Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
kwiatuch
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 wrz 2011, o 12:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wysiew

Post »

Najprędzej znajdziesz w hurtowni. Polecam osram bo tam mają jedne z najtańszych.
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08

Post »

Myślę, że w dobrze zaopatrzonych sklepach zoologicznych też można by było dostać takie lampy/świetlówki, ale już niekoniecznie najtańsze
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Gumloke
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 paź 2011, o 16:44

Post »

:wit
Dzięki za pomoc będe dodawał zdjęcia jak coś się będzie działo.

Pozdrawiam

hey
A wiecie na jakiej stronie mozna kupic nasiona ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=48006" onclick="window.open(this.href);return false; - Moje kaktusy
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli chodzi o Polskę to jest dość małe pole do popisu i zależy jakie rośliny (nasiona) chcesz nabyć, jednym z takich miejsc jest All.g.o, drugim miejscem, którego dostałem link od Tomka (blabla) to bank nasion PTMK, jeżeli nie jesteś zrzeszony w PTMK (tak jak ja) to najlepiej będzie jeżeli o ten link poprosisz kogoś zrzeszonego np. Tomka (według mnie tak będzie najlepiej), pisałem już dwa razy do Warszawskiego oddziału PTMK w sprawie nasion (mają taką zakładkę na swojej stronie), ale nie dostałem odpowiedzi, są też zagraniczne "sklepy" z nasionami i jest tam naprawdę sporo w ofercie, ja osobiście tylko przeglądałem je bo ogranicza mnie przy takich zakupach znajomość języka :oops: i brak możliwości zapłacenia za takie zakupy w walucie (chociaż może to akurat nie taki wielki problem) jak i obawa że zamówię zapłacę i nie dostanę przesyłki (ale to tylko moja obawa spowodowana tym, że nigdy nie kupowałem niczego z zagranicy). Może jeżeli się zdecydujesz na zakupy z zagranicy to mógłbym się wtedy "podpiąć" pod to zamówienie i można wtedy podzielić się kosztami przesyłki
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Od 1999 roku zamawiam nasiona z zagranicy. I wcale zbyt wielu języków nie znam. Wystarczy jedno zdanie w języku ojczystym Szekspira by załatwić zamówienie. A zapłacić można gotówką przesłaną listem poleconym. Dobrze zabezpieczona przesyłka kosztuje mniej niż przelew bankowy i dociera bez problemu do sprzedawcy. Łącznie zrealizowałem około 30 zamówień i tylko raz jedna z nich do mnie nie dotarła. Sprzedawca był na tyle uczciwy, że wysłał mi moje zamówienie jeszcze raz gratis.
Jeśli ktoś jest zainteresowany nasionami to najprawdopodobniej będę w tym roku zamawiał nasiona z SuccSeed'u. Można się pode mnie podpiąć. Zamawiać będę, gdy pojawi się nowa oferta.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Gumloke
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W Polsce jest bardzo mały wybór nasion :( a przede wszystkiim są strasznie drogie
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=48006" onclick="window.open(this.href);return false; - Moje kaktusy
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W takim razie ja będę miał to na uwadze, zobaczę jak to będzie (mimo wszystko finansowo musi być u mnie w miarę dobrze, wtedy będzie można myśleć), na razie trochę nasion rodzaju Thelocactus zakupiłem z BN PTMK
Mariusz "Chaveiro"
Gumloke
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

:wit Witam wszystkich
Troche odbiegne od tematu wysiewu :). A mianowicie mam problem z opuncją. Kupiłem ją od pewnego sprzedawcy. Pojawiła się na niej brzydka brązowo-żółta plama. Proszę o pomoc. Zdjęcie znajduje się na tej stronie: http://img811.imageshack.us/img811/3581/img0636u.jpg
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wygląda to na problem z przędziorkiem. Można spróbować użyć chemii o nazwie Talstar. Powinno pomóc. Oczywiście ta plama już nie zniknie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Gumloke
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Czy mam się bać że przedziorek zacznie się rozprzestrzeniać ?
Chory człon usunołem ale na kaktusie są jeszcze małe plamki tego koloru.
Dzięki i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Przędziorek to owad, który jest praktycznie wszędzie. Problem jest wtedy, gdy na kaktusach stworzy się mu odpowiednie warunki do rozwoju. A on lubi ciepłe i suche powietrze. Zatem jeśli ma się suche powietrze (zwłaszcza zimą) to trzeba profilaktycznie raz na jakiś czas spryskać roślinki czymś przeciw przędziorkowi. I to wszystko. Usuwanie uszkodzonych przez przędziorka pędów czy całych roślin nie ma większego sensu, bo to w niczym nie pomoże.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Gumloke
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za pomoc ;:180
A co byś polecił na oparzenia. Bo ostatnio w szklarni było dość gorąco bo zapomniałem jej otworzyć i opuncje "sflaczały" a jeden kaktus zrobił się brązowy. Przestawiłem je na koniec pokoju jednak po tygodniu opuncje zrobiły sie troche czarne u podstawy a inyy kaktus zrobił się czarny. Na razie dałem je do cienia.Proszę o pomoc ponieważ jest to dla mnie nowa sytuacja bo nigdy mi się to nie zdarzyło.
Dzięki i Pozdrawiam
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gumloke pisze::wit
W Polsce jest bardzo mały wybór nasion :( a przede wszystkiim są strasznie drogie
Co do ilości to fakt nie ma za wiele, ale zawsze można coś znaleźć (zależy kto czego szuka) natomiast co do ceny to nie wydaje mi się żeby były jakoś bardzo drogie na ALL...O od 3,6 do ok 5,5 (w obecnej chwili gdzie euro kosztuje w granicy 4,3 zł kupując z zagranicy na to samo wychodzi różnica tylko taka, że tam jest dużo większy wybór)
Mariusz "Chaveiro"
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”