Anpio7 i Pola42,
bardzo proszę Was o podpowiedź, co mogło być źle zrobione przy wykonywaniu przeze mnie "sałatki z cukinii słodko-kwaśnej? Po tygodniu zapasteryzowane słoiczki z sałatką zaczęły fermentować i niestety zostały wyrzucone. Wszystkie czynności zrobione zostały zgodnie z podaną recepturką. Papryka i cebulka były krótko zblanszowane we wrzątku. Cukinia była z ogródka. Zaś papryka i cebula - kupione na bazarku. Ja upatruję przyczyny w tym, że cebula i papryka mogły być przenawożone. Czy może miał wpływ koncentrat pomidorowy ze słoiczka. Słoiki były dokładnie umyte i wyparzone.
A jak Wy myślicie?
Wcześniej była zrobiona sałatka z cukinii z cebulą (ale z innego źródła zakupu) i z nią jest wszystko O.K.
Bardzo proszę o wskazówki i sugestie, bo chcę spróbować jeszcze raz. Z góry dziękuję.
Kaja,
dżem wschodni ma wyśmienity smak. Dziękuję za przepis, który został zapisany w zeszyciku z recepturami na sprawdzone przetwory.
![poklon ;:180](./images/smiles/notworthy.gif)