Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Agatko123, tak, to irga ubrana w czerwone koraliki. Część z nich już opadła na ziemię i ptaszki ją sobie wydziobują, ale reszta może zostanie na gałązkach i nie schowa się pod śniegiem.

W ogródku kwitną nadal ostatnie DALIE. Nie wykopywałam ich jeszcze, bo szkoda mi niszczyć tak pięknych kwiatów. Liczyłam się z tym, że dziś w nocy będą przymrozki i kwiaty zostaną zwarzone. Ale nie. Ciągle kwitną. Może jeszcze jutro i pojutrze...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Kwitnie jeszcze bardzo obficie biała BAKOPA w donicy oraz różowe PELARGONIE. Trzeba będzie wziąć do domu szczepki na rozmnożenie, bo donica z pelargoniami jest za duża, żeby ją tachać do domku.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu narwę 'irga' znałam ale nie przypuszczałam, że tak cudownie wygląda z tymi kulkami. Jakie duże te owocki.
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

U nas Wandziu też zapowiadany jest przymrozek na noc sobotnią, nie w każdym miejscu musi wystąpić taki spadek temperatury, toteż i ja nie wykopuję jeszcze dalii i pacioreczników.
Pelargonie ja też mam w dużych skrzynkach wiklinowych i absolutnie nie nadają się do przenoszenia do domu. Ale ja wykopuję je z korzeniami i bardzo gęsto wsadzam w inną donicę czy skrzyneczkę, przycięte pięknie odrastają i mocno kwitną od wiosny. Ze ściętych części robie szczepki, ale mnie to marnie wychodzi. Mówią, że w drugim roku mniej obficie kwitną, ale ja nie mogę narzekać, wszystkie kwitły bardzo mocno. Kiedy jeszcze nie miałam działki, tak postępowałam z pelargoniami obsadzanymi balkon.
Pozdrawiam Krystyna
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Wandziu, czytam, że narzekasz na begonie, o tej porze mają prawo się pokładać, zazwyczaj już ich nie było. Moje też wykopuję w weekend. :roll:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Paula, irga jest zawsze jesienią taka malownicza. A owocki to przysmak ptaków i zapasy zimowe dla nich :) Tak wszystko wyskubią, że na wiosnę nie ma już żadnego koralika :)
Krysiu, to faktycznie dobry pomysł, żeby przesadzić pelargonie do domu, do mniejszych doniczek. jeśli tylko znajdę miejsce, to chyba tak właśnie spróbuję. Natomiast metoda ze szczepek u mnie się raczej sprawdza. Nie wiem, czy zdążę się zastanowić, bo już mają być dzisiaj przymrozki u nas. :wink:
Igo, niestety moje begonie rozkładały się od dawna. Wyrosły im strasznie grube łodygi, jak nigdy wcześniej. I to wszystkim, niezależnie od odmiany. Przewracały się od początku, a kwitły dość marnie.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Oj czas kończyć prace ogrodowe.
Zima za pasem, przyszła podobno zbyt wcześnie.
A ma być taka - http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowi ... a/sezonowa
Grażyna.
kogro-linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

wanda7 pisze: Krysiu, to faktycznie dobry pomysł, żeby przesadzić pelargonie do domu, do mniejszych doniczek. Natomiast metoda ze szczepek u mnie się raczej sprawdza.
Wandziu szczepki od pelargonii najlepiej jest pobrać w sierpniu, może dlatego nie masz dobrych efektów, bo robisz to zbyt późno ;:24
Zrób tak, jak radzi Krysia, a dopiero wiosną rozmnożysz swoją ślicznotkę ;:108
Mam nadzieję, że noc minie bez przymrozków, bo moje pelargonie (nie tylko) stoją jeszcze na tarasie :?
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu wspaniale uchwycasz piękno swojego ogrodu.
Irga ubrana w koraliki bardzo malowniczo wygląda, szkoda, że owoce szybko zjadają ptaki.
Na mojej irdze Dielsa już kończą zjadać. :)
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Przed mrozem wystarczy wykopać i zabrać z ogrodu. Na drugi dzień szukać rozwiązania. Nie muszą stać w pokojach. Masz może klatkę schodową, piwnicę czy garaż z oknem odpowiedni na przezimowanie roślin. Tak samo ten brązowy szczawik możesz ukopać i powsadzać do innych pojemników.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Kogro, ty to umiesz pocieszyć czlowieka :(
Iwonko, nie zrozumiałaś :D Ja ze szczepkami pelargonii nie mam kłopotu. Biorę je teraz, wsadzam w ziemie i rosną sobie na parapetach.
Krysiu, zrobię, jak mówisz. Jutro rano wykopię i coś z nimi zrobię. Dzisiaj już nie dałam rady, bo pownosiłam ostatnie kwaity doniczkowe do domu i na razie nie mam na nic więcej miejsca.
Tajeczko, koraliki jeszcze pozostały na ogniku. Na nim trzymają się mocno aż do wiosny.

Opadających liści jest coraz więcej. Skalniak pod dębem-Czesławem szykuje się do snu. Na pierwszym planie KRZEWUSZKA "Variegata".
Obrazek

Obrazek

Obrazek
haszka
200p
200p
Od: 5 cze 2011, o 00:06

Post »

Piękna jesień u Ciebie Wandziu.
Pozdrawiam Halina.........

Druga miłość Haszki - ogród
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Najbardziej nie lubię prac jesiennych. Trzeba wszystko wysprzątać, pograbić i to w zimnie.
Ja pelargonie wnoszę do chłodniejszej piwnicy i podlewam raz na 2, 3 tygodnie.Begonii chyba nie wyjme z doniczek tylko zostawię w ziemi, ale nie będę w ogóle podlewała. Zobaczymy czy wytrzymaja.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu chyba mam problemy z czytaniem, bo przeczytałam, że się...NIE sprawdza ;:223
Skąd mi się wzięło to NIE, nie mam zielonego pojęcia :?
Cieszę się, że wszystko jest OK ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”