Nasze Najlepsze Przepisy - DESERY, CIASTA i INNE WYPIEKI
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Posty: 8487
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
11. KEKS Z NIESPODZIANKĄ
Potrzeba przede wszystkim 1 bombonierkę z czekoladkami mlecznymi.
20dkg masła utrzeć z 15dkg cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Ucierając wbić 4 jajka a na koniec połączyć z 15 dkg jogurtu naturalnego. Otrzymaną masę wymieszać z 40dkg mąki, 1 op. proszku do pieczenia i 1 op. budyniu waniliowego.
Do nasmarowanej tłuszczem formy o długości ok.30cm nałożyć 1/3 ciasta, wsypać połowę czekoladek, następnie nałożyć połowę z pozostałego ciasta, wysypać resztę czekoladek i na koniec dać ostatnią warstwę ciasta. Piec 50-60 min w tem. 175st. Wierzch (po wystudzeniu ciasta) polać gotową polewą czekoladową.
;:8 ;:8 ;:8
Potrzeba przede wszystkim 1 bombonierkę z czekoladkami mlecznymi.
20dkg masła utrzeć z 15dkg cukru, 1 torebką cukru waniliowego i szczyptą soli. Ucierając wbić 4 jajka a na koniec połączyć z 15 dkg jogurtu naturalnego. Otrzymaną masę wymieszać z 40dkg mąki, 1 op. proszku do pieczenia i 1 op. budyniu waniliowego.
Do nasmarowanej tłuszczem formy o długości ok.30cm nałożyć 1/3 ciasta, wsypać połowę czekoladek, następnie nałożyć połowę z pozostałego ciasta, wysypać resztę czekoladek i na koniec dać ostatnią warstwę ciasta. Piec 50-60 min w tem. 175st. Wierzch (po wystudzeniu ciasta) polać gotową polewą czekoladową.
;:8 ;:8 ;:8
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Droga Chatte- uwierz w siebie- mówi się, że nie święci garnki lepią. Każdy kiedyś miał trudne początki, o których lepiej nie wspominać , a dzisiaj wszystko wydaje się łatwe.
12. BABKA DWUKOLOROWA
2 2/3 szkl mąki pszennej
1 1/3szkl cukru
margaryna
8 jajek
8 łyżek oleju
2 2/3 łyżki kakao
3 1/3 łyżki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku oraz na przemian olej i mąkę z proszkiem. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao. Wlać np do keksówki/ albo tortownicy z kominkiem/ białe ciasto, na nie ciemne ciasto/ środkiem nożem "przekroić- lekko wymiesza kolory /
Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
12. BABKA DWUKOLOROWA
2 2/3 szkl mąki pszennej
1 1/3szkl cukru
margaryna
8 jajek
8 łyżek oleju
2 2/3 łyżki kakao
3 1/3 łyżki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku oraz na przemian olej i mąkę z proszkiem. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na 2 części. Do jednej dodać kakao. Wlać np do keksówki/ albo tortownicy z kominkiem/ białe ciasto, na nie ciemne ciasto/ środkiem nożem "przekroić- lekko wymiesza kolory /
Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
13. KOKOSKI
7 żółtek
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka octu
1 szkl. cukru pudru te składniki wymieszać i odstawić na 15 minut
Następnie dodać ubite białka i 1 szkl mąki i upiec. Zrobić polewę. Moczyć w polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych / lub orzechach /
POLEWA / 2-3 razy/
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szkl cukru pudru składniki wymieszać i zagotować
7 żółtek
1 łyżeczka proszku
1 łyżeczka octu
1 szkl. cukru pudru te składniki wymieszać i odstawić na 15 minut
Następnie dodać ubite białka i 1 szkl mąki i upiec. Zrobić polewę. Moczyć w polewie i obtaczać w wiórkach kokosowych / lub orzechach /
POLEWA / 2-3 razy/
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szkl cukru pudru składniki wymieszać i zagotować
Witam was Jak wszyscy to wszyscy a co mi tam ciasta które przedstawie sa prościutkie i nie możliwe żeby sie nie udały.Możliwe że je znacie .
14. PIERNIK BEZ MIODU I
2szkl.mąki,1szkl.cukru,12,5dkg margaryny lub masła,1jajo,1/2słoiczka powideł lub dżemu śliwkowego,2 łyżeczki kakao,1 opakowanie przyprawy do piernika,1 szkl.mleka,1 łyżeczka sody,tłuszcz i bułka tarta do formy(forma keksówka).
Masło roztopić i ostudzić,Make przesiać i wymieszać z soda.Jajko utrzeć z cukrem i przyprawą do piernika.Dodawac stopniowo wszystkie składniki ucierając (ja to robię mikserem żeby szybko).Ciasto wlać do formy wysmarowanej i obsypanej bułka tartą.Piecze sie ok.50min w temperaturze ok.180 stopni.Polewam to ciasto polewą gotową(w proszku która rozpuszcza sie w mleku tylko ja zamiast mleka daję rum)Można to ciasto posmarować (nie dla dzieci)przed polaniem polewą także troszeczkę rumem i dopiero na to polewa i jak kto lubi wiórki kokosowe.
15. PIERNIK BEZ MIODU II
3 jaja,1/2słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,szklanka cukru,szklanka mleka,2szkl.mąki,1/2szkl.oleju,łyżeczka cynamonu,łyżeczka sody,łyżeczka kakao.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.Wlać do blaszki posmarowanej i obsypanej bułką i piec ok.40minut w temp180-190 stopni.Po upieczeniu polać polewa czekoladowa.
