Różne roślinki Marty... ;-)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
AloesIk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Różne roślinki Marty... ;-)

Post »

:wit Witaj trzykrotka ładna , a fikusek wcale nie taki malutki ;:108
kohleria
200p
200p
Od: 7 paź 2011, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja też mam taka trzykrotkę ;: :tan . Były swego czasu w Biedronce.

-- 14 paź 2011, o 09:19 --

A ja też mam taką trzykrotkę ;: :tan . Były swego czasu w Biedronce.
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p
Od: 13 wrz 2011, o 19:24

Post »

Dzięki dziewczyny :*

Aga noo.. Owszem jest to jakieś zboczenie, bo ja nieraz wieczorem zanim położę się do łóżka to idę pooglądać, popatrzeć sobie na roślinki itp. A drabinkę no... ;:224 robiłam o 22 :;230 tak sobie myślałam, z czego ją zrobić i myśle: sprawdze czy mam jakiegoś bambusa albo łodygę, patrzę: MAM! no to wzięłam nóż, taśmę, nożyczki, usiadłam na łóżku, M leżał no i tak sobie robiliśmy drabinkę :) nie wyszła najgorzej ale i tak kupię nową bo widzę, że służy trzykrotce :-)
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

Teraz kolej na moją (jak ją nazywam) SZALONĄ Jukkę. :-)

Kiedy ją kupiłam miała 3 małe rozetki, które teraz są dosyć duże. Obecnie naliczyłam 11 rozet :shock:
Ciekawostka - moja Jukka bardzo nie lubi mieć brudnych liści. Jak ma chociaż parę dni zakurzone liście to robi się ciemnozielona na końcach. Jak wycieram jej codziennie to jaśnieje. :-)
Obrazek
Obrazek

1,2,3,4...
Obrazek

...5,6...
Obrazek

7...
Obrazek

8,9 - te widać od chyba 3 dni. Wydaje mi się, że coś z nich urośnie. :-)
Obrazek

10,11 :tan
Obrazek

Jak pisałam tego posta to wpisałam 10, a potem zauważyłam na pierwszym zdjęciu 4 rozetkę która jest wyżej niż te dorosłe :;230
Moje zielone:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47930" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Super ta Yucca! Taka zdrowiutka-ale się nie dziwię, skoro czyścisz ją codziennie :) Ja niedawno kupiłam taką w B i bardzo przydadzą się spostrzeżenia co do utrzymywania liści w idealnej czystości :) Bardzo je lubię, zwłaszcza gdy są wiellllkie i takie zdrowiutkie. Takową właśnie posiada jeden z moich braci-cudo.
Widzę, że Ty swoją bardzo szczegółowo i starannie oglądasz :;230
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

Chrapko ja wszystkie rośliny wycieram codziennie wilgotną ściereczką. To pomaga mi być dobrze zorientowaną co się z nimi dzieje - szybko zauważam choroby i szkodniki. Wiem kiedy mają za dużo wody, kiedy za mało, kiedy za mało światła a kiedy nadmiar. No i zraszam też codziennie - Draceny, strasznie szybko zasychają im końce liści, przy zraszaniu prawie wcale, jukkę raz w tygodniu :)
Lubię ładne i czyste listki. Denerwuje mnie kurz, no i codziennie wtykam palce w ziemię i sprawdzam wilgotność gleby, taki mam nawyk :D
A jak wyjeżdżam na wakacje to przy każdym kwiatku zostawiam kartkę np. wytrzeć liście, podlać połową szklanki wody, podlać kieliszkiem wody, podlać dwoma szklankami itp. :D

Tylko teraz przeczytałam, że pień z Jukki już nie urośnie ;/ szkoda, sam pióropusz będzie szedł w górę. Tak wiec muszę wybrać się do Ikei po dużą jukkę. :-)
Moje zielone:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli masz Biedronkę blisko to tam Yukki takie jak moja są po 4.99 a duże po 7.99 :)
Jak Ty to robisz, że CODZIENNIE wycierasz liście??? Jak na to czas znajdujesz? Z fotek wynika, że masz trochę roślinek a co za tym idzie-liści jeszcze więcej :;230
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

Mam Biedronkę blisko ale są tylko takie małe jak moja, właśnie była po 7,99. Tylko, że to jakiś czas temu, teraz może mają coś nowego.

