Storczykowa Chatka III

Zablokowany
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa Chatka III

Post »

ja też się głowiłem ile ma pączusiów, ale nie mogłem dojść do dobrego wyniku :wink: - w każdym razie będzie to wspaniały widok jak rozkwitnie ;:108 Już się nie mogę doczekać ;:65

Słoneczko było dziś wyjątkowe - piękne mamy lato tej jesieni :;230 Zdjęcia w takim październikowym słoneczku są zjawiskowe ;:108 :tan ;:138
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję Wam wszystkim ;:180
Nie odpisuje każdemu z osobna, bo widzę, że ''karierę'' zrobiła Philadelphia ;:224
Ma 43 pąki ;:109

Wedle niektórych stron, aby doprowadzić Dendrobium Nobile Stardust Chyiomi do kwitnienia, nie podlewa się go przez 6 tyg. i zapewnia się różnicę temperatur. Tak próbowałam zrobić, ale zrezygnowałam, bo jeden przyrost straciłam, a liście żółkną na potęgę. Nie podlewałam miesiąc, co zrobiłam nie tak ? ;:223
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39

Post »

Lucynko, ja swoje tez próbowałem nie podlewać i udało mi się przez 3 tygodnie, ale żal mi się go zrobiło i wniosłem z balkonu do domu - też zaczęły listki żółknąć :roll:
Dziś podlałem obficie, a co będzie zobaczymy :roll:
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

43 paki niezły wynik:D:D
tomkoc

Post »

lucynaf pisze: Wedle niektórych stron, aby doprowadzić Dendrobium Nobile Stardust Chyiomi do kwitnienia, nie podlewa się go przez 6 tyg. i zapewnia się różnicę temperatur. Tak próbowałam zrobić, ale zrezygnowałam, bo jeden przyrost straciłam, a liście żółkną na potęgę. Nie podlewałam miesiąc, co zrobiłam nie tak ? ;:223
Lucynko, ja na podstawie swojego 'Chiyomi' zauważyłem, że najważniejsze są dobowe różnice temperatur. Podlewanie ograniczam, raz na 2-3 tyg.
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p
Od: 15 lip 2011, o 15:43

Post »

:wit Philadelphia... ;:180 cudność, już się nie mogę doczekać aż ona zakwitnie :tan.
Żółty woskowiec jest ... ;:180 wspaniały a brassada... brak mi słów... więc w ciszy sobie na nią popatrzę ;:170 .
( Czy woskowce tekie jak ten żółty, są trudne w prowadzeniu? Mają wieksze wymagania od zwykłych phal.?)
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Rysiu, jeśli chodzi o Philadelphię, to jestem w szoku, bo naprawdę byłaś blisko ;:108
Ty biegasz ze swoim Chyiomi, a ja ze swoim :roll: Moje noce spędza w ganku, a dni na zewnątrz w półcieniu. Zobaczymy co nam z tego wyjdzie ;:108

Piotrusiu, właśnie ja też swoje namoczyłam, a może trzeba było je tylko przelać :roll:
Uczymy się na błędach ;:223

Patrycjo, jeśli pąki się rozwiną to będzie mój rekord :heja

Tomku, Ty jesteś moim największym guru w doprowadzaniu go do kwitnienia ;:108
Różnice temperatur zapewnione :uszy

Aguś, ja nie widzę różnicy w prowadzeniu woskowców, traktuję je tak samo jak pozostałe Phalaenopsisy :D Jak to możliwe, że Ty jeszcze ich nie masz ? ;:109

Adasiu, słyszałam, że Firebird jest łatwiejsze :D Z tym przelaniem to dobrze zrobiłeś ;:108
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Ależ znów zaległości u Ciebie miałam. ;:223 ;:223
Dziękuję za przypomnienie jak odmładzałaś miodowego phal. Właśnie dziś sobie o Tobie pomyślałam jak podlewałam moje storczyki. Mam też jednego takiego delikwenta co przydał by mu się taki zabieg. Tylko muszę poczekać aż przekwitnie.
Kwitnienia żółtych phal. przecudne. ;:180
Awatar użytkownika
kasialb1
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 22:08

Post »

Tyle pączków, gratuluję, czekam na rozkwit ;:108
Awatar użytkownika
wingslessangel
200p
200p
Od: 15 lip 2011, o 15:43

Post »

:( No widzisz nie mam ....Pozostaje mi je podziwiac u Ciebie. U mnie nigdzie nie ma woskowców ;:151 Ale jak tylko jakiegoś wypatrze... to wiesz co będzie , prawda? ;:196
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Lucynko, trochę mnie nie było i nazbierało się tematów, mam nadzieję, że o niczym nie zapomnę...

Zacznę od dendrobiów- moim obecnie też żółkną listki, i na zwykłym nobile i na d.firebird, mimo, że nie suszę ich jakoś bardzo- podlewam mało i nie za często, ale podlewam. Stoją wciąż na zewnątrz- typ nobile można trzymać tak praktycznie do pierwszych przymrozków; może więc zostawcie swoje jeszcze na dworze również i na noc- zwłaszcza, że noce znów cieplejsze, u mnie jest po 10-13 stopni nocami (!). Ja będę twarda i potrzymam je na zewnątrz gdzieś do początku listopada, najwyżej jak się bardziej ochłodzi, przestanę podlewać na jakiś czas.
Utrata listków jest w takim przypadku chyba jednak nieunikniona, ten typ tak już ma...

Gratuluję sukcesów z moim ulubieńcem miodowym- twardy zawodnik, oby wszystkie tak chciały ;)

Śliczne "słoneczka" nam pokazujesz- naprawdę aż się ciepło na sercu robi- pokazuj je jak najczęściej ;:180 Philadelphia- mistrzostwo świata, ale będzie widok za jakiś czas (zresztą już jest) ;:333

Lucynko, czy ja dobrze kojarzę, że Ty używasz guano do storczyków i to już dość długo? Ostatnio kupiłam i mam parę pytań w jego sprawie: pierwsze i podstawowe: ja Ty je wytrzymujesz?! ;:202 Smród jak jasna ... ;:161 !! Aż się brzydzę dotykać butelki, szczerze mówiąc, i nie wiem czy kupię jeszcze raz, no ale skoro już mam, to muszę chociaż ten zużyć... Powiedz, w jakim stężeniu je stosujesz; tak jak na opakowaniu, czy mniej? Masz wrażenie, że działa takie cuda, jak o nim piszą (przynajmniej na stronie producenta)? ;)

Chyba tyle, ale dodam jeszcze, że do reprymendy od Jovanki i ja się poczuwam (ale co się pośmialiśmy, to nasze :D)
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Klaudia89
200p
200p
Od: 16 maja 2011, o 12:59

Post »

Philadelphia istne cudo :!: a co dopiero będzie jak zakwitnie... szykuj podpórki odciążające pęd :wink:
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011 :)
Mój storczykowy wątek
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Lucynko postaram się zrobić w tym tygodniu zdjęcie moich korzonków ;:196

Patrząc na Twoją Philadelphie zastanawiam się czy moje (mam dwie w doniczce :P ) będą też tak rozgałęzione z dużą ilością pąków ;:224
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”