Ekspozycja dla róż - pergole, altany i łuki,podpory
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pergole, altany i łuki, czyli jak wyeksponować róże
Kolorystycznie rzecz biorąc, to najbardziej do Jasminy z wymienionych przez Ciebie chyba pasuje Laguna. Tylko czy tam nie będzie wtedy za tłoczno? Może zamiast trzeciej róży zajmujący mniej miejsca jakiś powojnik.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Laguna nie jest fioletowa, ale ma piękne kwiaty pasujące do Jasminy. W cieniu krat byłoby jej bardzo dobrze, ponieważ w pełnym, ostrym słońcu mdleją jej kwiaty. Jak wszystko urosnie, to powstanie bardzo romantyczny zakątek Z innych pasujących odmian polecam Ci pnącą Perennial Blue.
To akurat nie jest problem. Róże wybierałem ze względu na kwiat (kolor/kształt).Ave pisze:a różyczki przy takiej pergolce powinny być małokoczaste, a nawet bezkolcowe...
Będę je odpowiednio prowadził po boku pergoli.. i ciął bez litości jak zaczną mi za bardzo dokazywać.
Może i Clemantis byłby fajny i jego drobne kwiaty nadały by "lekkości" w środku.. muszę się zastanowić.oliwka pisze:Kolorystycznie rzecz biorąc, to najbardziej do Jasminy z wymienionych przez Ciebie chyba pasuje Laguna. Tylko czy tam nie będzie wtedy za tłoczno? Może zamiast trzeciej róży zajmujący mniej miejsca jakiś powojnik.
Lagunę już zamówiłem szybciej - i pomyślałem, że tu może być jej dobrze - ale zawsze mogę jej znaleźć inną miejscówkę.vertigo pisze:Laguna nie jest fioletowa, ale ma piękne kwiaty pasujące do Jasminy. W cieniu krat byłoby jej bardzo dobrze, ponieważ w pełnym, ostrym słońcu mdleją jej kwiaty. Jak wszystko urosnie, to powstanie bardzo romantyczny zakątek Z innych pasujących odmian polecam Ci pnącą Perennial Blue.
Co do koloru - masz rację - pogrzebałem w Google i jest ciemnoróżowa choć na tym zdjęciu (rosen-direct) wygląda jak fiolet...
Co do romantyczności - jak porośnie różami w sam raz na fotkę z Pierwszej Komunii, albo Ślub :P
PiVi
Moje Róże czyli nowe hobby.
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Piękny kolor, ale zupełnie odbiegający od rzeczywistego . Taką pnącą w fioletach, to sama bym przygarnęła
- wena
- 100p
- Od: 20 kwie 2008, o 19:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dwie propozycje podpór do róż, może się komuś przydadzą. Moim różom służą .
Jedna to odwrócony stożek wbity w ziemię dla Louse O. i clematisa księcia Charlesa, druga to "prawie" pół koła spięte na górze, mam nadzieję , że Morgengruss i clematiski w końcu sięgną czubka.
Jedna to odwrócony stożek wbity w ziemię dla Louse O. i clematisa księcia Charlesa, druga to "prawie" pół koła spięte na górze, mam nadzieję , że Morgengruss i clematiski w końcu sięgną czubka.
pozdrawiam cieplutko:)
Bogusia
Bogusia
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Zobaczcie jaką ciekawą konstrukcje ze stali można zobaczyć na ulicy Różanej w Rewalu.
Alejka została założona jesienią ubiegłego roku, zgromadzono ogromna ilość różnych odmian róż.
Na pewno potrzeba 2-3 lat żeby krzaczki rozrosły się, pomysłu można pogratulować.
Zdjęcia nie są zbyt dobrej jakości, robiłam je 4 października około godz.18 .
Dla mnie to jedna z ładniejszych podpór do róż jakie widziałam
Alejka została założona jesienią ubiegłego roku, zgromadzono ogromna ilość różnych odmian róż.
