Zielistka problemy z liśćmi
Zielistka problemy z liśćmi
Mam w domu od 3 tyg. zielistkę, podobno lubi wilgoć więc ma wilgotno (uważam na to żeby nie przelać rosliny) ale brązowieją jej końcówki listków. Jaka może byc przyczyna? Stoi ponad 1m od okna wschodniego, nie padają na nią promienie słoneczne.
Witam
Z doświadczenia wiem, że Zielistka ma brązowe końcówki przez zbyt suche powietrze i zbyd dużą temperaturę. Teraz u mnie wisiała nad TV (którego się pozbyłem) i brązowiały jej końcówki. Trzeba często spryskiwać.
Podłącze się żeby nie zaczynać nowego tematu, bo nie mogłem znaleść - Moja zielistka się nie rozmnaża! Nie chce wypuścić kwiatków, ani pędów z młodymi roślinkami - czy to może być wina zbyt dużej doniczki? Może musi mieć ściśnięte korzenie?? Jest już dość spora, kupiłem dwie małe roslinki i wsadziłem do sporej doniczki trójkątnej, teraz już urosła, ale nie kwitnie nadal...
Pozdrawiam.
Z doświadczenia wiem, że Zielistka ma brązowe końcówki przez zbyt suche powietrze i zbyd dużą temperaturę. Teraz u mnie wisiała nad TV (którego się pozbyłem) i brązowiały jej końcówki. Trzeba często spryskiwać.
Podłącze się żeby nie zaczynać nowego tematu, bo nie mogłem znaleść - Moja zielistka się nie rozmnaża! Nie chce wypuścić kwiatków, ani pędów z młodymi roślinkami - czy to może być wina zbyt dużej doniczki? Może musi mieć ściśnięte korzenie?? Jest już dość spora, kupiłem dwie małe roslinki i wsadziłem do sporej doniczki trójkątnej, teraz już urosła, ale nie kwitnie nadal...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam!
Athenko prócz spryskiwania liści wodą zastosuj nawóz dolistny. Jest on bardzo dobrym pomocnikiem w utrzymaniu liści zielistek czy skrzydłokwiatów w dobrej kondycji. Gdy go zakupisz, w takim stanie jak opisujesz kwiatka powinnaś liście wycierać nim raz na tydzień aby dostały odpowiednią dawkę nawozu. Oczywiście po tym zabiegu nie możesz go spryskiwać wodą przez dzień.
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57
Nawozić można cały rok z tym, że w zimie dużo rzadziej niż latem. W takim okresie jak teraz, gdy wszystko kończy okres wegetacji, roślinom daję "kopa" mocniejszą dawką nawozu. Powoduje to nagły szybki wzrost rośliny. Nie każdy stosuje taką metodę i ją pochwala, ale ja tak i myślę, że powinno tak "budzić" się rośliny po zimie...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zielistka
Faktycznie brązowienie i zasychanie listków zielistki spowodowane jest zbyt niską wilgotnością powietrza-tak jest chyba w twoim przypadku ale również zbyt intensywnym nasłonecznieniem oraz przesuszeniem podłoża w doniczce. W okresie X-I roślina przechodzi okres spoczynku. Należy ją wtedy mniej podlewać i dobrze jest zapewnić temperaturę 12-15C. Roślina wymaga podłoża torfowo-gliniastego z domieszką piasku, pH 5,7-6,8. Dobrze reaguje na nawożenie np. Florowitem co 2 tygodnie. Można już rozpocząć nawożenie. Powodzenia w hodowli! Przemek P.S. Dobrze jest zobaczyć doniczkę od spodu czy nie widać przerastających korzonków- wtedy roślinkę należy przesadzić do nieznacznie większej doniczki.
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Athenka. Jeśli to brązowienie końcówek liści jest tylko na kilka milimetrów, to nie masz się czym przejmować
Ogólnie zielistki to jedne z najbardziej wytrzymałych roślin doniczkowych.
Przyczyny brązowienia końcówek liści:
-za sucho
-zbyt słoneczne miejsce
-zbyt gorąco
- mechaniczne uszkodzenia
Ogólnie zielistki to jedne z najbardziej wytrzymałych roślin doniczkowych.
Przyczyny brązowienia końcówek liści:
-za sucho
-zbyt słoneczne miejsce
-zbyt gorąco
- mechaniczne uszkodzenia
AddMaster Jedna z moich zielistek też strajkuje Mam ją wiele lat i nigdy jeszcze nie puściła nie kwitła... Ani żadna z pobranych od niej młodych( z podziału bryły korzeniowej).Też zastanawia mnie czemu? Z innymi nie było takich problemów.Podłącze się żeby nie zaczynać nowego tematu, bo nie mogłem znaleść - Moja zielistka się nie rozmnaża! Nie chce wypuścić kwiatków, ani pędów z młodymi roślinkami - czy to może być wina zbyt dużej doniczki? Może musi mieć ściśnięte korzenie?? Jest już dość spora, kupiłem dwie małe roslinki i wsadziłem do sporej doniczki trójkątnej, teraz już urosła, ale nie kwitnie nadal...
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
- Zaczarowany
- 200p
- Od: 8 mar 2007, o 10:57