Sępolia - fiołek afrykański cz.2
- Jatra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Sępolia - fiołek afrykański cz.2
Nowatko uroczy Twój trailerek jaka radość a jak się rozwinie to będziemy podziwiać
Zosiu warto czekać na drugie kwitnienie
Ewelinko wytrwałości .
Dziewczyny wielkie dla Was .
U mnie fiołki tez mimo jesieni nie próżnują .
Ek -Laskovyj Maj ,??-???????? ??? (?????????)
Uploaded with ImageShack.us
Zosiu warto czekać na drugie kwitnienie
Ewelinko wytrwałości .
Dziewczyny wielkie dla Was .
U mnie fiołki tez mimo jesieni nie próżnują .
Ek -Laskovyj Maj ,??-???????? ??? (?????????)
- nowatka
- 100p
- Od: 13 mar 2010, o 16:26
[quote="wwwiola"]Nowatka - Byckeye Balerina to jeden z moich bardziej wyczekiwanych, zakwitł, a teraz będę pracowała nad kształtem rozetki.
Wioletko, a jak poprawiasz kształt rozetki, to obrywasz za jednym zamachem dużo liści? Ja mam kilka fiołasów rozsadzonych z dodatkowych rozetek, wyglądających tak jakby z jednej strony prawie nie było listków. Mało tego, przy jednym jakoś tak dziwnie się pozawijały, że te co są idą w drugą stronę. I zastanawiam się czy doświetlić je jakoś, żeby się odwróciły? Bo na oknie ustawiłam w stronę światełka. Jak oberwę z jednej strony liście, to zostanie tam taka łysa gęsia szyja...I głupia jestem, bo nie wiem co z tym zrobić????
Wioletko, a jak poprawiasz kształt rozetki, to obrywasz za jednym zamachem dużo liści? Ja mam kilka fiołasów rozsadzonych z dodatkowych rozetek, wyglądających tak jakby z jednej strony prawie nie było listków. Mało tego, przy jednym jakoś tak dziwnie się pozawijały, że te co są idą w drugą stronę. I zastanawiam się czy doświetlić je jakoś, żeby się odwróciły? Bo na oknie ustawiłam w stronę światełka. Jak oberwę z jednej strony liście, to zostanie tam taka łysa gęsia szyja...I głupia jestem, bo nie wiem co z tym zrobić????
Czas zmarnowny nie istnieje we wspomnieniach....
Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
Nowatki kwiatki i inne... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 1#p2523121
Ja tą łysą częścią ustawiam do okna i zarastają sobie same ;)
Ależ mi się kopa z mojego Ramblina Snowflakes zrobiła:
Muszę zrobić zdjęcie całości ale bez lampy, więc czekam na słońce
I Caribbean Blue:
Muszę zrobić zdjęcie całości ale bez lampy, więc czekam na słońce
I Caribbean Blue:
Nowatka - jak już masz z jednej strony gęsią szyję, to ja bym górę obcięła i ukorzeniła od nowa. Obcinasz, obrywasz liście, żeby rozetka była symetryczna i wsadzasz do wody, albo bezpośrednio do ziemi.
Moja Buckeye Balerina jest młodą roślinką, więc wsadzam do większej doniczki i przekręcam co jakiś czas. Jeśli z jakiegoś powodu rozetka robi się niesymetryczna, można 2-3 liście oberwać. Obrywamy też liście od dołu, pożółknięte czy obeschnięte.
Moja Buckeye Balerina jest młodą roślinką, więc wsadzam do większej doniczki i przekręcam co jakiś czas. Jeśli z jakiegoś powodu rozetka robi się niesymetryczna, można 2-3 liście oberwać. Obrywamy też liście od dołu, pożółknięte czy obeschnięte.
