MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
Trzcina chyba powoli kończy wegetację tak jak pozostałe rośliny nadwodne, ale poczekaj jeszcze. Może będzie wśród nich coś odpowiedniego. Ja też mam ten problem ze zbyt cienką trzciną, dlatego wspomagam się rurkami z rdestowca.
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jutro zaczynam łuskać kokony - sprawdziłem że już są
- tax-us
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też nie wytrzymałem i w niedziele wydłubałem trochę z rurek. Wygląda, że rok był bardzo dobry dla murarki, rurki pięknie zapełnione.
Pasożytów u mnie niewiele, natomiast u teścia, który miał rurki wywieszone na działkach sytuacja pod tym względem odmienna, około 70% komórek spasożytowanych przez Cacoxenus indagator.
Często obserwowałem rurki i nigdy nie zauważyłem tej muchy a ta jednak zrobiła swoje.
Na zdjęciu jeden z niechcianych gości, którego nie mogę zidentyfikować, zjadł larwę a w pyłku raczej nie gustuje, może ktoś go już poznał.
Pasożytów u mnie niewiele, natomiast u teścia, który miał rurki wywieszone na działkach sytuacja pod tym względem odmienna, około 70% komórek spasożytowanych przez Cacoxenus indagator.
Często obserwowałem rurki i nigdy nie zauważyłem tej muchy a ta jednak zrobiła swoje.
Na zdjęciu jeden z niechcianych gości, którego nie mogę zidentyfikować, zjadł larwę a w pyłku raczej nie gustuje, może ktoś go już poznał.
Pozdrawiam Krzysztof
-
to nie gośc tylko martwa larwa-podejrzewam ze to jakaś odmiana grzybicy je tak wykańcza, natomiast rurka zdaje się z rdestowca
- tax-us
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 sie 2010, o 23:56
Faktycznie to martwe larwy murarki . Na szczęście trafiają się sporadycznie.
Rurka oczywiście z łodygi rdestowca, grubej.
Rurka oczywiście z łodygi rdestowca, grubej.
Pozdrawiam Krzysztof
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
moje rurki nadal są na balkonie po południowej stronie , zastanawiałem się czy takie położenie im jakoś nie będzie szkodzić , ale sądzę , że larwy mają w genach to aby obudzić się dopiero po zimowaniu .
swoją drogą dziś zakumałem gdzie są wielkie ilości rurek w postaci rdestu , ale nie wiem kiedy należy go ścinać - nigdy do niczego nie był mi potrzebny - jednak muszę zdążyć przed 1 listopada bo to wokół cmentarza.....i go tam strasznie sponiewierają...
swoją drogą dziś zakumałem gdzie są wielkie ilości rurek w postaci rdestu , ale nie wiem kiedy należy go ścinać - nigdy do niczego nie był mi potrzebny - jednak muszę zdążyć przed 1 listopada bo to wokół cmentarza.....i go tam strasznie sponiewierają...
- Suppa
Ja ścinałem do tej pory późną jesienią i na przedwiośniu. W październiku chyba będzie jeszcze zielony, ale też powinien spełnić swoją funkcję. Trzeba będzie go wysuszyć, tylko nie za szybko bo popęka.
Pozdrawiam, Maciek.
Powiedzcie mi czy hodowla takich dzikich pszczół to ciężki temat ? I jak z zyskami
-
o zyskach z dzikich pszczół zapomnij - nie ma rynku tak jak np w USA gdzie każdy kokon kosztuje ok 25 centów ale spotkałem tez ofertę 20 kokonów za 30$ wiec potencjalnie kiedyś dojdzie do stworzenia jakiegoś rynku hodowli i sprzedaży kokonów. Ja np na razie w sumie psuje rynek bo rozdaje kokony, w zeszłym roku nawet miałem niby sprzedać ale tak jakoś zeszło że mi się już potem nie chciało nr konta wysyłać co i gdzie wpłacić - bo w sumie kasa niewielka a czasu na pierdoły nie miałem w tym roku zaczynam sie przestawiać na miesierki- każdy kokon tego gatunku jest ścisłego zarachowania bo ostatnia zima wybiła mi 95% tych pszczółek w tym Megachile ericetorum straciłem 100% hodowli z ok 50 kokonów ) innych gatunków w tym roku mam naprawdę na sztuki Osmia caerulescens mam słownie 5 kokonów- u tego gatunku mam zawsze spasożytowane 90% kokonów
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
W tym sezonie dzięki Waszej serdeczności udała mi się mam nadzieję hodowla murarki
Już kilka osób z moich znajomych działkowców zainteresowało się również ich hodowlą.
Mam serdeczną prośbę ,chcę je wyłuskać i przechować w altance w piwnicy( zaprawy tam nie zamarzają),czy nie będzie tam za wilgotno i czy można by włożyć do pojemnika z kokonami takiego
pochłaniacza wilgoci np. jak jest w kartonie z nowymi butami .
Czy lepiej pierwszy sezon przechowywać w rurkach
Już kilka osób z moich znajomych działkowców zainteresowało się również ich hodowlą.
Mam serdeczną prośbę ,chcę je wyłuskać i przechować w altance w piwnicy( zaprawy tam nie zamarzają),czy nie będzie tam za wilgotno i czy można by włożyć do pojemnika z kokonami takiego
pochłaniacza wilgoci np. jak jest w kartonie z nowymi butami .
Czy lepiej pierwszy sezon przechowywać w rurkach
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
Ja bym tam zadnego pochłaniacza nie dawał tylko szczelny pojemnik dał w lodówce tez miałem w pojemniku i nic im nie było od czasu do czasu tylko go otworzyłem żeby wymienic powietrze.
- Suppa
Skoro już o tym mowa, nasunęło mi się takie pytanie - czy wyłuskanie kokonów teraz jesienią daje jakieś wymierne korzyści w stosunku do przeprowadzenia tego zabiegu po zimie? Czy można w ten sposób ograniczyć ilość spasożytowanych kokonów?
Pozdrawiam, Maciek.