Storczyki Maczka
Re: Storczyki Maczka
Maczku, nie znam się na uprawie Dracul i jestem ciekawa w drugą stronę niż Ty - czy jest podobieństwo w uprawie z masdevalliami ?
Ta fotka jest bezkonkurencyjna:
Prawdziwie zimowe futerko i to w moim ulubionym kolorze
A Vandowate, Phal venosa...cóż, pozostaje mi podziwiać i często tu zaglądać
Ta fotka jest bezkonkurencyjna:
Prawdziwie zimowe futerko i to w moim ulubionym kolorze
A Vandowate, Phal venosa...cóż, pozostaje mi podziwiać i często tu zaglądać
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Jestem u Ciebie pierwszy raz.Masz fantastyczne storczyki, a Dracula jest cudowna.
Gratuluję pięknotek Wandeczek, czy zakwitły Ci kiedyś wszystkie razem?
To byłby wspaniały widok.
Gratuluję pięknotek Wandeczek, czy zakwitły Ci kiedyś wszystkie razem?
To byłby wspaniały widok.
Piękności nam zaprezentowałeś:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękne kwitnienia pokazujesz, vascostylis Thai Sky, Vanda Sansai Blue śliczne i do tego mój ulubiony kolor. Venosa też śliczna, taka ociekająca woskiem. Mam pytanie czy Vascostylis jest trudny w uprawie? Z masdevaliami na pewno sobie poradzisz, przecież dracule rosną i kwitną u Ciebie bez problemu.
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wszystkie są urocze! ale venosa ....
Pozdrawiam Małgorzatka
Niektóre z moich storczyków ...
Te Vandowate bardzo piękne kwitnienia, chętnie przeczytam wskazówki do uprawy Vascostylisa, pozostałe fotki okazów powalające
Maczku masz piękne kwiaty ,dosłownie oczu nie idzie oderwać od Twojego wątku Ja od lutego jestem szczęśliwie uzależniona i jak będę podglądać takich jak Ty to szybko mi to nie przejdzie :P
Pozdrawiam Beata
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Maczku cudowne vandy
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja tutaj, jak zawsze, gy wchodzę, oniemiałam z wrażenia...
Vascostyllis - ma piękne kwiaty, a jakże inne w kształcie od hybryd Vand
Gratuluję zakupu pierwszej masdevallii. Choroba postępuje...
Vascostyllis - ma piękne kwiaty, a jakże inne w kształcie od hybryd Vand
Gratuluję zakupu pierwszej masdevallii. Choroba postępuje...
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Witaj Nie wiem jak to jest ale moje rośliny próbują dogonić Twoje Kwitnie mi vanda Robert's Delight 'Red' i też nie wyczuwam żadnego zapachu, teraz rozkwitł mi phal. deliciosa i też dokupiłam masdevallie Miałam jedną a mam trzy... Trochę mnie zamuciłeś,że phal. deliciosa tak krótko trzyma kwiatki. Ciekawa jestem jak będzie u mnie choć teraz może nie utrzymać zbyt długo bo trochę go przesuszyłam - zachorowałam na wyjeździe i niestety mój powrót opóźnił się o tydzień ale już rozwija następne pączki więc będzie " do biegu... gotowi... start"
Asiu (Art), sam jestem ciekaw jak różna jest ich uprawa i czy mi się uda utrzymać przy życiu Masdevallie.
Ewo (eva-), witaj w moim wątku. Dziękuję za miłe słowa pod adresem roślin. Vandy były kupowane w róznych terminach i od różnych dostawców. Dlatego nie kwitną wszystkie naraz, ale może kiedyś uda mi się je tak poprowadzić aby zakwitły większością, jak u Doroty (dorotakol).
Patrycjo (Filigranowa27), witaj w moim wątku. Zapraszam ponownie.
Kasiu (kasia74),Kasiu (kasialb1), Vascostylis nie jest trudny w uprawie. Ja swojego trzymam w Orchidbox-ie i z tego co pamiętam to już chyba 2 raz kwitnie w tym roku. W Orchidbox-ie ma dość wysoką wilgotność dzięki jonizatorowi i wodzie znajdujące się w pojemniku. Jeśli chodzi o podlewanie, to nie jest moczony jak inne Vandy w wodzie tylko codziennie zraszane są korzenie. Co 3 zraszanie dodaję nawozu w proporcji 1/2 tego co jest zalecane przez producenta.