- nowatka
- 100p
- Od: 13 mar 2010, o 16:26
Dziewczyny (i chłopaki) kończę za chwilkę pracę i ruszam do Zakopanego. Jak ja wytrzymam bez widoku moich fiołków i bez Was
Ewelinko jak będę przejezdzała przez Twoje miasto
Ewelinko jak będę przejezdzała przez Twoje miasto
Czas zmarnowny nie istnieje we wspomnieniach....
- luczek95
- Od: 13 lip 2009, o 22:10
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Łukasz- nick zakładany dawno temu
Luka OOO no to ratki, zobaczysz, czy kwiatbie prawidłowo! Piękna sadzonlka/ sadzonki!
nowatka to zapraszam w drodze powrotnej na kawę i po liście ;)
lilithbb chętnie zobacze takie zdjęcie, bo kiedyś wpisałam tego fiołka na listę chciejstw i teraz się zastanawiam, czy tego chcę na pewno
Caribbean Blue śliczny, widzę na dole mały pączuś ))
nowatka to zapraszam w drodze powrotnej na kawę i po liście ;)
lilithbb chętnie zobacze takie zdjęcie, bo kiedyś wpisałam tego fiołka na listę chciejstw i teraz się zastanawiam, czy tego chcę na pewno
Caribbean Blue śliczny, widzę na dole mały pączuś ))
-
- 50p
- Od: 14 paź 2011, o 09:28
Witam wszystkie Forumowiczki i Forumowiczów.Jestem tutaj nowa ale od jakiegoś czasu przeglądam Forum-szczególnie ten dział poświęcony Fiołkom.Do tej pory w moim domu mieszkał tylko jeden-taki kupiony parę lat temu w Biedronce, ale tej wiosny postanowiłam że zakupię sobie inne kolory, żeby było weselej i bardziej kolorowo.Ale to co zobaczyłam Tutaj początkowo mnie przerosło! W głowie mi się nie mieściło ( do niedawna) że fiołków jest tak dużo odmian i że są takie, które po prostu zapierają dech w piersiach.Dlatego latem zamówiłam kilka listków fiołków odmianowych i czekam...
Na razie mam nowe listki-na ten najpiękniejszy efekt jeszcze troszkę poczekam..
Na razie mam nowe listki-na ten najpiękniejszy efekt jeszcze troszkę poczekam..
Pozdrawiam-Ania
Moje skromne parapety
Moje skromne parapety
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
luczek95 psikus i to jaki fajny
Fiołeczki na prawdę potrafią zaskakiwać .
Mój mały nadłamany listek Lime Jewel też postanowił wypuścić sadzonki na głowie a nie przy korzeniu
Luczek95 - z jednej strony fajna niespodzianka, z drugiej jednak, osłabi bardzo sadzonkę. Ja Ci gwarantuję, że zakwitnie prawidłowo , czy dobrze mi się wydaje, listek masz ode mnie ? Ja bym Ci proponowała nacieszyć troszeczkę oczy i jak już zobaczysz przy lekkim rozwinięciu, że to ten, kwiatek oberwać , niestety. Jest jeszcze inna opcja, jeśli są przynajmniej dwie sadzonki, jedną już odsadzić, a potem poczekać na kwiatek.
Ja kiedyś miałam gorszy przypadek, od listka wyrastał kwiatek a nie sadzonka, obrywałam kwiatek wyrastał kolejny. Wyć mi się chciało, bo zdawałam sobie sprawę, że listek przy takim postępowaniu, może po prostu stracić zupełnie siły na wydanie sadzonek.
Ja kiedyś miałam gorszy przypadek, od listka wyrastał kwiatek a nie sadzonka, obrywałam kwiatek wyrastał kolejny. Wyć mi się chciało, bo zdawałam sobie sprawę, że listek przy takim postępowaniu, może po prostu stracić zupełnie siły na wydanie sadzonek.
-
- 100p
- Od: 5 paź 2011, o 19:55
obrywałaś, obrywałaś.. i co? wypuścił sadzonkę?
Ale widze Tereniu, że twoja malusia sadzoneczka już takie mini korzoneczki puszcza