Storczykowa Chatka III
Re: Storczykowa Chatka III
ja też się głowiłem ile ma pączusiów, ale nie mogłem dojść do dobrego wyniku - w każdym razie będzie to wspaniały widok jak rozkwitnie Już się nie mogę doczekać
Słoneczko było dziś wyjątkowe - piękne mamy lato tej jesieni Zdjęcia w takim październikowym słoneczku są zjawiskowe
Słoneczko było dziś wyjątkowe - piękne mamy lato tej jesieni Zdjęcia w takim październikowym słoneczku są zjawiskowe
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję Wam wszystkim
Nie odpisuje każdemu z osobna, bo widzę, że ''karierę'' zrobiła Philadelphia
Ma 43 pąki
Wedle niektórych stron, aby doprowadzić Dendrobium Nobile Stardust Chyiomi do kwitnienia, nie podlewa się go przez 6 tyg. i zapewnia się różnicę temperatur. Tak próbowałam zrobić, ale zrezygnowałam, bo jeden przyrost straciłam, a liście żółkną na potęgę. Nie podlewałam miesiąc, co zrobiłam nie tak ?
Nie odpisuje każdemu z osobna, bo widzę, że ''karierę'' zrobiła Philadelphia
Ma 43 pąki
Wedle niektórych stron, aby doprowadzić Dendrobium Nobile Stardust Chyiomi do kwitnienia, nie podlewa się go przez 6 tyg. i zapewnia się różnicę temperatur. Tak próbowałam zrobić, ale zrezygnowałam, bo jeden przyrost straciłam, a liście żółkną na potęgę. Nie podlewałam miesiąc, co zrobiłam nie tak ?
Lucynko, ja swoje tez próbowałem nie podlewać i udało mi się przez 3 tygodnie, ale żal mi się go zrobiło i wniosłem z balkonu do domu - też zaczęły listki żółknąć
Dziś podlałem obficie, a co będzie zobaczymy
Dziś podlałem obficie, a co będzie zobaczymy
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
43 paki niezły wynik:D:D
Lucynko, ja na podstawie swojego 'Chiyomi' zauważyłem, że najważniejsze są dobowe różnice temperatur. Podlewanie ograniczam, raz na 2-3 tyg.lucynaf pisze: Wedle niektórych stron, aby doprowadzić Dendrobium Nobile Stardust Chyiomi do kwitnienia, nie podlewa się go przez 6 tyg. i zapewnia się różnicę temperatur. Tak próbowałam zrobić, ale zrezygnowałam, bo jeden przyrost straciłam, a liście żółkną na potęgę. Nie podlewałam miesiąc, co zrobiłam nie tak ?
- wingslessangel
- 200p
- Od: 15 lip 2011, o 15:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Philadelphia... cudność, już się nie mogę doczekać aż ona zakwitnie .
Żółty woskowiec jest ... wspaniały a brassada... brak mi słów... więc w ciszy sobie na nią popatrzę .
( Czy woskowce tekie jak ten żółty, są trudne w prowadzeniu? Mają wieksze wymagania od zwykłych phal.?)
Żółty woskowiec jest ... wspaniały a brassada... brak mi słów... więc w ciszy sobie na nią popatrzę .
( Czy woskowce tekie jak ten żółty, są trudne w prowadzeniu? Mają wieksze wymagania od zwykłych phal.?)
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
Tu są moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=45738" onclick="window.open(this.href);return false; Tu jest mój zielony zakątek: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=45755" onclick="window.open(this.href);return false;
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
Rysiu, jeśli chodzi o Philadelphię, to jestem w szoku, bo naprawdę byłaś blisko
Ty biegasz ze swoim Chyiomi, a ja ze swoim Moje noce spędza w ganku, a dni na zewnątrz w półcieniu. Zobaczymy co nam z tego wyjdzie
Piotrusiu, właśnie ja też swoje namoczyłam, a może trzeba było je tylko przelać
Uczymy się na błędach
Patrycjo, jeśli pąki się rozwiną to będzie mój rekord
Tomku, Ty jesteś moim największym guru w doprowadzaniu go do kwitnienia
Różnice temperatur zapewnione
Aguś, ja nie widzę różnicy w prowadzeniu woskowców, traktuję je tak samo jak pozostałe Phalaenopsisy Jak to możliwe, że Ty jeszcze ich nie masz ?
Adasiu, słyszałam, że Firebird jest łatwiejsze Z tym przelaniem to dobrze zrobiłeś
Ty biegasz ze swoim Chyiomi, a ja ze swoim Moje noce spędza w ganku, a dni na zewnątrz w półcieniu. Zobaczymy co nam z tego wyjdzie
Piotrusiu, właśnie ja też swoje namoczyłam, a może trzeba było je tylko przelać
Uczymy się na błędach
Patrycjo, jeśli pąki się rozwiną to będzie mój rekord
Tomku, Ty jesteś moim największym guru w doprowadzaniu go do kwitnienia
Różnice temperatur zapewnione
Aguś, ja nie widzę różnicy w prowadzeniu woskowców, traktuję je tak samo jak pozostałe Phalaenopsisy Jak to możliwe, że Ty jeszcze ich nie masz ?
Adasiu, słyszałam, że Firebird jest łatwiejsze Z tym przelaniem to dobrze zrobiłeś
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Ależ znów zaległości u Ciebie miałam.
Dziękuję za przypomnienie jak odmładzałaś miodowego phal. Właśnie dziś sobie o Tobie pomyślałam jak podlewałam moje storczyki. Mam też jednego takiego delikwenta co przydał by mu się taki zabieg. Tylko muszę poczekać aż przekwitnie.
