Datura - praktyczne porady - cz.2 (06.2011-10.2012)
- tom_mix
- 500p
- Od: 3 sie 2007, o 13:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Datura--praktyczne porady cz.2
Pamelko, powiem Ci że pod koniec zimy na ziemniakach, które zawsze są w pobliżu roślin pojawiają się mszyce. Na całe szczęście te potwory bardziej gustują w bulwiastych więc nie tykają zieleniny
Czy 15 stopni to za ciepło? Na pewno nie jest idealnie. Rok temu miałem jedną( starą, dużą) w cieplejszym pomieszczeniu i w tym roku nie ma nawet pączków
Czy 15 stopni to za ciepło? Na pewno nie jest idealnie. Rok temu miałem jedną( starą, dużą) w cieplejszym pomieszczeniu i w tym roku nie ma nawet pączków
Pozdrawiam Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tomku moczyłam i nic. Nasiona które kupowałam na all też nie wchodziły mimo instrukcji.Próbowałam kilka razy .Te nasionka które sama zebrałam i wysiałam zaraz po otworzeniu tej torebeczki z nasionkami wzeszły wszystkie a te które zostawiłam i skórka zrobiła się twarda nie wzeszły.Torebeczka z nsionkami wisiała na mojej daturze od jesieni do stycznia i nic specjalenego nie robiałam z tą daturą.
- tom_mix
- 500p
Agnieszko, piszesz że torebka nasienna wisiała od jesieni. Czyli jesienią się pojawiła ( była malutka) i w styczniu się otworzył( dojrzała) ? Bo moje jak widziałaś są już podrośnięte. Pewnie się wykształciły w okolicach sierpnia, na żółtych to może nawet na początku lipca. Nasionka wiszą zaraz na 1 rozwidleniu- pierwszy kwiat. Doczytałem że nasiona potrzebują 3-4 miesiące aby dojrzeć Zakładając że pojawiły się w sierpniu to w pod koniec listopada powinny już być dojrzałe. Na pewno jak zacznie tracić soczyście zielony kolor to ją odetnę i wysieję nasionka.
Pozdrawiam Tomek
-
- Od: 11 gru 2009, o 12:07
Tomku totrebka z nasionami się nie otwiera. Trzeba ja samemu otworzyć. CIężko wyczuć kiedy. Dla tego zostawiłam ją na roślinie do stycznie żeby nasiona dojrzały.Zrobiłam to na wyczucie bo nigdzie nie mogłam znaleźć informacji co zrobić.Udało się. Te nasionka są troche podobne do straka bobu. W jednej torebce było 15 nasion a w drugiej 12.
- izabela skula
- 1000p
- Od: 3 sie 2010, o 15:40
Nigdy nie zbierałam nasion z datury, bo z reguły torebki mi odpadały. W tym roku ucieszyłam się że moje torebki z nasionami dochodzą do 5 cm wielkości a Wy mnie takimi okazami załamujecie. Czy zawsze muszę byc w tyle?
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
U mnie ani jedna nie osiągnęła nawet 3 cm bo wcześniej spadały ....trzeba będzie porobić za pszczółkę w przeszłym sezonie
- tom_mix
- 500p
Agnieszko,masz rację w naturze torebki się nie otwierają tylko tak jak mówisz. Po dojrzeniu zostają same włókna i nasiona się wysypują
Mi środek nasionek przypomina mózg Na razie torebki wiszą na roślinkach, choć nie ukrywam że na żółtej będzie problem. Wisi zbyt wysoko a ja mam niska piwnicę będę musiał nagiąć pęd, byle tylko go nie złamać.
Izuś, mi też torebki odpadały jak chciałem zostawić na nasionka. A jak je po prostu zostawisz i nie obrywasz to jest ich pełno, jak na złość. Chyba daturki nie chcą mieć konkurencji w postaci nowych odmian
Anetko, w tym roku też bawiłem się w pszczółkę. Szkoda tylko że marnie mi to wyszło. Wszystkie moje zapylone odpadły Teraz mam trochę pyłku więc na wiosnę szybciej się zabiorę za pszczółkowanie
Mi środek nasionek przypomina mózg Na razie torebki wiszą na roślinkach, choć nie ukrywam że na żółtej będzie problem. Wisi zbyt wysoko a ja mam niska piwnicę będę musiał nagiąć pęd, byle tylko go nie złamać.