Obydwa ciasta sprawdzić przed wyjęciem długim,cienkim patyczkiem patyczek suchy ciasto upieczone,mokry,klei się dopiec.Ciasta b.łatwe nie możliwe do zepsucia uczyłam sie na nich piec.
14. PIERNIK BEZ MIODU I
2szkl.mąki,1szkl.cukru,12,5dkg margaryny lub masła,1jajo,1/2słoiczka powideł lub dżemu śliwkowego,2 łyżeczki kakao,1 opakowanie przyprawy do piernika,1 szkl.mleka,1 łyżeczka sody,tłuszcz i bułka tarta do formy(forma keksówka).
Masło roztopić i ostudzić,Make przesiać i wymieszać z soda.Jajko utrzeć z cukrem i przyprawą do piernika.Dodawac stopniowo wszystkie składniki ucierając (ja to robię mikserem żeby szybko).Ciasto wlać do formy wysmarowanej i obsypanej bułka tartą.Piecze sie ok.50min w temperaturze ok.180 stopni.Polewam to ciasto polewą gotową(w proszku która rozpuszcza sie w mleku tylko ja zamiast mleka daję rum)Można to ciasto posmarować (nie dla dzieci)przed polaniem polewą także troszeczkę rumem i dopiero na to polewa i jak kto lubi wiórki kokosowe.
15. PIERNIK BEZ MIODU II
3 jaja,1/2słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,szklanka cukru,szklanka mleka,2szkl.mąki,1/2szkl.oleju,łyżeczka cynamonu,łyżeczka sody,łyżeczka kakao.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem.Wlać do blaszki posmarowanej i obsypanej bułką i piec ok.40minut w temp180-190 stopni.Po upieczeniu polać polewa czekoladowa.
Obydwa ciasta sprawdzić przed wyjęciem długim,cienkim patyczkiem patyczek suchy ciasto upieczone,mokry,klei się dopiec.Ciasta b.łatwe nie możliwe do zepsucia uczyłam sie na nich piec.
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Kolej na ciasta sezonu
16. PLACEK Z JABŁKAMI
3 szkl mąki
2 jaja
margaryna
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru pudru z tego zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
Na jedną część wyłożyć jabłka starte na grubym tarku / 1,5 kg /posypać cynamonem. Na jabłka wylać gorący budyń 2 budynie rozpuścić w 3 szkl mleka/ przykryć drugą połową ciasta. Piec 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
17. JADŻKA
3 szkl mąki
margaryna
pół szkl cukru pudru
3 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z margaryną posiekać, dodać jaja zarobić.Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na blachę. Jabłka pokroić w ósemki, układać jak na fale Dunaju. Ugotować 3 budynie śmietankowe w 4 szkl mleka. Wylać na jabłka, przykryć drugim plackiem.
Piec około 45 minut
16. PLACEK Z JABŁKAMI
3 szkl mąki
2 jaja
margaryna
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl cukru pudru z tego zagnieść ciasto i podzielić na 2 części
Na jedną część wyłożyć jabłka starte na grubym tarku / 1,5 kg /posypać cynamonem. Na jabłka wylać gorący budyń 2 budynie rozpuścić w 3 szkl mleka/ przykryć drugą połową ciasta. Piec 45 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
17. JADŻKA
3 szkl mąki
margaryna
pół szkl cukru pudru
3 całe jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z margaryną posiekać, dodać jaja zarobić.Podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na blachę. Jabłka pokroić w ósemki, układać jak na fale Dunaju. Ugotować 3 budynie śmietankowe w 4 szkl mleka. Wylać na jabłka, przykryć drugim plackiem.
Piec około 45 minut
- chatte
- Przyjaciel Forum
- Posty: 15074
- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: śląskie
Nelu, to nie jest kwestia wiary, ale praktyki. Niestety Upiekłam wiele ciast, babek i pierników, ale nie pamietam, zeby któryś był bez zakalca. Nie wiem na czym to polega, ale naprawde ciasta mi nie wychodza. Dlatego postanowiłam poprzestać na babce makowej i paluszkach, bo nie da sie ich zepsuc, no chyba ze sie spalą Ale kokoski... jak będę miała natchnienie i więcej czasu, to chyba spróbuję. Wygląda, ze to moze byc przepis dla mnie
Obawiam się jednak, ze pierniki Gabi, jeśli tylko spróbuję je zrobić, "siądą" mi. To pewne prawie jak amen w pacierzu. ;:10
Obawiam się jednak, ze pierniki Gabi, jeśli tylko spróbuję je zrobić, "siądą" mi. To pewne prawie jak amen w pacierzu. ;:10
- Nela
- Przyjaciel Forum
- Posty: 2643
- Od: 18 paź 2006, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Rzeszów
Chatte, słoneczko - a może co chwila otwierasz piekarnik i sprawdzasz jak się piecze ? Ciasta nie lubią jak im "przerywać " wylegiwanie w ciepełku . Albo za krótko trzymasz w piekarniku ?Nie zawsze ciasto po upływie czasu podanego w przepisie jest gotowe. Czas podawany jest orientacyjnie. Próbuj, próbuj- praktyka czyni mistrza- nie poddawaj się tak łatwo !