Sposoby na anemię..
- Alania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sposoby na anemię..
Przeszłam 4 miesiące temu bardzo silną anemię. Niestety hemoglobina spadła mi poniżej 6. Skończyło się szpitalem i 2-tygodniową serią bardzo bolesnych zastrzyków żelaza Ferrum - ślady po nich zostały do dzisiaj. W przyspieszeniu leczenia bardzo pomogły: żółtka ze swojskich jajek, dużo zielonej pietruszki, wątróbka drobiowa, barszcz, sok z czerwonych buraków, sok z aronii i czarnej porzeczki. Wbrew pozorom nawet szpinak nie zawiera takiej ilosci żelaza jak zielona pietruszka. Sok z pokrzyw jest doskonały na anemię - jeśli masz mozliwość, to koniecznie spróbuj. Z anemią trzeba uważać - lubi się wracać 

Żelazo brałam 2 lata temu. Nie pamiętam jakie, ale wyniki generalnie się polepszyły.
Od tamtej pory nie robiłam badań krwi, dopiero w tamtym tygodniu. Ogólnie mam słabawe wyniki, więc mój lekarz zalecił mi brać kompleks witamin dla kobiet w ciąży.
No, ale wiadomo, że odpowiednia dieta to podstawa ;)
Od tamtej pory nie robiłam badań krwi, dopiero w tamtym tygodniu. Ogólnie mam słabawe wyniki, więc mój lekarz zalecił mi brać kompleks witamin dla kobiet w ciąży.
No, ale wiadomo, że odpowiednia dieta to podstawa ;)
Wątróbka i szpinak to rzeczy dla mnie niejadalne
Muszę coś innego wymyślić...

Czy kolendra ma trochę takich właściwości jak natka pietruszki (w sensie wspomagania krwi ;))?
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do anemii ,to nie każda jest zwykłym błędem dietetycznym, o tym trzeba pamiętać. Złe wyniki morfologii pomimo odpowiedniej diety lub stosowania preparatów żelaza wymaga jednak dalszej diagnostyki.
Pamiętajcie też o pokarmach zawierających witaminę C bo wtedy takie leczenie ma sens. Więc zapijajmy wątróbkę sokiem z aronii
Choć ja osobiście wolałabym zastrzyki niż wątróbkę, której po prostu nie tknę 
Pamiętajcie też o pokarmach zawierających witaminę C bo wtedy takie leczenie ma sens. Więc zapijajmy wątróbkę sokiem z aronii

- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Alicjo, a miałaś kiedyś zastrzyki żelaza? Chyba nie (na szczęście), dlatego wydają Ci się lepsze od wątróbki 
Masz natomiast wielką rację i jest to cenna uwaga, że należy produkty bogate w żelazo wspomagac wit.C.

Masz natomiast wielką rację i jest to cenna uwaga, że należy produkty bogate w żelazo wspomagac wit.C.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 wrz 2011, o 13:59
Okej dieta dietą a co powiecie o suplementach? Polecacie coś konkretnego?? ktoś wspomniał o Chelaferr, czym różni się to żelazo od innych??
-
- 200p
- Od: 28 mar 2009, o 10:20
Oj miałam. Ale wątróbka jest dla obrzydliwa sama w sobievertigo pisze:Alicjo, a miałaś kiedyś zastrzyki żelaza? Chyba nie (na szczęście), dlatego wydają Ci się lepsze od wątróbki

