Sadzenie, przesadzanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Sadzenie drzew owocowych

Post »

A po co Ci azofoska i to jesienią? Ja też będę sadzić drzewka i mam już w wiaderkach po farbie przygotowany obornik (od wiosny czeka). W dole, te dwie łopaty obornika mieszam z ziemią a dopiero na to daję czystą ziemię ale z wierzchniej warstwy. I sadzę drzewko obsypując miałką ziemią, coby dokładnie zapełniła puste przestrzenie, w połowie zasypany dołek zlewam wodą, wtedy ziemia oblepi korzenie. Na wierzch dosypuję resztę ziemi- tej z najgłębszej warstwy , robię miskę i znów pół wiaderka wody. Jak dam obornik do dołka to już mam spokój z nawożeniem 2- 3 lata. Nie ma co rozpieszczać nawożeniem, bo można przedobrzyć a i korzeń się rozleniwi (to częsta przypadłość także u mężczyzn :D )
Do sadzenia trzeba się przyłożyć, nie można zrobić tego niedbale i byle jak. Zbyt wiele od tego zależy. Musi być dołek odpowiedniej wielkości, korzenie posprawdzać, zbyt długie ("lepszy korzeń ucięty niż zagięty"), uszkodzone, nadłamane odciąć. Sadzimy zawsze we dwoje, jedna osoba trzyma prościutko drzewko, lekko nim potrząsając a druga robi swoje na dole przy dołku. Jak sobie nie zapomnę to miejsce szczepienia- takie charakterystyczne wygięcie daję od północy, ale sobie już parę razy zapomniałam, w tym roku może będę pamiętać. aha, sadzę na głębokości jaka była w szkółce, ale robię misę do podlewania, jak zlikwiduję misę to mi wychodzi troszkę głębiej niż rosło w szkółce.
Co do sadzenia wiosną czy jesienią; jest takie powiedzenie- drzewko posadzone jesienią ma rosnąć a sadzone wiosną trzeba prosić by rosło. Widzi mi się, że to prawda, jesienne sadzenie zapewnia drzewku wilgoć, szybciej odbudowuje uszkodzony system korzeniowy i szybciej startuje na wiosnę.
Pozdrawiam! Gienia.
Stallone
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 paź 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki gienia za wyczerpującą odpowiedź :)

Czyli jesienią nie dawać azofoski przy sadzeniu? Pytam ,ponieważ sprzedawca w sklepie ogrodniczym polecił mi ,żeby sypnąć ,aby szybciej rosło.

Przy nowym drzewku glebę lepiej wyściółkować skoszoną trawą czy mielona korą?

Czy ściółkować dodatkowo obornikiem ,czy nie ma takiej potrzeby?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Jeśli nie dasz obornika pod korzenie, to możesz z niego usypać okrąg ale w odległości ze 20 cm od pnia. No i trzeba go przysypać lekko ziemią, bo zwietrzeje, ale..... myszy czy jakieś inne gryzonie mogą się na zimę zagnieżdzić. Ja niczym nie ściółkuję wokół pni, utrzymuję czyste od chwastów "koło" o promieniu około 50 cm, przy większości rośnie nasturcja, ale w przyszłym roku i jej pewnie nie będzie. Na zimę kopczykuję tylko młode drzewka i robię wiatrochrony - nie owijam pni... i to by było na tyle.
Sprzedawca wszystko Ci poleci, byle sprzedać !
Pozdrawiam! Gienia.
Stallone
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź Gienia.

Mam pytanie do wszystkich...Jak wy zabezpieczacie swoje młode drzewka owocowe przed zimą? Co polecacie i co jest najskuteczniejsze?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

Zostało mi jeszcze trochę miejsca w sadzie i postanowiłąm w tym roku coś jeszcze dosadzić :lol: W związku z tym mam pytanie. Otóż spotkałam się z sadzonkami tzw."dwa w jednym" np. śliwa z morelą na jednym drzewie. Co myślicie o takim rozwiązaniu?. Wiem, że kiedyś w sadzie mój dziadek jakoś szczepił drzewo na drzewie, ale wówczas zupełnie mnie to nie interesowało, a dziś już dziadka brak. Zaznaczam, że jestem amatorem i laikiem.
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odradzam szczerze takie rozwiązanie. Jeśli poszukasz na forum to dowiesz się jakie problemy ludzie mieli z takimi drzewkami. Generalnie jedna odmiana dominuje druga i nic z tego nie wychodzi.

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

Dziękuję za szybką odpowiedź. W takim układzie zdecyduję się na jednoodmianowe drzewka i zakupię je w Terci TJ, bo mają fajną ofertę. Nie wiem tylko czy kiedyś będę mogłą sie podzielić z Wami swoimi opiniami o jakości drzewek, bom marny znawca ;:224
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39

Post »

Witam, Giecikowa..co to jest to: Terci TJ ????
Też mam jeszcze troszkę miejsca i coś bym dokupiła.
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p

Post »

A to na All jest taki sprzedawca Tercia TJ. Forumowicze mają dobrą opinię o tym Sprzedawcy, więc chyba się zdecyduję na zakup u nich. Mają też odmiany, które mnie interesują. Jeszcze tylko dla upewnienia się zrobię objazd po okolicznych sprzedawcach, może u nich znajdę coś fajnego. Chociaż ze mnie to marny znawca, więc co za różnica, gdzie kupię jak i tak nie wiem za bardzo co kupuję :;230
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A ile czasu może być nie posadzone drzewko które było kupione z gołymi korzeniami?
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak najszybciej. Jeśli takiej możliwości nie masz, to choć trochę zabezpiecz korzenie przed przesuszeniem, a w dniu sadzenia zamocz je na godzinę, dwie w naczyniu z wodą.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17

Post »

Chciałbym kupić około 10 drzewek owocowych jesienią. Nie będę ich sadził teraz tylko na wiosnę więc muszę je zadołować. Niestety mam w ogrodzie karczownika. Jak mam zabezpieczyć te drzewka przed nim? Bo jeśli się dorwie do tych zadołowanych drzewek w jednym miejscu to raczej dużo z korzeni nie zostanie. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Piotrek
Stallone
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witajcie

Postanowiłem założyć mały sad:

Grusza Carola ,Grusza Lukasówka, Śliwa węgierka ,Jabłoń Vitos ,Czereśnia Rainer, 4 x Agrest pienny Invicta

Drzewka są już posadzone.

Mam pytanie odnoście zapylania Gruszy i Czereśni. Czy konieczne jest posadzenie obok Gruszy i Czereśni ich zapylaczy ,żeby były przyzwoite owoce?

Jeśli tak to w jakiej odległości mają być posadzone zapylacze?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”