Kwitnienia żółtych phal. przecudne.
Dziękuję za przypomnienie jak odmładzałaś miodowego phal. Właśnie dziś sobie o Tobie pomyślałam jak podlewałam moje storczyki. Mam też jednego takiego delikwenta co przydał by mu się taki zabieg. Tylko muszę poczekać aż przekwitnie.
Kwitnienia żółtych phal. przecudne.
Tyle pączków, gratuluję, czekam na rozkwit
- wingslessangel
- 200p
- Od: 15 lip 2011, o 15:43
No widzisz nie mam ....Pozostaje mi je podziwiac u Ciebie. U mnie nigdzie nie ma woskowców Ale jak tylko jakiegoś wypatrze... to wiesz co będzie , prawda?
Si vis amari.... ama, ama, ama...... Pozdrawiam Aguś.
- Agita
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Lucynko, trochę mnie nie było i nazbierało się tematów, mam nadzieję, że o niczym nie zapomnę...
Zacznę od dendrobiów- moim obecnie też żółkną listki, i na zwykłym nobile i na d.firebird, mimo, że nie suszę ich jakoś bardzo- podlewam mało i nie za często, ale podlewam. Stoją wciąż na zewnątrz- typ nobile można trzymać tak praktycznie do pierwszych przymrozków; może więc zostawcie swoje jeszcze na dworze również i na noc- zwłaszcza, że noce znów cieplejsze, u mnie jest po 10-13 stopni nocami (!). Ja będę twarda i potrzymam je na zewnątrz gdzieś do początku listopada, najwyżej jak się bardziej ochłodzi, przestanę podlewać na jakiś czas.
Utrata listków jest w takim przypadku chyba jednak nieunikniona, ten typ tak już ma...
Gratuluję sukcesów z moim ulubieńcem miodowym- twardy zawodnik, oby wszystkie tak chciały ;)
Śliczne "słoneczka" nam pokazujesz- naprawdę aż się ciepło na sercu robi- pokazuj je jak najczęściej Philadelphia- mistrzostwo świata, ale będzie widok za jakiś czas (zresztą już jest)
Lucynko, czy ja dobrze kojarzę, że Ty używasz guano do storczyków i to już dość długo? Ostatnio kupiłam i mam parę pytań w jego sprawie: pierwsze i podstawowe: ja Ty je wytrzymujesz?! Smród jak jasna ... !! Aż się brzydzę dotykać butelki, szczerze mówiąc, i nie wiem czy kupię jeszcze raz, no ale skoro już mam, to muszę chociaż ten zużyć... Powiedz, w jakim stężeniu je stosujesz; tak jak na opakowaniu, czy mniej? Masz wrażenie, że działa takie cuda, jak o nim piszą (przynajmniej na stronie producenta)? ;)
Chyba tyle, ale dodam jeszcze, że do reprymendy od Jovanki i ja się poczuwam (ale co się pośmialiśmy, to nasze )
Zacznę od dendrobiów- moim obecnie też żółkną listki, i na zwykłym nobile i na d.firebird, mimo, że nie suszę ich jakoś bardzo- podlewam mało i nie za często, ale podlewam. Stoją wciąż na zewnątrz- typ nobile można trzymać tak praktycznie do pierwszych przymrozków; może więc zostawcie swoje jeszcze na dworze również i na noc- zwłaszcza, że noce znów cieplejsze, u mnie jest po 10-13 stopni nocami (!). Ja będę twarda i potrzymam je na zewnątrz gdzieś do początku listopada, najwyżej jak się bardziej ochłodzi, przestanę podlewać na jakiś czas.
Utrata listków jest w takim przypadku chyba jednak nieunikniona, ten typ tak już ma...
Gratuluję sukcesów z moim ulubieńcem miodowym- twardy zawodnik, oby wszystkie tak chciały ;)
Śliczne "słoneczka" nam pokazujesz- naprawdę aż się ciepło na sercu robi- pokazuj je jak najczęściej Philadelphia- mistrzostwo świata, ale będzie widok za jakiś czas (zresztą już jest)
Lucynko, czy ja dobrze kojarzę, że Ty używasz guano do storczyków i to już dość długo? Ostatnio kupiłam i mam parę pytań w jego sprawie: pierwsze i podstawowe: ja Ty je wytrzymujesz?! Smród jak jasna ... !! Aż się brzydzę dotykać butelki, szczerze mówiąc, i nie wiem czy kupię jeszcze raz, no ale skoro już mam, to muszę chociaż ten zużyć... Powiedz, w jakim stężeniu je stosujesz; tak jak na opakowaniu, czy mniej? Masz wrażenie, że działa takie cuda, jak o nim piszą (przynajmniej na stronie producenta)? ;)
Chyba tyle, ale dodam jeszcze, że do reprymendy od Jovanki i ja się poczuwam (ale co się pośmialiśmy, to nasze )
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- Klaudia89
- 200p
- Od: 16 maja 2011, o 12:59
Philadelphia istne cudo a co dopiero będzie jak zakwitnie... szykuj podpórki odciążające pęd
Szczęśliwie zarażona od 12.05.2011
Mój storczykowy wątek
Mój storczykowy wątek
Lucynko postaram się zrobić w tym tygodniu zdjęcie moich korzonków
Patrząc na Twoją Philadelphie zastanawiam się czy moje (mam dwie w doniczce :P ) będą też tak rozgałęzione z dużą ilością pąków
Patrząc na Twoją Philadelphie zastanawiam się czy moje (mam dwie w doniczce :P ) będą też tak rozgałęzione z dużą ilością pąków
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki