Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cyklamen- nie wiem, kiedy go "uspać" i się "rozłazi"...

Post »

Ahaś czyli w porządku:) Tylko żeby nie miał za sucho :wink: Właściwie mój cyklamen po przekwitnięciu tez tak się zaczął rozłazić i był brzydki tylko że u mnie było tak że listki zaczęły żółknąć i robiło ich się mniej po posadzeniu do ogródka zakwitł !!! No i niedawno go wyjęłam posadziłam do większej doniczki korzonki można troszkę pourywać i jest mały ale ładny i widzę dużo listków nowych więc nie przejmuj się przesadź go brzydkie listki możesz pourywać na pewno wkrótce wróci do lepszej kondycji powodzenia :) :)
freta666
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 maja 2011, o 11:32

Post »

Dzięki ;) Właśnie wczoraj sobie patrzę, a mój kwiatkuś zakwitł :D i ma co prawda dwa kwiatki, ale zawsze ;)
Xk-k
---
Od: 20 wrz 2011, o 16:54

Post »

No widzisz bardzo się cieszę niech rośnie jak najlepiej :wink:
Awatar użytkownika
zielono_mi
50p
50p
Od: 4 paź 2011, o 21:16

Post »

Witaj!
Ja bym mu dała czas na przemyślenie swojego zachowania i sobie z nim porozmawiała ;) A na poważnie - poczekaj, co będzie dalej, podlewaj, jak liście nie zaczną żółknąć, to na wiosnę przesadź go do nowej ziemi. Jak liście hurtem zaczną żółknąć, to daj mu trochę odsapnąć i nie rzadziej podlewaj.

Pozdrawiam :)
parasolka22
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2010, o 13:04

Cyklamen- co mu jest?

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cyklamen- co mu jest?

Post »

Podstawowy błąd to podlewanie tej roślinki od góry. Od tego gniją i więdną łodyżki. Cyklamen podlewa się do podstawka, a nadmiar wody wylewa.
Kwitł już? Po kwitnieniu roślinka przechodzi w stan spoczynku (choć to chyba dopiero w okolicach grudnia) i należy ją powoli zasuszać. Aż do kwietnia, maja powinna stać w jasnym, chłodnym miejscu. Podlewać skąpo góra raz na tydzień. Bulwa sama się odrodzi na wiosnę. Wtedy należy ją przesadzić do świeżej ziemi.
parasolka22
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 paź 2010, o 13:04

Post »

W tym roku jeszcze nie kwitnął. To chyba przez to podlewanie od góry :( co mam zrobic, zeby powstal? oprocz podlewania do podstawki
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Jeśli to przelanie, to sprawdź czy bulwa jest w dobrym stanie. Powinna być twarda. Listków może nie uratujesz, ale na wiosnę wypuści nowe. Jeśli jest miękka, zalana (efekt podlewania od góry) to już chyba nic nie zrobisz. Postaw w najchłodniejszym miejscu w domu, ale jasnym. Cyklamen lubi chłodek. Może więdnie, bo mu za gorąco. Rośliny nie wolno spryskiwać, ale wymaga wilgotności powietrza.
Awatar użytkownika
Zuza_i_Tygrysek
200p
200p
Od: 21 paź 2011, o 09:35

Re: Fiołek alpejski

Post »

hej :wit może uda mi się odkopać wątek. Mojemu fiołkowi też zaczęły żółknąć liście :( Postawiłam go w nowe miejsce po tym jak stał w zbyt jasnym i ta zmiana spowodowała, że wypuścił ponad 30 pąków. Stoi teraz na stoliku kawowym na środku północnego pokoju z dużą ilością okien. Widziałam kiedyś w Obi jak namaczają fiołki do połowy doniczki, więc też tak zaczęłam podlewać i może go zalałam? Możliwe, że został tez podlany ostatnim razem nawozem do storczyków (nie jestem pewna, ale są na to duże szanse).
Czy ziemia z wierzchu ma być mokra czy tylko na dole, żeby bulwy nie zalać? Jeśli go zalałam to da się go jakaś uratować?
Pozdrawiam Edyta :)
Zapraszam do obejrzenia mojej storczykowej kolekcji
Storczykowe szaleństwo w wydaniu Edyty :)
Awatar użytkownika
martyna89
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 lut 2012, o 19:47

Post »

Witam wszystkich:) bardzo proszę o radę. Od soboty jestem posiadaczką cyklamenu. Czy mogę go postawić na północnym oknie, czy raczej fiołek potrzebuje więcej światła?
Pozdrawiam:) Martyna
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Możesz.
Pozdrawiam - BabajAGA
LaRosa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2012, o 15:23

Post »

Wygląda jakby było mu za gorąco. Ja mam cyklamena od około 5 lat i zwykle tak wygląda podczas największych upałów. Po wstawieniu do chłodniejszego pomieszczenia jakoś odżywa. Kiedyś całkiem "padł" - myślałam że nie ma już dla niego ratunku ale odstawiłam na szafę a w zimie znów wypuścił nowe liście i pięknie zakwitł. Opis różnych chorób cyklamena oraz sposób jego ratowania można znaleźć tu cyklamen. (ja swojego podlewam od góry i zimą i latem zatem sposób podlewania, przynajmniej w moim przypadku nie ma wpływu na opadanie liści).
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Zalany Cyklamen

Post »

No własnie moja babunia dostała na swoje 70 urodziny (18 czerwca) pieknego czerwonego cyklamena powiedziałem jej Babciu jak juz cyklamn przekwitnie dasz mi cebulke ja ją przechowam do następnego kwitnienia po prostu chiałem go 2miesiace potrzymac w piwnicy. kiedy ostatnio zawitałem u babci i pytam sie jak tam cyklamen babcia powiedziała "zdechł" poszedłem zobaczyć a tam wszystkie liscie i kwiaty juz klapniete a w podstawce mnostwo wody zabrałem cyklamena wyciagnołem z doniczki i wycisnołem cała wode z ziemi aha i jeszcze wszystkie liscie oberwałem i dałem go na parapet na podwórku bez doniczki bulwa z dnia na dzien stawała sie jak stary ziemniak taka pomarszczona i lekko miękka teraz jest pomarszczona i trochę bardzie twarda, Mam pytanie czy to już koniec kariery mojego cyklamena? Czy jeszcze z niego cos bedzie Dziekuje za odpowiedzi i przepraszam ze w tym dziale to umieszczam ale jeszcze się nie znam na tym forum ;)
Awatar użytkownika
IroniaLosu87
100p
100p
Od: 14 lis 2011, o 12:58

Re: Zalany Cyklamen

Post »

:wit znalazłam taką oto radę na przelany cyklamen :arrow: "Zostaw go bez podlewania na ok 2 tyg. Bulwie nic się nie stanie i szybciej się zregeneruje. Chcąc rosnąć bulwa zacznie wypuszczać nowe liście, wtedy zacznij delikatnie podlewać."
Awatar użytkownika
pliszek
100p
100p
Od: 28 maja 2012, o 16:43

Re: Zalany Cyklamen

Post »

IroniaLosu87 dziekuje za odpowiedz ale myślę ze już z niego nic nie będzie powiedzmy ze bulwa zwykle jest twarda gładka a moja jest prawie spłaszczona no możne pol cm na środku wybrzuszona i totalnie pomarszczona ale poczekam możne akurat go uratuje;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”