Boczniak z grzybni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x_r-t
---
Od: 30 maja 2010, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Boczniak z grzybni

Post »

Okorowałem po tym, jak soki z żywej jeszcze karpy zniszczyły mi grzybnię zaszczepioną pierwszym razem na kołkach. Doszedłem do wniosku, że okorowanie sprawi, iż soki orzecha zawierające substancję działającą niekorzystnie na prawie wszystkie rośliny w sąsiedztwie orzecha nie zniszczą mi ponownie grzybni. Po okorowaniu, wilgotna tuż pod korą karpa w bardzo krótkim czasie stała się sucha i jak widać na obrazku, grzybnia przerosła karpę i dzisiaj będzie pierwsza uczta z boczniaków.
Wcześniej nigdy nie miałem takich problemów, grzybnia zawsze za pierwszym razem się przyjmowała, więc nie korowałem klocków ani karp służących za podłoże dla boczniaków.
Odszedlem2
200p
200p
Od: 13 cze 2011, o 22:59

Post »

No orzech ma szczególnie sporo substancji exterminujące potencjalną konkurencje. Czy w liściach czy w sokach. Będę szczepił karpę wiśni mam nadzieję na takież same zbiory.
x_r-t
---

Post »

Życzę zbiorów jeszcze wyższych.
Ja świadomie wysoko ciąłem orzecha, by uzyskać jak największa masę podłoża. To, co widać na zdjęciu, ma wysokość około pół metra i średnicę około 40cm, do tego sporo korzeni w ziemi. Boczniaki będą miały zapasów na długo.
Jeżeli chodzi o orzecha, coraz bardziej się cieszę, że zdecydowałem się go wyciąć i chociaż lubię orzechy, nie posadzę już nigdy orzecha. Teraz dopiero widzę jak dużo traciłem trzymając to wielkie i rozłożyste drzewo, pod którym i wokół którego był teren niewykorzystany. Jedyną zaletą był cień w upalne dni. Teraz, w miejscu gdzie rósł orzech mam posadzone 3 grusze (na podkładkach półkarłowych), 2 czereśnie, śliwę brzoskwiniową, 9 krzewów borówki amerykańskiej, 4 jagody kamczackiej i świdośliwę. Wszystko to na przestrzeni pod rozłożystą koroną wyciętego drzewa i w najbliższej jego okolicy, nie dalej jednak niż 1,5m niż rzut zarysu korony na ziemię.
Odszedlem2
200p
200p
Od: 13 cze 2011, o 22:59

Post »

Kurcze, Ja mam jedną wysoką jabłonkę "kożucha" typowo zimowa i sobie ją cenię. Jak piszesz fajno mieć trochę cienia w ogrodzie. Jednak orzech to jak pisałem prędzej exterminacja konkurencji, nic pod nim nie rośnie bo w liściach które spadają pod niego są toksyny które konkurencje eliminują.
Moja mama ma takiego orzecha włoskiego Monstera (nasiona nie obejmiesz w dłoni) kombinowałem coby takiego nie zasadzić a pod nim altanę zrobić.
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

temat bardzo ciekawy - zaznaczam :wit :wit
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jestem tu nowy - ale mam pytanko. Skoro tyle się mówi o parowaniu sieczki celem jej dezynfekcji to może po prostu prościej użyć brykietu zrobionego ze słomy? Podczas produkcji takiego brykietu ze słomy temperatura zawsze przekracza 100'C, zaś po powierzchni osiąga 180'C. Brykiet ma dużą gęstość, większą niż suche drewno czyli powyżej 1kg/dm3. Po wrzuceniu do wiaderka z wodą kostki brykietu ze słomy 1kg - po pierwsze zatonie, bo jest cięższy od wody. Ale zacznie chłonąć wodę i po chwili wypełni całe wiaderko wilgotna sieczka, oraz dodatkowo - sterylna. Kolejny pomysł - w marketach można kupić brykiet kominkowy typu kostka RUF. Jeśli jest zrobiony z dębu - może także byłby dobry, i także sterylny? Po polaniu wodą wchłania ją błyskawicznie.

Nie mam doświadczeń, ale jako nowy potencjalnie zainteresowany rzucę trochę świeżych pomysłów.
No bo skąd ktoś, kto chce mieć frajdę ma zdobyć kostkę czy też balot słomy, posieczkować go, potem wysterylizować. Musi mieć starą wannę, albo narobić bałaganu w łazience i narazić się całej rodzinie.

Jeśli ktoś będzie zainteresowany sieczką słomy w postaci brykietu - mogę wysłać. 1kg kawałek o wymiarach 10 x 10 x 10cm - ma wilgotność poniżej 10%, zaś 5-7 kg odpowiada kostce słomy takiej od rolnika. No i nie trzeba parować, tylko zwilżać, objętość po zwilżeniu zwiększy się ok. 10x.
x_r-t
---

Post »

W grę mogłyby wchodzić baloty o większej masie niż 1kg. Do uprawy na drewnie zaleca się kołki o średnicy do 25 cm i długości 1,5 m.
Tutaj: http://www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/Ogr ... iombra.pdf artykuł o plonowaniu boczniaka w zależności od masy podłoża.