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Historia z okresu tuż po 1918 roku.
Moja babcia jak uciekła z Rosji sowieckiej do Polski, to dotarła do Warszawy całkowicie wycieńczona. Lekarz, jakaś sława medyczna kazał jej jeść jabłka w których wczesnej wbite przez 2 dni były gwoździe. Te gwoździe musiały być z żelaza, od kowala, a nie stalowe.
Ponoć tak w tych czasach uzupełniano żelazo w organizmie. Babcia dożyła sędziwego wieku.
A tak na marginesie, to tania metoda, bez zastrzyków, bez kosztownych leków itd.
Ciekawe jak dzisiejsi medycy skomentowaliby to zalecenie .
Moja babcia jak uciekła z Rosji sowieckiej do Polski, to dotarła do Warszawy całkowicie wycieńczona. Lekarz, jakaś sława medyczna kazał jej jeść jabłka w których wczesnej wbite przez 2 dni były gwoździe. Te gwoździe musiały być z żelaza, od kowala, a nie stalowe.
Ponoć tak w tych czasach uzupełniano żelazo w organizmie. Babcia dożyła sędziwego wieku.
A tak na marginesie, to tania metoda, bez zastrzyków, bez kosztownych leków itd.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Hmmm...chyba wolę wcinać fasolę, soczewicę i natkę pietruszki ;)
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
Rzeczywiście ciekawe.
Nie zdziwiłbym się gdyby metoda ta była skuteczna.
Nie jestem chemikiem, na pewno wielu z Państwa tak. Rodzi się pytanie , jak kwas zachowuje się z metalem, z żelazem , co powstanie , czy związki szkodliwe ? ....czy może łatwiej przyswajalne. gdyż częściowo są połączone z łatwo przyswajalnymi substancjami z jabłka..
Przyznam , że nie mam pojęcia, a temat / metoda na pierwszy "rzut oka" bez sensu może okazać się skuteczną a może ... hitem 2011 r
...nigdy nie wiadomo
.... gwóźdź w jabłku polecany przez lekarzy XXI wieku.... chyba mało realne ale nie warto nigdy odrzucać pomysłu bez analizy
Nie zdziwiłbym się gdyby metoda ta była skuteczna.
Nie jestem chemikiem, na pewno wielu z Państwa tak. Rodzi się pytanie , jak kwas zachowuje się z metalem, z żelazem , co powstanie , czy związki szkodliwe ? ....czy może łatwiej przyswajalne. gdyż częściowo są połączone z łatwo przyswajalnymi substancjami z jabłka..
Przyznam , że nie mam pojęcia, a temat / metoda na pierwszy "rzut oka" bez sensu może okazać się skuteczną a może ... hitem 2011 r

...nigdy nie wiadomo
.... gwóźdź w jabłku polecany przez lekarzy XXI wieku.... chyba mało realne ale nie warto nigdy odrzucać pomysłu bez analizy

krzysztofkhn rzeczywiście na necie można znaleźć tą metodę leczenia anemi, jako skuteczną.
I polecają ją ponoć nawet lekarze, gdy środki farmakologiczne zawodzą.
Więc chyba coś w tym jest. Prababcina apteczka wraca do łask
.
I polecają ją ponoć nawet lekarze, gdy środki farmakologiczne zawodzą.
Więc chyba coś w tym jest. Prababcina apteczka wraca do łask

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Z tego co jeszcze z opowiadania pamiętam, to babcia była leczona tą metodą kilka miesięcy. Ponadto rano musiała zjeść masło z bułką. Nie, bułkę z masłem.
Te metody okazały się być skuteczne w tamtych trudnych czasach. Może dzisiaj, po ich przebadaniu, warto by do tej metody powrócić.
Ciekawe jak na takie dictum zareagują koncerny farmaceutyczne ?
Te metody okazały się być skuteczne w tamtych trudnych czasach. Może dzisiaj, po ich przebadaniu, warto by do tej metody powrócić.
Ciekawe jak na takie dictum zareagują koncerny farmaceutyczne ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Tak, o maśle z bułką też gdzieś czytałam
.
Może za jakiś czas zrobią to wszystko w pigułce

Może za jakiś czas zrobią to wszystko w pigułce

- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Też o takim sposobie czytałam, i przytaczałam go już tutajkrzysztofkhn pisze:Historia z okresu tuż po 1918 roku.

Pozdrawiam - BabajAGA