U Przemka w ogrodzie cz.II
- e-genia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: U Przemka w ogrodzie cz.II
Ilonko ja byłam u Przemka i podpatrzyłam ten sposób sadzenia lilii.
Genia
Genia
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemku, widzę, że wzorowałeś się, świadomie lub nie, na ogrodzie w Pęchcinie. Ta alejka zupełnie taka sama jak tam
- przemekg
- 1000p
- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Geniu dziękuję za miłe słowa właśnie jestem w trakcie kompleksowego pielenia ogrodu po długirj przerwie kiedy nie miałem na to czasu, mam nadzieję że do zimy juz nie wyrosna nowe chwaściory, no tą część gdzie lepiej było nie spoglądać będąc w moim ogródku to zabiorę się późną jesienią, póki co obmyślam co i jak ma tam rosnąć.
Magdo przestrzeń to jedna z niewielu rzaczy w ogrodzie której mam pod dostatkiem , a jak dojdę do wniosku że za mało to bez problemu mogę przestawić ogrodzenie i będzie nowe miejsce na sadzedzenie
Ilono tak jak Genia napisała kwestię lilii omawialiśmy u mnie w ogrodzie więc w wątkach próżno szukac tego tematu , a wszystko po to że u mnie jak i u Geni jest ciężka gliniasta gleba w ogrodzie a lilie takiej nie lubią, nie lubią też nadmiaru wilgoci a glina długo zatrzymuje wodę, stąd też sposób z podwyższoną rabatą aby cebule rosły jakby na powierzchni gleby a te kilkanaście cm gleby pod którą powinny się znaleźć dosypałem na wierzch i w ten sposób powstała podniesiona rabata, obłożyłem kamieniami bo tych u mnie opór , a posadziłem do skrzynek aby mi się wszystko nie pomieszało.
Wandziu jakoś nie mogę dostrzec podobieństw, trawa niby wszędzie zielona ale u mnie to nie ten poziom i wielkość ogrodu. A ze zdjęć trudniej określić przestrzeń i wielkość ogrodu.
Magdo przestrzeń to jedna z niewielu rzaczy w ogrodzie której mam pod dostatkiem , a jak dojdę do wniosku że za mało to bez problemu mogę przestawić ogrodzenie i będzie nowe miejsce na sadzedzenie
Ilono tak jak Genia napisała kwestię lilii omawialiśmy u mnie w ogrodzie więc w wątkach próżno szukac tego tematu , a wszystko po to że u mnie jak i u Geni jest ciężka gliniasta gleba w ogrodzie a lilie takiej nie lubią, nie lubią też nadmiaru wilgoci a glina długo zatrzymuje wodę, stąd też sposób z podwyższoną rabatą aby cebule rosły jakby na powierzchni gleby a te kilkanaście cm gleby pod którą powinny się znaleźć dosypałem na wierzch i w ten sposób powstała podniesiona rabata, obłożyłem kamieniami bo tych u mnie opór , a posadziłem do skrzynek aby mi się wszystko nie pomieszało.
Wandziu jakoś nie mogę dostrzec podobieństw, trawa niby wszędzie zielona ale u mnie to nie ten poziom i wielkość ogrodu. A ze zdjęć trudniej określić przestrzeń i wielkość ogrodu.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Fajnie, że tak Ci się rozrosła chryzantema. Ładniej wygląda niż u mnie. Jeszcze raz potwierdza się teoria, że odmładzanie chryzantem jest konieczne i to co roku Badylki, które przywiozłem od Geni w lipcu i ukorzeniałem od zera, teraz to już spore i ładnie kwitnące krzaczki Takiej prędkości tylko by życzyć innym roślinom
- przemekg
- 1000p
Jacku z tych badylków urosły dorodne kępy, dwie jeszcze nie kwitną mam nadzieję że jednak zdążą przed zimą, oparły się ślimakom i innym przeciwnościom to liczę na ich kwiaty.
Jesienna seryjka
pomponella
fresia
krokus jesienny
bonica
liliowiec od Geni ma nowy pęd kwiatowy i dużo pąków
Jesienna seryjka
pomponella
fresia
krokus jesienny
bonica
liliowiec od Geni ma nowy pęd kwiatowy i dużo pąków
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Przemku widzę że masz szczęście do moich liliowców.
Genia
Genia
Przemku zdjęcia rewelacyjne Pomponelle 'wypożyczyłam' na pulpit- mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko Różowe marcinki super- ja muszę dokupić jakieś inne kolorki. No i te hortensje....
Płotek tak Ci zarósł, że teraz nikt z zewnątrz działki nie zobaczy tego roślinnego imperium Tyle tego wstawiasz, że czasami nie wiem co komentować
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Kolory tak nasycone, że na chwilę musiałem oderwać oczy od monitora i odpocząć. Ale ta przestrzeń u Ciebie i duże kompozycje, duże rośliny - świetna sprawa Okolcz - cudo
Kanna 'Studgart' dostała jakiegoś kopa na koniec sezonu i wypuszcza trzeci pęd u mnie. Szkoda jednak, że nie zakwitła.
