Zioła - wysiew, sadzonkowanie, uprawa
-
- 200p
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Lawenda, rozmaryn, lubczyk - wysiew, uprawa
Mój wielki nie rośnie, jak zaczynłem obrywać faktycznie marniał, ale zauważyłem że lepiej liście nie rwać po kawałku (bo i tak zasychają) tylko całe obrywać przy korzeniu. Druga sprawa to warto posadzić 2-3 krzaki i co 1-2miesiące skosić do "0" (skoszone mrożę na zimę). Ładnie szybko odrastają i mamy przez cały rok młode świeże pędy.
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
A próbowałaś przycinać pędy górne lubczyku przed kwitnieniem. Przycięcie wierzchołków spowoduje lepsze rozkrzewienie rośliny na boki i bujniejszy rozrost pędów nadziemnych.
Pozdrawiam,
Wojtek - LeroyMerlin
Pozdrawiam,
Wojtek - LeroyMerlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A co robicie z młodym lubczykiem na zimę? mam 3 tegoroczne krzaczki , jeden mocniejszy i dwa ciut mniejsze słabsze . Mam zamiar jak tylko wyzdrowieję ściąć całkowicie,listki zamrozić i nie wiem co z resztą? osłonić czymś na zimę czy sam sobie da radę?
-
- 200p
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
Ja nigdy nie zabezpieczałem.
Lubczyku nie trzeba zabezpieczać. Natomiast co do rozmarynu - nasiona do wykiełkowania potrzebują stałej temperatury min. 25 st. Wcześniej należy włożyć je do lodówki na 7 dni. Wschodzą dosyć długo (przynajmniej 30 dni, czasem nawet dłużej). Rozmaryn jest wrażliwy na mrozy. Po trzecim, który mi wymarzł, hoduję go w dużej donicy wstawianej na zimę na chłodną oszkloną werandę.
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
Witam
Wie ktoś może z was ile czasu potrzebują te rośliny na kiełkowanie?
Wie ktoś może z was ile czasu potrzebują te rośliny na kiełkowanie?
Moja lawenda wykiełkowała o dziwo szybko bo po tygodniu siałam 9 marca a dzisiaj zauważyłam że już 4 wyrosły a reszta ma kiełki. I nie mroziłam nasion a nasiona z Tesco chyba słowackie.
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemo1669 z nimi może być pewien problem. Nasiona lubczyku muszą być świeże bo mogą nie skiełkować, Rozmaryn potrzebuje ciepła. Lawenda też jest kapryśna. Rozmaryn spróbuj wysiać jak już będzie mocniej grzało to nawet jeśli zostawisz na parapecie to przez szybę będzie ciepło.
Alicja
- EllaChica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 20:04
A kiedy lawendę wysiać najlepiej do gruntu? Chcę ją posiać na warzywniku jako naturalna osłona:)
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Kontakt:
EllaChica Najlepiej od marca do kwietnia ale będziesz musiała ją przykryć folią, aby miała wilgoć i nie przymarzła
- EllaChica
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 mar 2012, o 20:04
No właśnie nie chciałabym już z nią cudować i jej okrywać. Także pewnie w maju dopiero byłby dogodny termin gdy już nie ma przymrozków. Albo do inspektu.. jeszcze trochę miejsca w domu mi zostało
Pozdrawiam,
Karolina
Karolina
Czy rozmaryn przezimuje ? ewentualnie jak go zabezpieczyć na zimę. Kupiłem na targu gotową roślinkę bo mi z moich siewek nic nie wzeszło.Tak samo z lawendą,musiałem kupić.
Ale lawendy w doniczce jest kilka roślinek za 4zł natomiast rozmaryn 1 pęd i za 5 zł.
Ale lawendy w doniczce jest kilka roślinek za 4zł natomiast rozmaryn 1 pęd i za 5 zł.
- ninkas
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 23:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rozmaryn nie przezimuje na zewnątrz. Trzeba go przetrzymać, jeśli jest taka możliwość, w jasnym ale niezbyt nagrzanym pomieszczeniu.
Alicja