Izuś, mi też torebki odpadały jak chciałem zostawić na nasionka. A jak je po prostu zostawisz i nie obrywasz to jest ich pełno, jak na złość. Chyba daturki nie chcą mieć konkurencji w postaci nowych odmian
Anetko, w tym roku też bawiłem się w pszczółkę. Szkoda tylko że marnie mi to wyszło. Wszystkie moje zapylone odpadły Teraz mam trochę pyłku więc na wiosnę szybciej się zabiorę za pszczółkowanie
Pozdrawiam Tomek
- izabela skula
- 1000p
Tomku, a jak zapylasz, powiedziałeś jak zebrac pyłek i przechowac ale jak zapylyc to już nie chcesz zdradzic. Pamiętasz jak pisałam o mojej "czerwonej" daturce. Większośc pąków odpadła, ale na 100% nie będzie czerwona. Po rozerwaniu opadniętego pąka odkryłam że w środku wykształcił się podwójny kwiat, pytanie jaki kolor.
- tom_mix
- 500p
Zapylam w prosty sposób Na pędzelek zbieram pyłku i przenoszę go na słupek drugiej rośliny. Gorzej jest jak słupek jest schowany pomiędzy pręcikami, wtedy już trzeba odciąć je i ostrożnie czystym pedlem wyczyścić go żeby nic się innego nie dostało. Później już możemy "smarować" właściwym pyłkiem.
Nie potrafię znaleźć zdjęcia na którym była pokazana dokładna różnica jeśli chodzi o położenie słupka. Na tym zdj z internetu może tego tak dokładnie nie widać
Szkoda że nie będzie czerwona. A może jednak będziesz miała podwójną czerwoną, taką nową odmianę ? Pamiętasz może czy ona była z nasion czy odrywana z matecznika?
Nie potrafię znaleźć zdjęcia na którym była pokazana dokładna różnica jeśli chodzi o położenie słupka. Na tym zdj z internetu może tego tak dokładnie nie widać
Szkoda że nie będzie czerwona. A może jednak będziesz miała podwójną czerwoną, taką nową odmianę ? Pamiętasz może czy ona była z nasion czy odrywana z matecznika?
Pozdrawiam Tomek
- izabela skula
- 1000p
Czerwonej podwójnej jeszcze na oczy nie widziałam, ale ucieszyła bym się na taką niespodziankę. Wreszcie bym z czymś zadebiutowała. Jak mnie rozczaruje to skorzystam wiosną z oferty e-Verde, w tym roku mieli sadzonki czerwonej ale się za długo zastanawiałam a nasion już nie chcę. Miałam już parę razy i mi nie wzeszły.
- tom_mix
- 500p
Ja już widziałem czerwone podwójne, ale nie z grupy zimnych
Też się zastanawiałem nad sadzonką od e-Verde . Dostałem wiadomość że są to sadzonki z nasion, więc zrezygnowałem. Później nie wiadomo co się dostanie.
A z tymi nasionami to gdyby tylko one słabo kiełkowały to pół biedy. Ale jak kupuje się odmianę Sanguinea a dostaje się nasiona zwykłej różowej to można się wściec. I to nie tylko u jednego sprzedawcy, ale u innych także. Tak więc ja tej wiosny kupiłem ostatnie nasiona barugmansii. Wolę dać więcej i mieć pewność że nie kupuje kolejnej zwykłej różowej
Też się zastanawiałem nad sadzonką od e-Verde . Dostałem wiadomość że są to sadzonki z nasion, więc zrezygnowałem. Później nie wiadomo co się dostanie.
A z tymi nasionami to gdyby tylko one słabo kiełkowały to pół biedy. Ale jak kupuje się odmianę Sanguinea a dostaje się nasiona zwykłej różowej to można się wściec. I to nie tylko u jednego sprzedawcy, ale u innych także. Tak więc ja tej wiosny kupiłem ostatnie nasiona barugmansii. Wolę dać więcej i mieć pewność że nie kupuje kolejnej zwykłej różowej
Pozdrawiam Tomek
- izabela skula
- 1000p
to jeszcze powiedz czy masz godnego polecenia sprzedawce, bo na tę czerwoną to choruje od dwóch lat. Mam jedną daute którą mi się cudem chyba wychodowac z nasion, ale jeszcze nie kwitła i nie wiem jaka będzie. Chyba na wiosnę skorzystam z podpowiedzi Adriana i sztucznie ją pogonie do kwitnięcia bo już mnie ciekawośc zżera.
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Tomku masz 100% racje... z niewiadomego pochodzenia to jest bez sensu bo wyrasta zdecydowanie nie to co zamawiamy ( jak zamawiamy z All możemy mieć tego 100% pewność że nie będzie to coś z obrazka), jakby jeszcze jakiś mix z daną odmianą to super ale czekać 2 lata na różową to porażka....
Ja spróbuje zasięgnąć wiedzy w poniedziałek a może uda mi się nawet jutro gdzie można kupić sprawdzone nasionka
Ja spróbuje zasięgnąć wiedzy w poniedziałek a może uda mi się nawet jutro gdzie można kupić sprawdzone nasionka