Kolory usychania iglaków Cz.1
Re: Kolory usychania iglaków
Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny brązowienia mojej tuji. Około 4 tygodni temu chciałam uformować ich "czuprynki" (jest to tuja w formie drzewka z 4 koronami). Po podcięciu lekko zaczęła brązowieć. W tym czasie były duże upały, tuja była podlewana prawie codziennie. Rośnie na balkonie w donicy. Dodatkowo wyjechałam na urlop na 2 tygodnie. Znajoma podlewała ją co 3-4 dni. Nadal były upały. Co jest może być powodem? Spalenie przed słonćem, ponieważ podcinając je odsłoniłam dolne warstwy, czy jednak przesuszenie. A może przelanie? Nie wiem...
Żadnych szkodników nie widać.
Żadnych szkodników nie widać.
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Była mgła podczas robienia zdjęć? a mniejszych zdjęć się nie udało zrobić?
Do diagnozy musiałbym mieć zbliżenie pędów głównych.
Do diagnozy musiałbym mieć zbliżenie pędów głównych.
To nie szmaty, tylko agrowłóknina przeciw chwastom-uważasz, że szkodzi roślinom?Napoleon pisze:Pierwszy minus-gliniasta ziemia i te czarne szmaty
Drugi minus - czy te sosny były sadzone z pojemnika czy raczej kopane?
Sosny są przesadzane z innych ogrodów.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przepraszam.Wiem ze to agrowłóknina.Ja nazywam to szmatami.A wiec tak.Masz ziemie gliniastą,sypiesz w dół piasek.Woda z gliniastego podłoza zbiera sie chętniej w tym piasku.Szmaty na gliniastej wiecej szkodzą niż pomagają.Chamuja oddychanie gleby.
Sosny łatwo sie przyjmuja za młodu.2 letnie góra 3 lata.Jak żółkna tylko od środka to jest szansa że przeżyją bo albo zrzucaja igły albo reaguja na suszę.
Sosny łatwo sie przyjmuja za młodu.2 letnie góra 3 lata.Jak żółkna tylko od środka to jest szansa że przeżyją bo albo zrzucaja igły albo reaguja na suszę.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
Kupiony w pojemniku, wysadzony do dołka z ziemią do iglaków - wokoło ziemia kwaśna i gliniasta. Co mu dolega?
Asia
Nic, młoda sosenka też ma stare igły , które zrzuca jesienią jak wszystkie iglaki.Na dodatek adaptuje się do nowych warunków, więc to dodatkowy czynnik.
Witam
Ten wątek wydaje się być bardziej odpowiedni więc podepnę się tutaj.
W tym wątku opisałem problem z szkodnikami, które zaatakowały moje żywotniki zachodni. Szkodniki zdiagnozowane jako miodownice żywotnikowe. Tydzień temu opryskane Confidorem 200 SL (szczegóły w tamtym wątku). Jednak stan drzewek ulega ciągłemu pogorszeniu, jak je ratować?
(Jakby były potrzebne dokładniejsze zdjęcia to mogę zrobić nowe)
Zdjęcia zmniejszyłem. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 800x600
Adam
Ten wątek wydaje się być bardziej odpowiedni więc podepnę się tutaj.
W tym wątku opisałem problem z szkodnikami, które zaatakowały moje żywotniki zachodni. Szkodniki zdiagnozowane jako miodownice żywotnikowe. Tydzień temu opryskane Confidorem 200 SL (szczegóły w tamtym wątku). Jednak stan drzewek ulega ciągłemu pogorszeniu, jak je ratować?
(Jakby były potrzebne dokładniejsze zdjęcia to mogę zrobić nowe)
Zdjęcia zmniejszyłem. Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 800x600
Adam
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
Pierwszemu z prawej według mnie nie da się juz pomóc.
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
A nie jest już za zimno na środki układowe?
Zapytaj może w dziale "Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI", czy pyretroidy nie będą skuteczniejsze. ;)
Zapytaj może w dziale "Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI", czy pyretroidy nie będą skuteczniejsze. ;)
Zdiagnozowano miodownicę żywotnikową? Czy widać lepką substancję, którą wydzielają te mszyce? Wątpię by od czerwca, gdy zostały posadzone nagle je zaatakowały, przyczyna z reguły jest bardziej prozaiczna( szczególnie u świeżo sadzonych iglaków) niż się przypuszcza i doszukuje szkodników, lub chorób.Na moje oko jest to problem natury fizjologicznej.Wyraźnie widać, że nie domaga system korzeniowy, coś zostało źle zrobione przy sadzeniu, lub później, może zostały nieco przesuszone, potem zalane, ponadto ciemne donice są zbyt małe i szybko się nagrzewają, co szkodzi korzeniom.Na ogólnym zdjęciu widać stopniowo, że im bliżej ściany tym więcej cienia, więc zieleń jakoś jeszcze się trzyma, a temu co na słońcu się dostało.Korzenie nie domagają i roślina nie potrafiła uzupełnić wilgoci w tkankach na które padały promienie słoneczne.
Witam
Pytałem w tym wątku i otrzymałem odpowiedź 'miodownica'.
Oglądałem drzewka przez lupę i nie dopatrzyłem się (poza pająkami) żadnych żyjątek.
Co dolega iglakom? Szkodnik, choroba czy błędy w uprawie.
1. Jodła koreańska:
2. Świerk srebrny:
Proszę zmniejszać zdjęcia przed zamieszczeniem na forum.
Regulamin Część III. § 3.7
Adam
Pytałem w tym wątku i otrzymałem odpowiedź 'miodownica'.
Oglądałem drzewka przez lupę i nie dopatrzyłem się (poza pająkami) żadnych żyjątek.
Co dolega iglakom? Szkodnik, choroba czy błędy w uprawie.
1. Jodła koreańska:
2. Świerk srebrny:
Proszę zmniejszać zdjęcia przed zamieszczeniem na forum.
Regulamin Część III. § 3.7
Adam