Gosiu (nina1611), dziękuję i zapraszam ponownie.
Beato (Becia37), witaj pośród Nas. Wszystko zaczyna się właśnie od podglądania kolekcji storczyków u innych, a potem to już ciężko się wyleczyć z tej "choroby".
Asiu (mis20), dziękuję w imieniu vandowatych. Jeszcze kilka vandowatych ma pędy, także niedługo pochwalę się następnymi.
Justyno (justus27), masz rację choroba postępuje. Zobaczymy do czego ona doprowadzi.
Gosiu (Merghen), faktycznie Phalaenopsis decumbens/deliciosa nie należy do długodystansowców, jeśli chodzi o kwitnienie. U mnie kwiat utrzymał sie ponad dwa tygodnie i momentalnie opadł. Taki jest chyba urok tych storczyków. Trzymam kciuki za Twojego Phal. deliciosa.
Mała aktualizacja kwitnień:
Phalaenopsis decumbens/deliciosa (synonim Kingidium deliciosum), w porównaniu do Kingidium deliciosum var. hookerianum to ten ma prążki na górnych płatkach kwiatu oraz liście ma gładkie i sztywne. Kingidium deliciosum var. hookerianum miał liście miękkie i pofalowane na krawędziach.
Cymbidium NN, które kupiłem w zeszłym roku na wyprzedaży w markecie.
Ewo (eva-), witaj w moim wątku. Dziękuję za miłe słowa pod adresem roślin. Vandy były kupowane w róznych terminach i od różnych dostawców. Dlatego nie kwitną wszystkie naraz, ale może kiedyś uda mi się je tak poprowadzić aby zakwitły większością, jak u Doroty (dorotakol).
Patrycjo (Filigranowa27), witaj w moim wątku. Zapraszam ponownie.
Kasiu (kasia74),Kasiu (kasialb1), Vascostylis nie jest trudny w uprawie. Ja swojego trzymam w Orchidbox-ie i z tego co pamiętam to już chyba 2 raz kwitnie w tym roku. W Orchidbox-ie ma dość wysoką wilgotność dzięki jonizatorowi i wodzie znajdujące się w pojemniku. Jeśli chodzi o podlewanie, to nie jest moczony jak inne Vandy w wodzie tylko codziennie zraszane są korzenie. Co 3 zraszanie dodaję nawozu w proporcji 1/2 tego co jest zalecane przez producenta.
Gosiu (nina1611), dziękuję i zapraszam ponownie.
Beato (Becia37), witaj pośród Nas. Wszystko zaczyna się właśnie od podglądania kolekcji storczyków u innych, a potem to już ciężko się wyleczyć z tej "choroby".
Asiu (mis20), dziękuję w imieniu vandowatych. Jeszcze kilka vandowatych ma pędy, także niedługo pochwalę się następnymi.
Justyno (justus27), masz rację choroba postępuje. Zobaczymy do czego ona doprowadzi.
Gosiu (Merghen), faktycznie Phalaenopsis decumbens/deliciosa nie należy do długodystansowców, jeśli chodzi o kwitnienie. U mnie kwiat utrzymał sie ponad dwa tygodnie i momentalnie opadł. Taki jest chyba urok tych storczyków. Trzymam kciuki za Twojego Phal. deliciosa.
Mała aktualizacja kwitnień:
Phalaenopsis decumbens/deliciosa (synonim Kingidium deliciosum), w porównaniu do Kingidium deliciosum var. hookerianum to ten ma prążki na górnych płatkach kwiatu oraz liście ma gładkie i sztywne. Kingidium deliciosum var. hookerianum miał liście miękkie i pofalowane na krawędziach.
Cymbidium NN, które kupiłem w zeszłym roku na wyprzedaży w markecie.
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Śliczne cymbidium, szkoda ze takie trudne w uprawie i takie wielkie.
- nina1611
- 500p
- Od: 27 mar 2011, o 13:11
Piękny Phalaenopsis decumbens/deliciosa !!! niezwykle maleńkie kwiatuszki na moim kwiatuszki utrzymały się ok. 8 dni
Pozdrawiam Małgorzatka