Kolory usychania iglaków Cz.1
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kolory usychania iglaków
Witajcie
Proszę pomóżcie mi
Mam sosnę
cały czas było wszystko OK
Teraz zauważyłam że brązowieją jej igły
Tutaj te brązowe igły są na pniu więc może po prostu muszą opaść bo reszta pnia jest goła
Ale tutaj brązowieją igły na gałązkach
Nie jest tego wiele wiec może pytam trochę na wyrost ale tutaj sami fachowcy i może coś mi doradzą
Proszę pomóżcie mi
Mam sosnę
cały czas było wszystko OK
Teraz zauważyłam że brązowieją jej igły
Tutaj te brązowe igły są na pniu więc może po prostu muszą opaść bo reszta pnia jest goła
Ale tutaj brązowieją igły na gałązkach
Nie jest tego wiele wiec może pytam trochę na wyrost ale tutaj sami fachowcy i może coś mi doradzą
Pozdrawiam Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
I nadal jest wszystko OK, igły na iglakach, nie są wieczne i kiedyś muszą opaść. Akurat, dla Twojej sosny jest teraz pora na zrzucenie igieł z poprzednich lat.
Proszę o pomoc. Posiadam thuje które przez cały rok pieknie rosły. Na wiosnę były nawożonę. Od 3 tygoni zaczynaja żółknąć!!! Zaczynają od środka i są kruche (w ciągu 2 tyg.). To samo pojawiło się w tamtym roku i spadło jakieś 70% gałązek!!! Okres zimowy przeszły bez żadnej straty. Prosze o pomoc!!
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32c ... 84677.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/924 ... b963e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32c ... 84677.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/924 ... b963e.html
Kiedy sadzone i jakiej wielkości, bo wyglądają na stare i raczej nie rosły tylko 'trwały'.W zimie w czasie dużej wilgotności każdy iglak i gałązka przetrwa, nawet bez korzenia wkopany w grunt.
Nawet jeśli coś tam urosły, to jesienią po długim okresie letniej, intensywnej transpiracji proces obumierania jest najintensywniejszy.Roślina przygotowuje się do zimy zachowując tylko swoje najżywotniejsze, najmłodsze części.
Nawet jeśli coś tam urosły, to jesienią po długim okresie letniej, intensywnej transpiracji proces obumierania jest najintensywniejszy.Roślina przygotowuje się do zimy zachowując tylko swoje najżywotniejsze, najmłodsze części.
Były przesadzane 4 lata temu jako duże drzewka.
Przesadzanie dużych okazów niestety wiąże się z ryzykiem nie ukorzenienia już dostatecznego w nowym miejscu i następuje powolna degradacja rośliny widoczna najbardziej w okresie jesiennym.
Zawsze piszę- sadzić młode rośliny, szybciej się zaaklimatyzują i urosną niż stare, które tylko ucierpią.
Zawsze piszę- sadzić młode rośliny, szybciej się zaaklimatyzują i urosną niż stare, które tylko ucierpią.
A czy można je czymś teraz nawozić przed zimą?
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Dziękuję Ci bardzotadeusz48 pisze:I nadal jest wszystko OK, igły na iglakach, nie są wieczne i kiedyś muszą opaść. Akurat, dla Twojej sosny jest teraz pora na zrzucenie igieł z poprzednich lat.
Teraz jestem uspokojona
Pozdrawiam Beata
To co mam teraz zrobić?selli7 pisze:Nie
Nie mogłem nigdzie znaleźć takiej lub podobnej dziurki, nic też nie było wydrążone. Dołączam zdjęcia z bliskich ujęć może coś znajdziecieasia11 pisze:Najlepiej sprawdzić organoleptycznie.
Qula - prośba - przetnij chorą końcówkę blisko zdrowego i sprawdź, czy jest wydrążona.
//albo poszukaj takiej dziurki: link
Tutaj zdjęcie gdy parę razy potrząsłem thują :
1.
I reszta :
2.
3.
4.
5.
6.
Mam nadzieję, że coś pomogą w diagnozie
- edvina
- 50p
- Od: 14 wrz 2011, o 09:05
MirekL pisze:No mix- tuje, jałowiec, cyprysik... i wszystko marne. Za siatką pas wolny od zielska. Pryskane? Czym?
Podlewane to to było? Mamy okresy ponad miesiąc bez kropli deszczu... zielsko rude, jak widać... tuje też...
Sznowny Panie Mirku co pan mi radzi, co mogę zrobić aby poprawić ich samopoczucie? Niczym nie pryskam wokół. Ani sąsiedzi bo ich nie ma
Rośliny są jak dzieci - szybko rosną i dostarczają wiele radosci.
Nie ma dziurki, nie ma licinka.Qula pisze:Nie mogłem nigdzie znaleźć takiej lub podobnej dziurki, nic też nie było wydrążone.
Ale dlaczego granica między chorym i zdrowym jest tak wyraźna? Chyba, że to nie tyle chore, co przebarwione - obstawiam nadmiar boru.pogotowie ogrodnicze pisze:To wygląda na chorobę (po dokładniejszej analizie pędu głównego) lub niedobory
a kolory jak w tytule wątku i pierwszych postach