Jak pozbyć się jaszczurek?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Gosiaczek8412
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 wrz 2011, o 12:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak pozbyć się jaszczurek?

Post »

Witam mam pytanie dotyczące jaszczurek,niedawno się przeprowadziłam na nowe mieszkanie ,wszystko bylo by fajnie gdyby nie gady łażące po moim parapecie.Osobiście nie mam nic do nich ,niech sobie żyją ale z dala od mich drzwi balkonowych.Dodam że mieszkam na parterze i w sumie to żaden problem żeby jakaś weszła do mieszkania.Nie wiem jak to jest możę są jakieś "odstraszacze " możę nie tolerują jakiś zapachów lub cos w tym stylu.Druga sprawa słyszałam od kogoś takie powiedzenie że jak są jaszczurki to nie ma węży ?Prawda to bo na węże to ja mam alergie.panicznie się ich boje.... :( Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich miłośników natury.
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Re: Jak pozbyć się jaszczurek?

Post »

Gosiu, jaszczureczki to pewnie zwinki i są bardzo pożyteczne. Nie gryzą, nie brudzą i bardziej się Ciebie boją niż Ty ich :)

A to moje:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A skutecznym odstraszaczem, jeśli już ich tak nie chcesz, jest kot.
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
Awatar użytkownika
Plumi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2011, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kot?No nie powiedziałabym,ja mam ich 7 i jaszczurki żyją sobie w ogródku na skalniaku w najlepsze.Po prostu koty mają lepsze zajęcia :;230 ,A jaszczurki są ozdobą a nie szkodnikiem.
Kwiaty to resztki Raju.
koma
50p
50p
Od: 27 mar 2011, o 07:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiaczek8412 pisze:Witam mam pytanie dotyczące jaszczurek..... :( Proszę o pomoc i pozdrawiam wszystkich miłośników natury.
Gosiaczku, jeśli ich złapiesz 100 (sto) to ja przyjadę i kupię. :D
Awatar użytkownika
EdytaB
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 12:19

Post »

zazdroszcze tych jaszczurek - w tamtym sezonie widziałam jedno - w tym już niestety nie :(
Ogródek EdytyB

zapraszam
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Wychowam sobie młode...
Obrazek
peperomia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 paź 2011, o 10:04

Post »

U mnie w ogródku też rozgościły się zwinki. Mam nadzieję, że na dłużej. To rzeczywiście pożyteczne (i śliczne) stworzonka, chętnie przygarnę każdą ilość :lol: . Myślę, że Twoje jaszczury stopniowo oddalą się od domu- są raczej nieśmiale, więc będą unikać kontaktów z ludźmi. Daj im trochę czasu.
Awatar użytkownika
anwi
200p
200p
Od: 21 lut 2008, o 11:00

Post »

Po pierwsze, jakie węże? Skąd? No, może jakiś zaskroniec się trafi, ale raczej rzadko, przy oczkach wodnych (polują na żaby). Ja to bym takie zaskrońca nawet przygarnęła. Po drugie, jaszczurki raczej do domu nie wchodzą. Są bardzo płochliwe, wystarczy mocniej tupnąć (wyczuwają drgania podłoża), żeby się schowały. Poza tym, jak już inni pisali, i jaszczurki, i padalce (czyli też jaszczurki), i zaskrońce są pożyteczne. Uwielbiałam swego czasu obserwować, jak młode zwinki wystawiały maleńkie główki spomiędzy desek tarasu i przyglądały się otoczeniu z bezpiecznej kryjówki. Teraz mam ich trochę mniej, niestety, bo koty na nie polują. Czasem też pośród traw udaje się zaobserwować padalce. Cudne są! Tak więc nic się nie bój, bo tak naprawdę, to one Ciebie się boją. A na parapecie wygrzewają się po prostu, bo one generalnie bardzo lubią (jako zmiennocieplne) na ciepłych kamieniach siedzieć.
pozdrawiam
Aneta
babojola
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 16:42

Post »

Nie wiem jak możesz się ich pozbyć ale chyba koty są skutecznym sposobem na ich odstraszenie bo u mnie nie widziałam od lat żadnej, bo od lat mam koty, ale przed kotami pamiętam,że się pojawiały na moim podwórku. Trochę Ci zazdroszczę bo chciałabym mieć takich gości :D
A węże? Ja osobiście jeszcze nigdy nie widziałam węża, prędzej żmije, ale one bardziej się nas boją niż my ich chyba.
Awatar użytkownika
zjawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 paź 2010, o 20:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gosiu nie pozbywaj się ich :roll: , dzięki nim będziesz miała o wiele mniej robactwa
I ja doczekałam się pięknych jaszczurkowych dzieci
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”