Kanna 'Studgart' dostała jakiegoś kopa na koniec sezonu i wypuszcza trzeci pęd u mnie. Szkoda jednak, że nie zakwitła.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Przemku jakie kolory piękny dojrzały ogród, marzenie
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56
Witaj Przemku
Właśnie skończyłam spacer po Twoim ogrodzie, zaczynając od samiutkiego początku. Chciałabym powiedzieć, co mi się najbardziej podoba, ale nie potrafię. Cały ogród jest przepiękny i urzekający
Pozwól, że dołączę do wielbicieli Twojego ogrodu, tym bardziej, że jestem prawie Twoją sąsiadką.
Czytam, oglądam i uczę się, bo moja przygoda z ogrodem zaczęła się dopiero w ubiegłym roku. Być może, że mi umknęło, ale jaka jest powierzchnia ogrodu?
Oglądając, ma się wrażenie, że do jego utrzymania potrzebna jest rzesza pracowników
pozdrawiam - Helena
Właśnie skończyłam spacer po Twoim ogrodzie, zaczynając od samiutkiego początku. Chciałabym powiedzieć, co mi się najbardziej podoba, ale nie potrafię. Cały ogród jest przepiękny i urzekający
Pozwól, że dołączę do wielbicieli Twojego ogrodu, tym bardziej, że jestem prawie Twoją sąsiadką.
Czytam, oglądam i uczę się, bo moja przygoda z ogrodem zaczęła się dopiero w ubiegłym roku. Być może, że mi umknęło, ale jaka jest powierzchnia ogrodu?
Oglądając, ma się wrażenie, że do jego utrzymania potrzebna jest rzesza pracowników
pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
- przemekg
- 1000p
Geniu to prawda Twoje liliowce ładnie rosną, młode roślinki a mimo pewnego poślizgu w porze kwitnienia, zakwitły pięknymi kwiatami cztery odmiany, tylko piąta będzie zagadką do następnego roku
Aniu bardzo dziękuję za miłe słowa, pomponella to tegoroczny nabytek i jestem z niej bardzo zadowolony.
Adam hmm, jak nie wiesz co komentować to znaczy, że już najwyższy czas aby pospacerować w rzeczywistości u mnie po ogrodzie, który teraz jest w jesiennej szacie to już ostatnie tygodnie przed zimowym uśpieniem, więc wycieczka na wieś jak najbardziej wskazana czekam na was już od lipca.
Jacek dzięki za pochwały ogrodu staram się na fotkach skrzętnie ukrywać bałagan i wszekie zaniedbania jakie przez ostatnie miesiące powstały, ale do zimy jeszcze trochę wszystko ogarnę. Jednak dobrze że w dzieciństwie zaczynałem ogródek od drzew teraz zainspirowany na forum dosadziłem trochę kwiecia i z efektu jestem nawet zadowolony
Jola dziękuję, miło mi zwłaszcza gdy takie słowa pisze ogrodniczka, która w swoim ogrodzie gromadzi same rarytasy kolekcjonerskie.
Heleno witam w moim ogródku, który wcale nie jest taki duży zdjęcia wyolbrzymiają, ma powierzchnię chyba kilkunastu arów, jakos wyszło mi z głowy ile tego jest dokładnie a niebawem zamierzam dogrodzić kawałek i właśnie ta powierzchnia czasem jest problemem bo sam nie jestem w stanie utrzymac wszystko w należytym porządku, zwłaśzcza latem kiedy mam mało czasu.
Aniu bardzo dziękuję za miłe słowa, pomponella to tegoroczny nabytek i jestem z niej bardzo zadowolony.
Adam hmm, jak nie wiesz co komentować to znaczy, że już najwyższy czas aby pospacerować w rzeczywistości u mnie po ogrodzie, który teraz jest w jesiennej szacie to już ostatnie tygodnie przed zimowym uśpieniem, więc wycieczka na wieś jak najbardziej wskazana czekam na was już od lipca.
Jacek dzięki za pochwały ogrodu staram się na fotkach skrzętnie ukrywać bałagan i wszekie zaniedbania jakie przez ostatnie miesiące powstały, ale do zimy jeszcze trochę wszystko ogarnę. Jednak dobrze że w dzieciństwie zaczynałem ogródek od drzew teraz zainspirowany na forum dosadziłem trochę kwiecia i z efektu jestem nawet zadowolony
Jola dziękuję, miło mi zwłaszcza gdy takie słowa pisze ogrodniczka, która w swoim ogrodzie gromadzi same rarytasy kolekcjonerskie.
Heleno witam w moim ogródku, który wcale nie jest taki duży zdjęcia wyolbrzymiają, ma powierzchnię chyba kilkunastu arów, jakos wyszło mi z głowy ile tego jest dokładnie a niebawem zamierzam dogrodzić kawałek i właśnie ta powierzchnia czasem jest problemem bo sam nie jestem w stanie utrzymac wszystko w należytym porządku, zwłaśzcza latem kiedy mam mało czasu.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Pomponella z tym refleksem świetlnym to mistrzowska fotka. Gratuluję