Teraz mam na to czas, bo na razie nie pracuję - mąż chce ze mnie zrobić kurę domową. :D Ale zamierzam zacząć szukać jakiejś pracy więc nie wiem jak to będzie, chociaż... jak pracowałam to też wycierałam codziennie. :shock: Po prostu lubię wycierać liście :D A wycieram moje i jeszcze z roślin taty, ma fikusa, dracene, szeflere (jej wytrzeć liście to jest koszmar :D) storczyki i parę mniejszych parapetowych. Jak się wyprowadzę to nie wiem kto się jego zielonymi zaopiekuje :D może sam zacznie wycierać.
A żeby było śmiesznie, w sobotę byliśmy u znajomych, po drugim piwie chciałam zacząć wycierać im w domu liście i kwiatki, ta znajoma ma wszystkie rośliny strasznie zakurzone, nie wyciera wcale, uważa, że w większości to kamien z wody a nie kurz i rośliny wcale nie potrzebują mieć czystych liści :shock: bo nie lubią być dotykane. No jak tak, to w porządku, nie wtrącałam się.
Jak widziałam jej zraszanie, dosłownie dwa psiknięcia wodą z butelki po płynie do szyb i jeszcze ta woda na ten kurz :shock: aż mną zatrzęsło. Pyta mnie czy często zraszam, mówię, że zależy, ostatnio mniej bo 3-4 razy w tygodniu (dla mnie często to raz dziennie) a ona: to często ja zraszam raz na dwa miesiące.
A ja się pytam po co? To nic nie da, zraszanie raz na dwa miesiące to co to ma na celu? Tylko kurz się bardziej przykleja do liści.

Aleee sie rozpisałam.
Moje zielone:
Awatar użytkownika
Wiktoria_W
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2011, o 03:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przede wszystkim najpierw chciałabym pochwalić fikusa ;:108 . Wygląda na okaz zdrowia, a ten jeden listek? Jeśli to tylko jeden, to może po prostu ktoś mu zrobił krzywdę :roll: .
Szalona juka faktycznie rośnie jak szalona ;:138 . Widać, że dobrze jej na parapecie. Mojej, choćbym bardzo chciała, na parapet nie upchnę :) . Jeśli chcesz jukę rosnącą w górę, to spróbuj, może, ukorzenić jeden z pióropuszy. Powstanie z niego za jakiś czas badyl z zieloną czuprynką na szczycie :).
Miłego dnia, Wiktoria
Dom w odcieniach zieleni
Poszukuję
Awatar użytkownika
Marta80
200p
200p

Post »

Marta80 pisze: (...)
Tylko teraz przeczytałam, że pień z Jukki już nie urośnie ;/ szkoda, sam pióropusz będzie szedł w górę. Tak wiec muszę wybrać się do Ikei po dużą jukkę. :-)
... jak napisałam, tak zrobiłam. :tan Udało mi się kupić dużą, piękną Jukkę ze świeżej dostawy (10.10) więc jeszcze nie zdążyła zmarnieć na wskutek przelania, przesuszenia itp
Biorę się za przesadzanie jutro rano albo i nawet dzisiaj wstawię foto :-)
Buziaki ;:167
Moje zielone:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj czekamy i czekamy, szybko, szybko :)
Awatar użytkownika
zielono_mi
50p
50p
Od: 4 paź 2011, o 21:16

Post »

czekamy na foto ;:65
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

haha ale miałam :lol: jak czytałam Twoje opowieści o wycieraniu kurzy z liści - podejrzewam, że masz już taki nawyk ;:108 a jak do tego czas to i roślinki na tym korzystają :tan a i przy okazji dowiedziałam się o fanaberiach jukki :shock: i zaintrygowało mnie to, że one w Biedronce po 4.99 i 7.99... ech przez Was laski to ja jutro ;:65 do Biedronki... tylko po co?... ;:24 może gąbkę do kąpieli "potrzebuję"...? ;:224

p.s. jestem ciekawa tego okazu z Ikei... ;:65 po ile?... myślisz, że będą pod koniec miesiąca..? czy to czasowe promocje jakieś...? bo będę w Wawie 28.10.... i nie oprę się temu sklepowi... jak zwykle ;:223
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”