Na pewno potrzeba 2-3 lat żeby krzaczki rozrosły się, pomysłu można pogratulować.
Zdjęcia nie są zbyt dobrej jakości, robiłam je 4 października około godz.18 .
Dla mnie to jedna z ładniejszych podpór do róż jakie widziałam
Pozdrawiam Jola
- Ave
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzeczywiście jest piękna
- Dyskrecja
- Od: 22 lis 2010, o 20:01
Nie dość, że b.ciekawa podpora to jeszcze róże opisane tabliczkami, pięknie.
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Dziewczyny co do zarządu Rewala sama uważam ze takie władze to skarb i wzór do naśladowania.
Moje jesienne wakacje były pełną improwizacją, wędrowałam od wybrzeża zachodniego do środkowego i Rewal sprawił na mnie na prawdę duże wrażenie, takich ciekawych nowych inwestycji było kilka i wszystkie godne pochwał.
Tak że wielkie brawa dla władz Rewla .
Na pewno za 2 -3 lata wrócę żeby zobaczyć aleję różana w pełni rozkwitu.
Zauważyłam też ekipę kilku pań, które codziennie na innym skwerze dbały o zieleń i robiły to z dużym profesjonalizmem.
Wpadły mi w oko też ciekawe tabliczki które można polecić do skopiowania innym miastom
Moje jesienne wakacje były pełną improwizacją, wędrowałam od wybrzeża zachodniego do środkowego i Rewal sprawił na mnie na prawdę duże wrażenie, takich ciekawych nowych inwestycji było kilka i wszystkie godne pochwał.
Tak że wielkie brawa dla władz Rewla .
Na pewno za 2 -3 lata wrócę żeby zobaczyć aleję różana w pełni rozkwitu.
Zauważyłam też ekipę kilku pań, które codziennie na innym skwerze dbały o zieleń i robiły to z dużym profesjonalizmem.
Wpadły mi w oko też ciekawe tabliczki które można polecić do skopiowania innym miastom
Pozdrawiam Jola
Kochani teraz jak tak pustawo na naszych różanych rabatkach , proszę zróbcie zdjęcia Waszych przeróżnych , przepięknych PERGOLI . Szukam róznych koncepcji , nie tylko łuków, również małych i dużych , takich nad furtkami . Proszę
duduś
Cały czas planuję zaplanować kształt pergoli do róż i cały czas gnębi mnie pytanie jaki kształt pergoli do jakich róż . Bo np. są pergole " opasające" tzn. takie , w które róża jakby ma " wejść " np.
a są też takie jakby w formie płaskiej "ściany" , na której jakby róża miała się tylko oprzeć np.
, jak myślicie jak podzielić takie róże pod względem " zapotrzebowania" na pergolę ?
Jaki kształt pergoli ( otwarty czy zamknięty ) do jakich róż ? Może głupie pytanie ale coś chyba decyduje o tym czy róża się opiera na " ścianie " czy zwisa na opasającej ją pergoli?
Niestety nie jestem za dobra w komputerze więc poproszę moderatora o poprawienie tego postu żeby do zdjęć były linki . Dziękuję
a są też takie jakby w formie płaskiej "ściany" , na której jakby róża miała się tylko oprzeć np.
, jak myślicie jak podzielić takie róże pod względem " zapotrzebowania" na pergolę ?
Jaki kształt pergoli ( otwarty czy zamknięty ) do jakich róż ? Może głupie pytanie ale coś chyba decyduje o tym czy róża się opiera na " ścianie " czy zwisa na opasającej ją pergoli?
Niestety nie jestem za dobra w komputerze więc poproszę moderatora o poprawienie tego postu żeby do zdjęć były linki . Dziękuję
duduś
- JSZFRED
- Od: 1 lut 2008, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Duduś a gdzie te pergole jw. można zakupić?