Zaraz na początku napisano, że worki do uprawy boczniaka powinny mieć szerokość 30 - 40 cm.
loginal
200p
200p

Post »

Polecam moje rozwiązanie, czasem amator własnych boczniaków może mieć problem z pozyskaniem pieńków. Ja mieszkam we własnym domu dopiero 8 lat, nie mam więc drzew przeznaczonych do likwidacji, może za 10-15 lat.
Polecam: wycieczkę do marketu budowlanego, zakup brykietu kominkowego typu kostka RUF z trocin liściastych (najczęściej jest on produkowany z buka). Wycieczka nr2 - market spożywczy w celu pozyskania dużego, mocnego kartonu (np. po warzywach).

Po powrocie do domu wyścielamy karton dużym wokiem polietylenowym, luźno układamy zakupione kostki brykietu wewnątrz, polewamy 8l przegotowanej i wystudzonej wody. Trocin nie trzeba pasteryzować, bo w procesie produkcji brykietu zostały już doskonale wyjałowione wysoką temperaturą. Trzeba uważać, brykiet błyskawicznie puchnie i wypełnia karton, czasem może go nawet odkształcić. Uzyskujemy 18 kilogramową dużą kostkę, gotową do zaszczepienia grzybnią. Dobierając karton - musi być jak najmocniejszy. Koszt zakupu brykietu - 8 - 10 zł za 10kg zgrzewkę.
Obrazek
x_r-t
---

Post »

Pytanie zasadnicze - czy w procesie produkcji brykietów stosuje się kleje lub inne substancje chemiczne, które mogą być szkodliwe dla zdrowia? Co innego produkcja opału, a czym innym jest produkcja podłoża dla uprawy.
loginal
200p
200p

Post »

zupełnie niczego się nie dodaje
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ciekawa alternatywa, czekam na wyniki tego eksperymentu :wink:

Nasunęła mi się taka wątpliwość - brykiet może i jest sterylny zanim opuści fabrykę, jednak po drodze i w trakcie magazynowania może jakieś wszędobylskie zarodniki "złapać". Może lepiej byłoby polać go wrzątkiem.
Nie wiem tylko, czy przy produkcji boczniaka jest potrzebna aż taka 100% sterylność.
Pozdrawiam, Maciek.
loginal
200p
200p

Post »

Info dla Maćka. Technologia produkcji brykietu jest mi bliska z powodów zawodowych. Twoje obawy może i miałyby uzasadnienie ale w lecie. Wówczas producenci produkują ,,na magazyn" czyli brykiet może długo leżakować zanim trafi do marketu i do klienta. Co innego w zimie, cała produkcja natychmiast trafia na sprzedaż, zaś niższe temperatury niemal wykluczają skażenie podłoża.

Niestety, nie można użyć wrzątku bo ideą jest prostota pomysłu, zaś worek polietylenowy nie przeżyje kontaktu z wrzątkiem (PE topi się w temp. 90'C).

Ciekawą alternatywą podłoża może też być pelet, o ile jest produkowany z trocin liściastych, lub z sieczki słomiastej. Najczęściej do produkcji peletu dodaje się 5-10% otrąb w celu lepszego wiązania. Taki pelet ma wilgotność ok. 10%, gęstość nasypową ok. 700kg/m3, wystarczy policzyć potrzebną ilość peletu, wody, nasypać do worka, wlać odpowiednią ilość wody i natychmiast zamknąć w bardzo grubym kartonie (błyskawicznie pęcznieje i przybiera kształt kartonu zaś wilgotność wyrównuje się w całej objętości po kilku godzinach). Otrzymujemy idealną ubitą kostkę lub walec (gdyby zamiast kartonu użyć do formowania np. rury kanalizacyjnej PVC).

Wynik eksperymentu - już wkrótce wraz z fotografiami. 3 dni temu zaszczepiłem boczniakiem ostrygowatym jedną porcję z brykietu (3,33kg z 4 kostek z marketu, po dodaniu wody mam elegancką kostkę 5,99kg). Dziś widzę że grzybnia się przyjęła i zaczęła przerastać podłoże.
x_r-t
---

Post »

Jakie wymiary ma kostka sucha, a jakie po namoczeniu? Pytam, bo zastanawiam się nad włożeniem kostki do worka foliowego. Tak samo, jak przy uprawie na balocie ze słomy. Chodzi o to, że folia zabezpiecza przed nadmiernym wysychaniem podłoża. Chciałbym poeksperymentować dokładnie tak samo, jak to robiłem do tej pory. W worku robię otwory, w okolicach których mają wyrosnąć boczniaki, worki wypełniam nawilżonym podłożem przemieszanym z grzybnią i umieszczam w pomieszczeniu o odpowiedniej temperaturze.
Przypominam, że boczniaki, jak sama nazwa wskazuje, rosną głównie na bokach balotów, a nie tak, jak pieczarki, stąd ważne jest, by zagrzybione podłoże umieścić w workach foliowych, a całość miała odpowiednie gabaryty - wcześniej podałem link do publikacji, w której podano optymalne wymiary balotu dla uprawy boczniaka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”