Miskanty
Re: Miskanty
Mariuszu.
Liczyłem że się odezwiesz . Znaczy że wybrałem dobrze .
Powiedz mi jeszcze proszę które z tych paskowanych typu np Zebrinus kwitną w naszym klimacie?Są takie w ogóle?
Liczyłem że się odezwiesz . Znaczy że wybrałem dobrze .
Powiedz mi jeszcze proszę które z tych paskowanych typu np Zebrinus kwitną w naszym klimacie?Są takie w ogóle?
- falkenburg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas kwitnie zawsze 'Pünktchen', a 'Zebrinus' lub 'Strictus' - tylko niekiedy (jak długa i ciepła jesień) trochę wychyla kwiaty. Nie widziałem czy 'Giraffe' i 'Gold Bar' kwitnie?
Małgorzata i Krzysztof
Dzięki falkenburg. Będę szukał 'Pünktchena':). Mam już uszykowane miejsce na odmianę "w ciapki", ale szukałem jeszcze takiej która zakwita .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Właśnie dostałam pakę z zakupionymi u Mariusza Miskantami. Są cudowne, tylko patrzeć jak będą wielkimi kępami
A popatrzcie na tego miskanta Afrika, posadzony dwa mce temu i co odbije to jakby go jakas choroba zaatakowała
obok ładnie rosnie inny i jest ok
obok ładnie rosnie inny i jest ok
- falkenburg
- Od: 7 wrz 2009, o 23:38
Pierwsze miskanty już kwitną. I jak to od kilku lat u nas pierwszy jest:
'Fern Ostern'
i 'Kleine Fontane'
'Fern Ostern'
i 'Kleine Fontane'
Małgorzata i Krzysztof
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie identycznie - te miskanty przodują, ale zaraz za nimi idzie młodziutki Kleine Silberspinne.
U mnie bardzo podobnie wyglądają teraz Roterpfeil i Dronning Ingrid.
Kwitnie już Kleine Fontaene, ale nie lubię go zbytnio bo ma rzadkie kwiatostany.Może jak kępa się bardziej rozrośnie to efekt będzie lepszy.
Kwitnie już Kleine Fontaene, ale nie lubię go zbytnio bo ma rzadkie kwiatostany.Może jak kępa się bardziej rozrośnie to efekt będzie lepszy.
Witajcie, polećcie konkretny rodzaj miskanta na wysoki podłużny szpaler - z około 10 sztuk , powyżej półtora, 2 metrów, raczej nie za szeroka kępa i z pięknymi kwiatostanami - myślałem o Miskancie cukrowym lub Yakuschima Dwarf (ale ta ostatnia odmiana chyba za niska i za bardzo kępowata). Doradzicie coś? Z góry dziękuję PAblo
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I co nikt nie podpowie Dorbi co z jej miskantem? też jestem ciekawa
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na fajnie kwitnący szpaler nadaje się średniowysoki Herman Müssel, Sirene, Memory, Ballerina, Miscanthus transmorrisonensis. Memory i Ballerina są mieszańcami miaksnat chińskiego z cukrowym więc mają okazałe kwiatostany, ale są kępowe. Miskant cukrowy bardziej nadaje się na łany niż szpaler bo się rozłazi i bez ogranicznika będzie z nim kłopot.Pablo pisze:Witajcie, polećcie konkretny rodzaj miskanta na wysoki podłużny szpaler - z około 10 sztuk , powyżej półtora, 2 metrów, raczej nie za szeroka kępa i z pięknymi kwiatostanami - myślałem o Miskancie cukrowym lub Yakuschima Dwarf (ale ta ostatnia odmiana chyba za niska i za bardzo kępowata). Doradzicie coś? Z góry dziękuję PAblo
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Dziękuję, myślałem o cukrowym ale teraz sprawdże inne Twoje rekomendacje, u mnie nie ma problemu z rozchodzeniem się bo chcę go posadzić w takim "korytku ograniczonym krawężnikami długim na 3 metry i szerokim na jakieś 50 cm
Mariuszu, zastanaawiam się tylko czy optymalnym rozwiązaniemdla mnei nie byłaby trawa nie przewisajaca ale o pokroju wyprostowanym jak miskant zebrinus, tylko on nie zakwita i woli raczej słoneczne miejsca a w moim przypadku miejsce jest półcieniste tzn słońce jest do południa.