coś zżera młodą gruszę
coś zżera młodą gruszę
Witam, jestem młodym działkowiczem.Liście młodej gruszy 2 letniej wyglądają nieciekawie.Na spodniej stronie pojawiły się jakieś dziwne wyrostki.Na wiosnę wszystkie liście były pokryte pomarańczowo żółtymi plamami.Może ktoś się spotkał z taką dolegliwością i zna sposób na leczenie drzewka.Pozdrawiam.
Pasjonat
Re: coś zżera młodą gruszę
Rdza gruszy. Nie panikuj, to nie jest taka straszna choroba mimo, że te wyrostki strasznie wyglądają. Świetnie radzi sobie z tym Score 250 EC.
Chore liście spal, pryskaj SCORE na wiosnę tuż po pojawieniu się pierwszych objawów(u Ciebie lub w okolicy). U mnie to wypadło w lipcu Oczywiście możesz pryskać prewencyjnie wcześniej, ale mojej gruszy interwencyjny oprysk pomógł.
Chore liście spal, pryskaj SCORE na wiosnę tuż po pojawieniu się pierwszych objawów(u Ciebie lub w okolicy). U mnie to wypadło w lipcu Oczywiście możesz pryskać prewencyjnie wcześniej, ale mojej gruszy interwencyjny oprysk pomógł.
Re: coś zżera młodą gruszę
Ja wywaliłem gruszę,bo oprysk nie pomógł,a w pewnym momencie podkładka zaczęła wybijać,a roślina szlachetna uschła.