Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1
Witam,
3 tygodnie temu zasadziłem sporą ilość tuj szmaragd. Krzewy były wcześniej hodowane w doniczkach 3 l, jedna przy drugiej na powierzchni kilku metrów kwadratowych. W momencie sadzenia zauważyłem że tuje są suche od strony korzeni. Wysuszone części usunąłem ręcznie. Tuje są podlewane 2-3 razy w tygodniu, jednak proces schnięcia nie ustępuje. Proszę o poradę czy tak znoszą przyjmowanie się do gruntu ? Czy może jest to jakaś choroba grzybowa - lato było dosyć deszczowe ? Niżej załączam zdjęcia.
3 tygodnie temu zasadziłem sporą ilość tuj szmaragd. Krzewy były wcześniej hodowane w doniczkach 3 l, jedna przy drugiej na powierzchni kilku metrów kwadratowych. W momencie sadzenia zauważyłem że tuje są suche od strony korzeni. Wysuszone części usunąłem ręcznie. Tuje są podlewane 2-3 razy w tygodniu, jednak proces schnięcia nie ustępuje. Proszę o poradę czy tak znoszą przyjmowanie się do gruntu ? Czy może jest to jakaś choroba grzybowa - lato było dosyć deszczowe ? Niżej załączam zdjęcia.
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: tuje szmaragd - schną po posadzeniu
Choroby nie widac.Fizjologia Siedzi w doniczce,wie ze nie utrzyma tego w zimie wiec sie pozbywa.Trochę potrwa aż do czasy gdy sie dobrze wgryzie w glebe to odzyje.Niestety łysawe pozostanie.Aby temu zaradzic mozna posadzic żywotniki głębiej nawet 5 cm chociaż sam sadziłem i 20 i żyją .Nie sa cięte wiec moze byc problem z uzyskaniem ładnej zywej zielonej ściany
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale te tuje są posadzone bez doniczek...
Napewo, nie bez znaczenia jest susza, jaka teraz panuje - to nie najlepszy okres na wsadzanie żywotników (czy w ogóle krzewów i drzew). Ale skoro już siedzą w ziemi to musisz dostarczyć im wilgoci, ale staraj się nie lać wody na gałązki. Nie piszesz nic o podłożu jakie przygotowaleś... może tu tkwi też jakiś problem...
Czy przed sadzeniem namoczyłeś bryłe korzeniowa tujek, w wodzie ?
Napewo, nie bez znaczenia jest susza, jaka teraz panuje - to nie najlepszy okres na wsadzanie żywotników (czy w ogóle krzewów i drzew). Ale skoro już siedzą w ziemi to musisz dostarczyć im wilgoci, ale staraj się nie lać wody na gałązki. Nie piszesz nic o podłożu jakie przygotowaleś... może tu tkwi też jakiś problem...
Czy przed sadzeniem namoczyłeś bryłe korzeniowa tujek, w wodzie ?
- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale za długo siedziały w tych doniczkach
"Najpierw Cię ignorują. Potem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą walczą. Później wygrywasz." Mahatma Ghandi
Re: Tuje żywotniki brązowieją
Witam, moje thuje szmaragd mają bardzo dużo uschniętych gałązek w środku. Część z nich opada ale większość zostaje. Czy oczyszczać je z tych zaschniętych części czy pozostawić tak jak jest ?
dziękuję
dziękuję
Kiedyś opadną same ale jak ci to przeszkadza to możesz oczyścić . Najlepiej to nie zaglądaj do środka i problem z głowy .
Czasem psy i koty mogą podsikać tuje. Marny jest wtedy ich los.
- jolaogrodniczek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2010, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tuje Szmaragd brązowieją...
Na niektórych tujach szmaragd pojawiły się właśnie bardzo mocne zbrązowienia - patrz na dołączone fotografie. Czy to jest normalne o tej porze roku, czy też jest to objaw jakiejś choroby? A może jakieś zwiarzątko?...
Nie wiem, czy mam się tym martwić, czy też poczekać na wiosnę? Proszę o radę
Pozdrawiam wszystkich ogrodników i czekam na wsparcie Jola
Nie wiem, czy mam się tym martwić, czy też poczekać na wiosnę? Proszę o radę
Pozdrawiam wszystkich ogrodników i czekam na wsparcie Jola
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę wspaniałych roślin
Początkujący ogrodnik Jola
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Re: Tuje szmaragd brązowieją...
Moim zdaniem obsikane przez psa!
(Przeniosłam Twój wątek do odpowiedniego działu)
(Przeniosłam Twój wątek do odpowiedniego działu)
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- jolaogrodniczek
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 cze 2010, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale ja nie mam psa Jedynie po mojej działce latają bezpańskie koty
Pozdrawiam wszystkich serdecznie, życzę wspaniałych roślin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Nie jest ważne czy Ty masz psa, ważne jest czy jakikolwiek pies ma dostęp do Twojej tui.jolaogrodniczek pisze:Ale ja nie mam psa Jedynie po mojej działce latają bezpańskie koty