Gumloke pisze:Dzięki za pomoc
A co byś polecił na oparzenia. Bo ostatnio w szklarni było dość gorąco bo zapomniałem jej otworzyć i opuncje "sflaczały" a jeden kaktus zrobił się brązowy. Przestawiłem je na koniec pokoju jednak po tygodniu opuncje zrobiły sie troche czarne u podstawy a inyy kaktus zrobił się czarny. Na razie dałem je do cienia.Proszę o pomoc ponieważ jest to dla mnie nowa sytuacja bo nigdy mi się to nie zdarzyło.
Dzięki i Pozdrawiam
Dobrze byłoby wkleić jakieś zdjęcia. Opis sugeruje jakiś krytyczny agonalny stan roślin. Generalnie na poparzenia nie ma żadnego lekarswa. Jeśli już do nich doszło to trudno. Należy tylko tak zmienić warunki uprawy, by w przyszłości problem się nie powtórzył. Pakowanie roślin do cienia nic nie daje, bo to tylko kolejne, niekorzystne dla nich warunki, które negatywnie odbiją się na ich kondycji i utrudnią rekonwalescencję.
chaveiro pisze:Gumloke pisze:
W Polsce jest bardzo mały wybór nasion
a przede wszystkiim są strasznie drogie
Co do ilości to fakt nie ma za wiele, ale zawsze można coś znaleźć (zależy kto czego szuka) natomiast co do ceny to nie wydaje mi się żeby były jakoś bardzo drogie na ALL...O od 3,6 do ok 5,5 (w obecnej chwili gdzie euro kosztuje w granicy 4,3 zł kupując z zagranicy na to samo wychodzi różnica tylko taka, że tam jest dużo większy wybór)
A zastanawiał się ktoś nad jakością takich nasion? W Polsce praktycznie nie ma dobrych kolekcji, z porządnym materiałem matecznym, który gwarantuje wysoką jakość nasion. Co z tego, że cena jest podobna jeśli później nie wiadomo co z tych nasion wykiełkuje. Firmy zagraniczne często bazują na dużej ilości dobrych kolekcji produkujących nasiona oraz współpracują z ludźmi jeżdżącymi na stanowiska naturalne. To gwarantuje ciekawą ofertę, dobrą jakość nasion (kiełkowalność) oraz zgodność z nazwami.