żółto kwitnący-on też jest wszędzie. I dusi rośliny. I się sieje Normalnie zaraza
Zdjęcia pokażę, gdy M skończy pracę na komputerze. Teraz goni mnie syn Pójdę podlać przesadzone kwiaty
100krotko, spotykam się z takim nazewnictwem dosyć często Na ogół nie wiem, o czym mowa. Mary pokazuje, na co ją stać
Iwona, drobny zielony szczawik przynosi się razem z roślinami, a potem jest wszędzie U mnie rośnie drobny czerwony szczawik, żółto kwitnący-on też jest wszędzie. I dusi rośliny. I się sieje Normalnie zaraza
Zdjęcia pokażę, gdy M skończy pracę na komputerze. Teraz goni mnie syn Pójdę podlać przesadzone kwiaty
-
- Od: 2 cze 2010, o 11:02
Ewuś zieloną "zarazę" przyniosłam wiele lat temu z jakąś rośliną z bazarku.
Do tej pory ma się wyśmienicie i ma w nosie wszelkie moje działania
Czerwonolistną kupiłam w tym roku...i mówisz, że też jest bezproblemowa
Do tej pory ma się wyśmienicie i ma w nosie wszelkie moje działania
Czerwonolistną kupiłam w tym roku...i mówisz, że też jest bezproblemowa
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Haha, ja kiedyś próbowałam tłumaczyć, ze coś się nie nazywa l"latrie" tylko "liatry", to pani nie umiała powtórzyć...
szczawik nie wiem,l jak wygląda, ale tez mam pełno czegoś, co się sieje wszędzie, oprócz lebiodki to jeszcze jakieś dzikie pnącza...
szczawik nie wiem,l jak wygląda, ale tez mam pełno czegoś, co się sieje wszędzie, oprócz lebiodki to jeszcze jakieś dzikie pnącza...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- ewamaj66
Jestem bardzo ciekawa tych dzikich pnączy
Określenie "roślina bezproblemowa" jest genialne ja mam do nich dziwną słabość Niedawno przyjęłam pod swoje skrzydła tułacza
Określenie "roślina bezproblemowa" jest genialne ja mam do nich dziwną słabość Niedawno przyjęłam pod swoje skrzydła tułacza
- ewamaj66
Ewuniu masz piękny duży ogród, niezywkle zadbany, wiele w nim ciekawych roślin a warzywnik godny podziwu, bardzo ładnie się prezentuje. Jesień u ciebie wspaniale wygląda gdy się patrzy na cudne wrzosy.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie tułacz też nie szaleje, ale mogę się z Tobą podzielić jeśli chcesz
A szczawik jest i moją zmorą. Na szczęście łatwo się wyrywa.
A szczawik jest i moją zmorą. Na szczęście łatwo się wyrywa.
- ewamaj66
Irena, dziękuję za miłe słowa Lubię swój ogród, choć jeszcze dużo brakuje mu do ideału.
Iza, na razie przesadzę swojego tułacza w jakieś bardziej dla niego stosowne miejsce. Na skutek przesuwania granic warzywnika rośnie pod fasolą szparagową Za ciemno mu. Zobaczę, jak zniesie przesadzenie na rabatę. Szczawik na skalniaku wyrwę
Iza, na razie przesadzę swojego tułacza w jakieś bardziej dla niego stosowne miejsce. Na skutek przesuwania granic warzywnika rośnie pod fasolą szparagową Za ciemno mu. Zobaczę, jak zniesie przesadzenie na rabatę. Szczawik na skalniaku wyrwę
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
My od zawsze szczawik w doniczce uprawiamy nawet nie wiedziałam że jego można do gruntu dać... a jak z zimą? nie wymarza?
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Ewunia podziwiam powoli twój ogród z pierwszej części, ale wpisze się juz, bo mi znów zginiesz
Czytam, że masz problem z utrzymaniem tułacza. U mnie odwrotnie, nie mogę się go pozbyć
Najwyraźniej (z mojego doświadczenia) lubi gliniaste, mokre podłoże i słoneczko. pewnie też woli kwaśną ziemię.
A ze szczawikiem też walczę, przywlokłam z korą
Czytam, że masz problem z utrzymaniem tułacza. U mnie odwrotnie, nie mogę się go pozbyć
Najwyraźniej (z mojego doświadczenia) lubi gliniaste, mokre podłoże i słoneczko. pewnie też woli kwaśną ziemię.
A ze szczawikiem też walczę, przywlokłam z korą